x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Igaş: România a făcut ce trebuia pentru aderarea la Shenghen

Igaş: România a făcut ce trebuia pentru aderarea la Shenghen

21 Dec 2010   •   17:17

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că România a îndeplinit toate clauzele asumate în faţa partenerilor europeni în ceea ce priveşte securizarea frontierelor, el precizând că decizia privind aderarea este politică şi îndemnând la optimism.

"România şi-a îndeplinit toate clauzele asumate în faţa partenerilor europeni în ceea ce priveşte securizarea frontierelor. Acest lucru îl spune şi ultimul raport primit la MAI, am îndeplinit securizarea frintierelor", a spus Igaş, potrivit Mediafax.

El a arătat că decizia aderării României la Shenghen este una politică şi a precizat că, în opinia sa, statele care în acest moment sunt reticente, respectiv Germania şi Franţa, vor evalua mai bine declaraţiile din scrisoarea trimisă CE.

"Ştim că este o decizie politică. Haideţi să aşteptăm cu speranţă anul viitor, la început, când decizia se va lua în Consiliul JAI. E nevoei de consens, dar eu cred că, într-un final şi statele care sunt mai rezervate vor evalua mai bine aceste declaraţii, scrisori, şi eforturile României, care nu sunt mici, să fie luate în considerare", a spus Igaş.

El a mai declarat că nu cred că este normal să se extindă solcitările şi condiţionalităţile şi că, în acest sens am avut discuţii cu toate ţările reprezentate în forumul Salzburg, are au asigurat România că i se va cere acelaşi lucru care s-a solicitat ultimelor ţări care au aderat.

Întrebat dacă are de gând să îşi aume prin demisie un eventual eşec, Igaş a catalogat întrebarea drept "răutăcioasă", el subliniind că "ceea ce trebuia să facă MAI, a făcut".

"De aici încolo, haideţi să privim cu optimism", a spus Igaş.

El a arătat că a avut discuţii la Burexelles cu înalţi oficiali şi a pirimit asigurări că Românaia va fi primită în spaţiul Shenghen fără alte condiţionallităţi.

"Când s-a început demersul de aderare, ni s-au cerut să securizăm frontierele. Am făcut. În baza raportului pe care îl avem, sperăm ca în 2011, la termenul convenit, să devenim o ţară cu drepturi depline din punct de vedere al libertăţilor în Shenghen", a conchis Igaş.

×