x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iliescu: Băsescu şi Baconschi fac gafe peste gafe, care costă România în relaţia cu statele UE

Iliescu: Băsescu şi Baconschi fac gafe peste gafe, care costă România în relaţia cu statele UE

06 Ian 2011   •   13:00

Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, astăzi, comentând informaţiile privind amânarea aderării României la Schengen, că actualul şef al statului, Traian Băsescu, şi ministrul de Externe, Teodor Baconshi, fac "gafe peste gafe", care costă România în relaţiile cu statele UE.

Iliescu a spus că informaţiile privind amânarea aderării României la Schengen reflectă un punct de vedere care s-a conturat şi care a fost, într-un fel, prezis şi de cei doi miniştri de Interne din Germania şi Franţa.

"Ungaria a preluat acum preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi confirmă un asemenea punct de vedere. Asta este esenţa acestui lucru. S-a discutat încă din toamnă despre posibilitatea amânării primirii noastre din martie undeva spre vară. Şi Sarkozy a dat de înţeles aşa ceva. Deci, sunt lucruri care se conturează dintr-o anumită evoluţie", a precizat Ion Iliescu, citat de Mediafax.

El a arătat, însă, că şeful statului, Traian Băsescu, şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, fac "gafe peste gafe", iar comportamentul guvernanţilor români nu a ajutat România să-şi limpezească relaţiile cu UE, ci dimpotrivă.

Iliescu a spus că o chestiune penalizatoare în acest sens a constituit-o şi comportamentul şefului statului, Traian Băsescu, faţă de membrii CSM, pe care i-a tratat "ca pe nişte şcolari".

"O chestiune penalizatoare este comportamentul preşedintelui ţării faţă de puterea judecătorească. A fost o apreciere foarte explicită a Uniunii Europene, a instanţelor europene, în legătură cu atitudinea puterii, a guvernanţilor, a Executivului faţă de puterea judecătoreacă, ca un criteriu de judecată a structurii statului şi a mentalităţii guvernanţilor. Ori, domnul Băsescu ignoră total aceste norme, aceste reguli ale statului de drept, ale respectului faţă de puterea judiciară şi se duce şi-i tratează ca pe nişte şcolari pe membrii CSM. Este inadmisibil", a spus Iliescu.

El a arătat că aceste lucruri nu rămân nesancţionate sau neînregistate şi a apreciat că nu este de mirare că România este pusă în faţa unor probleme precum amânarea aderării la Spaţiul Schengen.

Iliescu a mai spus că România a găsit înţelegere întotdeauna la UE şi a apreciat că situaţia actuala are drept cauză actuala guvernare, pe care a catalogat-o drept "iresponsabilă".

"Altminteri, noi am avut din partea UE permanentă înţelegere. Până în 2011 stătea sabia lui Damocles cu problema dacă nu cumva România şi Bulgaria să fie în valul următor. Rămăseserăm în urmă la negocieri şi a fost meritul guvernării Năstase, care a lucrat cu seriozitate un program foarte serios ca să recuperăm rămânerea în urmă. Am găsit înţelegere din partea instituţiilor europene. Ori, actuala guvernare e iresponsabilă. Ne costă toate astea, să nu ne mirăm", a spus Iliescu.

×