Iaşi, ora 10:00, cartierul Nicolina. Vreme rece, cer înnourat. Din câteva blocuri de garsoniere, grupuri-grupuri de bărbaţi ies preocupaţi în stradă. Mulţi dintre ei au o singură ţintă: filiala "locală" a agenţiei Loto.
Rândul se întinde leneş până aproape de ghereta la care se vând gogoşi. Oamenii sunt obosiţi. Vânjoşi, se vede că muncesc cu braţele prin şantierele oraşului.Cu pixul tremurând între degetele groase, încă pătate de var, completează biletele ce le-ar putea aduce ieşirea din necaz şi trimiterea în raiul traiului de zi cu zi. "Votăm cu numerele! Sunt obosit, mai bine mă întorc şi mă culc decât să mai pierd vremea şi la secţia de votare. Pentru mine, cel mai bun preşedinte este un câştig imediat." Însă iată că aşteptările îi sunt date peste cap.
MITING SPONTAN LA AGENŢIA LOTO
S-au terminat foile pe care se completează numerele ce aduc fericirea. Rândul se îngroaşă, oamenii devin nemulţumiţi. Mai vin vreo zece care devin agitaţi. Se pune de un miting. Muncitorii vociferează, bătrânii aranjaţi la patru ace, tocmai sosiţi de la vot, se opun. "Să aşteptăm!" Tinerii s-au înfuriat de-a binelea. Candidaţii la Preşedinţia României câştigă pe loc cel puţin zece nedumeriţi care nu ar fi vrut să voteze, dar incidentul i-a înfuriat. "N-aveam de gând să votez, dar pe chestia asta, care pe mine mă doare, mă duc măcar să le stric votul", spune Andrei Costoaia, un vajnic muncitor în construcţii.
Nemulţumirea jucătorilor de la Loto continuă, şefa agenţiei riscă să fie luată la întrebări, dar este salvată în ultimul moment de anunţul că oamenii mai au o şansă, dacă aşteaptă o oră, sosirea altor bilete de la "Centru".
Revoluţia de la filiala Loto Nicolina este deturnată către secţiile de votare. "Mă întorc să joc la Loto, dar acum mă duc să votez, fir-ar al dracului, nici nişte bilete nu găseşti în ţara asta", spune omul indecis iniţial, care acum se îndreaptă către secţia de votare.
Ora 11:00. Pe străzile Iaşiului lumea se plimbă liniştită. Mulţi dintre cei în vârstă deja au votat. Familii cu copii se îndreaptă mai întâi spre biserică, alţii îşi iau de o grijă cu votul. Tinerii sunt mai leneşi. Taximetristul care mă poartă către BEJ nu a votat nici el până la ora 11:00. Străzile către Mitropolie şi biserica cu hramul Sf. Nicolae sunt aglomerate. Oamenii îşi fac cruci largi şi se roagă să le câştige pretendentul la Preşedinţie. "Am votat cu mâna pe cruce, sper să iasă cine trebuie." Cerşetorii din poarta Mitropoliei stau cu mâna întinsă.
La schilozii din poartă nu ajunge urna mobilă. Pe la colţurile şi intersecţiile capitalei Moldovei, chipurile celor doi candidaţi zâmbesc din clipurile electorale, în clipocitul miilor de becuri ale panourilor ce costă 'jdemii de euroi. Una dintre secţiile speciale cele mai importante a fost cea de la gară. Aici, la ora 12:00 se aflau la rând circa 70-80 de persoane, majoritatea studenţi sau persoane aflate în tranzit la Iaşi, părinţi care au venit să aducă mâncare copiilor ori oameni cu treburi la Iaşi, pe la Mitropolie.
COADĂ LA BEJ
Cum aveam să aflu de la BEJ, la Iaşi au fost incidente mai puţin legate de buna desfăşurare a procesului de votare decât în urmă cu două săptămâni. Ziariştii se întindeau pe o coadă lungă, mai ceva ca la cea mai aglomerată secţie de votare. De altfel, prezenţa la vot, cel puţin la prima estimare, la ora 10:00, era cu puţin schimbată faţă de atunci. 6,78% din ieşeni votaseră până la acea oră, diferenţa nefiind sensibilă între mediul urban faţă de rural: 6,97%, respectiv 6,58%. La acea oră, Iaşiul se situa pe locul 23 în mediul urban şi pe 30 în cel rural.
De asemenea, la secţiile speciale sosiseră la vot, până la prima estimare, 2.261 de persoane, capitala Moldovei ocupând locul 14 la nivelul ţării în acel moment. La Iaşi au fost amenajate 830 de secţii de votare, dintre care 113 speciale. La nivelul întregului judeţ, pe listele permanente erau înscrişi 675.392 de alegători, din care 278.063 în municipiul Iaşi.
