Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, nu ştie cum experţii veniţi de la Bruxelles au reuşit să se uite în dosarele de la DNA ale fostului premier Adrian Năstase, aşa cum a afirmat la TVR preşedintele Băsescu. "Nimeni nu s-a uitat în dosarele noastre penale cât s-au aflat în instituţia noastră", afirmă Kovesi.
La sfârşitul lunii ianurie, preşedintele Traian Băsescu a fost invitat la TVR, unde a pledat subtil pentru menţinerea lui Daniel Morar la şefia DNA. "Nu e o condiţie obligatorie (n.r. ş menţinerea lui Daniel Morar). Dar ar fi o eroare ca atunci când ai o instituţie despre care cei care te monitorizează spun că funcţionează bine, tu să spui nu, pun alt şef. Iar raportul e foarte clar, şi în mod deosebit raportul tehnic apreciază activitatea procurorului-şef DNA. Pentru ce nu vreau să am continuitate într-o zonă în care cei care mă monitorizează spun că e în regulă? Credeţi că dacă ar fi existat... şi văd că în ultima perioadă se diminuează presiunea pe acest subiect, credeţi că dacă Morar ar fi fost manipulat politic nu s-ar fi observat imediat la Bruxelles? Sunt oameni cu prea multă experienţă. Dar când au venit şi au făcut controalele la DNA au văzut şi conţinutul dosarelor. şi îşi dau seama că sunt fapte şi nu decizii politice", a afirmat Traian Băsescu, întrebat dacă menţinerea lui Daniel Morar la şefia DNA este o condiţie pentru ca România să nu mai fie monitorizată de UE. Afirmaţiile şefului statului au ridicat semne de întrebare, în condiţiile în care la dosarele DNA au acces doar procurorii, accesul la acestea lărgindu-se, în anumite condiţii, doar după trimiterea în judecată.
SCRISOARE CĂTRE CSM
La scurt timp, Adrian Năstase a adresat o scrisoare deschisă preşedintelui CSM, arătând că este obligaţia Consiliului să se sesizeze din oficiu şi să dispună verificări în urma afirmaţiilor şefului statului despre delegaţii CE care s-ar fi uitat peste conţinutul dosarelor sale de la DNA. în opinia lui Năstase, afirmaţiile respective sunt "extrem de grave" şi duc la convingerea că, cel puţin experţii şi preşedintele cunosc, discută şi apreciază probe administrate de procurori, care ar trebui să fie confidenţiale, cunoscute doar procurorului de caz. El consideră că CSM are obligaţia de a se sesiza din oficiu şi de a dispune verificări pentru a se stabili cine a dispus punerea la dispoziţie a actelor din dosarele aflate în lucru, care au fost dosarele prezentate experţilor, care au fost procurorii de caz şi dacă aceştia au asistat la studierea dosarului, dacă s-au tradus acte din dosar, dacă procurorul-şef Daniel Morar a cunoscut aceste situaţii şi le-a aprobat, în ce condiţii preşedintele României a avut cunoştinţă de aceste acte, astfel încât să afirme că există probe. Adrian Năstase a trimis o scrisoare asemănătoare responsabililor Comisiei Europene, pentru a întreba dacă mandatul raportorilor respectivi include studierea unor dosare aflate în stadiul de acte premergătoare.
LA NOI, NU!
Invitat vineri seară la emisiunea "Angajat la stat" de la Realitatea TV, procurorul general al României, Laura Kodruţa Kovesi, a declarat că nu are informaţii potrivit cărora experţi de la Bruxelles s-au uitat în dosarele fostului premier Adrian Năstase. "Nu am nici un fel de informaţii în acest sens, nu vă pot răspunde", a spus Kovesi. Întrebată de realizatorul Oana Stancu dacă e posibil ca preşedintele României să fi ştiut că experţii de la Bruxelles s-au uitat în dosarele lui Năstase, şi ea să nu ştie, Laura Codruţa Kovesi a răspuns: "Câtă vreme dosarele au fost la Parchet, nici un expert nu s-a uitat în aceste dosare. Noi avem o legătură permanentă cu experţii de la Bruxelles care ne monitorizează, raportăm diverse date statistice, diverse informări, dar nu s-au uitat niciodată în dosarele noastre penale. Câtă vreme au fost la noi în instituţie. Câtă vreme dosarele au fost în altă instituţie, nu pot să vă răspund, nu ştiu ce s-a întâmplat". Cu alte cuvinte, întrebările legate de declaraţiile preşedintelui Băsescu la TVR rămân. Despre ce altă instituţie e vorba? DNA? Preşedinţia? Parlamentul?
Citește pe Antena3.ro