x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum a ajuns DNA a treia putere din România

Cum a ajuns DNA a treia putere din România

de Marius Gîrlașiu    |    22 Iun 2016   •   11:30
Cum a ajuns DNA a treia putere din România
Sursa foto: Adrian Manolache

“Este unul dintre pilonii principali ai procesului de reformă şi dorim să consolidăm activitatea DNA-ului ca a treia putere în stat”. Este declaraţia care a făcut vâlvă după vizita preşedintelui german Joachim Gauck la Cotroceni. Administraţia Prezidenţială a rectificat însă traducerea discursului şi dă vina pe nemţi pentru interpretarea greşită.

De fapt, preşedintele Germaniei n-ar fi spus că procurorii Codruţei Kovesi reprezintă a treia putere în statul român. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, a fost vorba dspre o simplă “inexactitate de traducere în cadrul transcrieii declaraţiei”. Vina i-ar aparţine exclusiv traducătorului pentru că serviciul de traducere a fost asigurat de Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti, susţine Preşedinţia. Fraza corectă ar avea cu totul alt sens, iar cuvintele rostite în realitate de Joachim Gauck ar reduce creditul acordat procurorilor DNA. “Sprijinim activitatea celor care combat corupţia şi fac puternică Justiţia ca a treia putere în stat”, ar fi spus şeful statului german la Cotroceni.

Incident cu SPP la Sibiu

Probleme cu traducerea au existat şi la Sibiu, acolo unde Klaus Iohannis a fost gazda lui Joachim Gauck. Înaintea sosirii lui Gauck, care a susţinut un discurs la Biblioteca Naţională din Capitală, declaraţiile făcute în germană la Primăria Sibiului au rămas un mister. Iohannis şi Gauck au vizitat ieri biserica fortificată din Cisnădie şi Colegiul Brukenthal, unde şeful statului a fost elev şi profesor de Fizică. La Primăria din Piaţa Mare, Klaus Iohannis a fost întâmpinat de actualul edil al oraşului, Astrid Fodor. Înainte să intre în sediul primăriei, Iohannis a fost abordat de Faur Isaia, timişoreanul care l-a stropit cu cerneală pe fostul preşedinte Emil Constantinescu. Bărbatul a fost oprit de ofiţerii SPP, însă Iohannis s-a îndreptat către el şi a primit câteva acte promiţându-i că o să vadă despre ce e vorba. ''V-am mai dat şi acum un an şi nu s-a întâmplat nimic”, i-a strigat Isaia.

Klaus Iohannis şi Joachim Gauck s-au întâlnit la Sibiu cu reprezentanţii minorităţii germane din România

Traian Băsescu l-a criticat pe Joachim Gauck după interpretarea greşită a traducătorului. “E preşedinte decorativ, are o impresie deformată”, a spus Băsescu.

 

Klaus Iohannis, la Sibiu Pentru români, minoritatea germană a reprezentat întotdeauna un reper şi un partener de încredere

 

 

 

 

×