În cazul în care PNL pleacă de la guvernare, liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, a anunţat, în această dimineaţă, că există un protocol semnat cu UDMR, înainte de alegerile parlamentare, din 2012, care este încă valabil. Potrivit unor surse, citate de Antena3, UDMR ar urma să primească două ministere: cel al Culturii sau Comunicaţiilor.
"Avem un protocol, semnat din 2012, în decembrie, semnat şi de Crin Antonescu şi de Victor Ponta cu UDMR. Că domnul Kelemen Hunor a declarat că nu mai e valabil, ăsta e alt aspect. Noi vorbim doar de intenţia noastră. Când te duci la negociere nu poţi să vorbeşti de intenţia celui cu care negociezi. Dacă UDMR doreşte să schimbe, dacă vin cu alte propuneri, asta se va negocia atunci. Protocolul însemna cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar. Deci miniştri în Guvern. O să-l prezinte preşedintele partidului, dacă e cazul. Două portofolii, dar nu erau menţionate. Fără vicepremier. Atunci era în discutie doar un post de vicepremier, al lui Dragnea, până la urmă s-a ajuns la formula pe care o ştiţi", a declarat Ilie Sârbu, la Senat.
Întrebat dacă premierul Victor Ponta sau conducerea PSD a avut vreo întâlnire cu cei de la UDMR în urma căreia să se ia decizia de a se pune în aplicare prevederile protocolului semnat în 2012, Ilie Sârbu a afirmat că în şedinţa Biroului Permanent al PSD de luni s-a conturat doar deschiderea social-democraţilor către o discuţie cu UDMR.
"Până ieri, la Biroul Permanent, nu am avut. Doar s-a obţinut, mă rog, s-a întrunit din partea celorlalţi colegi acordul ca să se discute cu UDMR. Lucrurile acestea (eventuale discuţii şi întâlniri cu UDMR - n.r.) se vor stabili în zilele care urmează. Până nu se ia o decizie clară, fermă din partea PNL nu putem să începem discuţii şi să împărţim posturi. În seara asta, mâine...vom vedea", a mai spus Sârbu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că, atât timp cât există USL, UDMR nu are cum să primească o invitaţie să intre la guvernare.
"Nu am primit nicio invitaţie, este mult prea devreme. Există USL, cât există USL sunt în familie, au nişte probleme familiale, trebuie să le rezolve, nu avem de ce să fim invitaţi în acest moment. Sper că foarte repede USL va găsi o soluţie ca să meargă mai departe şi să avem un Guvern care să meargă mai departe aşa cum au fost votaţi, ei nu au fost votaţi să guverneze doar un an sau doi. Nu mă grăbesc, nu mă bag în certurile lor", a spus Kelemen Hunor, întrebat dacă UDMR a fost invitată să intre la guvernare.