INCIDENT LĂSAT CU DOSAR PENAL
De altfel, singurul incident notabil de la Iaşi s-a petrecut în preziua alegerilor pentru turul doi. Lideri ai filialei locale a PD-L din comuna Plugari au fost reclamaţi că împărţeau baxuri de ulei şi ziare care îl atacau pe reprezentantul formaţiunii politice concurente. Preşedintele filialei locale a PD-L, Dumitru Elisei, şi vicepreşedintele Cristian Bârleanu au fost prinşi în flagrant împărţind sticle de ulei şi ziare cu conţinut negativ în care era atacat candidatul Alianţei PSD+PC, Mircea Geoană.
Acest fapt a fost constatat de reprezentanţii locali ai partidului concurent, sesizat la Centru, la Iaşi, iar de aici a fost făcută sesizare la BEJ şi implicit către organele competente. În urma celor constatate este deschis dosar penal în acest caz. Dosarul penal este înregistrat la Poliţia oraşului Hîrlău cu nr. 868670/5.12.2009 şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hîrlău cu numărul unic 1717/P/2009. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au identificat un autoturism Dacia 1310 aparţinând preşedintelui organizaţiei PD-L Plugari, în al cărei portbagaj s-a găsit şi un teanc de ziare folosite în campania negativă la adresa lui Mircea Geoană.
Organizaţia Judeţeană PSD Iaşi, prin deputatul Anghel Stanciu, în al cărui colegiu a avut loc acest eveniment, a depus o sesizare scrisă şi la Biroul Electoral Judeţean.
Apuseni: Vot, cumpărături de iarnă şi tăierea porcilor
Meşterii în prelucrarea lemnului din Munţii Apuseni se pregătesc de fiecare dată într-un mod mai special atunci când vine vorba despre participarea la vot. Fie că îşi aleg primarul, fie că aleg conducerea ţării, sau preşedintele, moţii fac din ziua respectivă o adevărată sărbătoare, la care ia parte toată suflarea comunităţilor. Ei coboară cu toată familia încă de sâmbătă seara din satele mai îndepărtate de centrele comunelor, răsfirate pe munţi, la rudele care locuiesc mai aproape de secţiile de votare.
Majoritatea lemnarilor din Munţii Apuseni trăiesc izolaţi, la distanţe de mulţi kilometri de secţiile de votare. Singura lor sursă de existenţă este pădurea, în general, şi lemnul, în special. Moţii profită din plin de ziua alegerilor. După ce votează, ei rămân toată ziua alături de rude şi prieteni, împreună cu care încing petreceri de pomină. Aşa s-a întâmplat şi ieri în comuna Horea din Apuseni.
Mulţi dintre moţii lemnari au profitat de ziua alegerilor pentru a-şi face cumpărăturile necesare iernii, îndeosebi alimente, cu atât mai mult cu cât a fost şi Sfântul Nicolae şi nu vor mai coborî până la primăvară din satele lor izolate. "Eu locuiesc în satul Petreasa, la peste 1.600 de metri altitudine. Nu prea ajung în centrul comunei decât o dată, de două ori pe an, în general de sărbători şi atunci când trebuie să fac aprovizionarea pentru iarnă. Votul de azi (ieri - n.a.) reprezintă un astfel de eveniment.
Am coborât cu toată familia, deşi la noi, acolo sus, este iarnă în toată regula, iar zăpada-i mare, peste jumătate de metru. Mergem la vot şi după aia stăm un pic cu rudele. Profităm şi că-i piaţă în centru ca să cumpărăm tot ce trebuie să trecem iarna, că nu ştiu când om mai veni jos", ne-a declarat lemnarul Pavel Mateş, din satul Petreasa. Pentru mulţi dintre lemnari, petrecerile organizate ad-hoc de alegeri sunt un prilej de recreere după acest an de muncă pe brânci.
"Nu vrem să facem mare chefuială, pentru că suntem încă în Post, şi nu vrem să-l mâniem pe Dumnezeu. Ne bucurăm însă că ne putem întâlni cu rudele, mai stăm la un pahar de vorbă", spune Ioan Neag, din satul Mătişeşti. Ieri, în ziua alegerii noului preşedinte al României, foarte mulţi moţi din Horea au tăiat porcii de Crăciun. Unii dintre horeni păstrează încă cu mare sfinţenie un obicei vechi de sute de ani. Ei organizează tăiatul porcilor într-un ritual culinaro-cultural, animalul fiind sacrificat în acordurile unui taraf de muzică populară. Munca este astfel mai uşoară, iar porcul nu suferă atât de mult înainte de a-şi da obştescul sfârşit, acordeonul şi taragotul distrăgându-i atenţia de la ce i se pregăteşte...
"Este un obicei care se păstrează din generaţie în generaţie, de foarte mulţi ani. Şi eu am auzit de el de la bunicul meu, care-l ştia de la bunicul său, şi tot aşa... Lăudabil este faptul că oamenii din Horea, moţii lemnari învăţaţi cu greutăţile vieţii, au înţeles că pe lângă problemele de zi cu zi pe care le au, deloc uşoare, trebuie să se prezinte la urne şi să voteze pentru ei şi viitorul copiilor lor", a subliniat primarul comunei Horea, Marin Nicola.
• Lucian Dobrater