Adrian Severin a organizat la Bucureşti o adunare a social-democraţilor, devenită tribună pentru atacurile la adresa lui Mircea Geoană. În paralel, Geoană a organizat la Bran o şedinţă secretă cu şefii de organizaţii judeţene
Institutul de Studii Social-Democrate "Ovidiu Şincai" a organizat astăzi la Bucureşti o dezbatere, care s-a transformat într-o sesiune de atacuri dure între taberele din PSD, prefigurând lupta crâncenă care va avea loc luni, la Comitetul Executiv al partidului, şi apoi la Consiliul Naţional şi la Congres.
Miron Mitrea, invitat la dezbatere, a dat startul atacurilor, anunţându-şi oficial candidatura la preşedinţia partidului, spunând că a luat această decizie deoarece Cristian Diaconescu nu a dorit să candideze. "Cristian Diaconescu m-a întrebat cu mai mult timp în urmă dacă aş fi dispus să-l sprijin pentru o candidatură la preşedinţia partidului. Se pare că nu a luat această decizie, aşa că am luat-o eu. Am să candidez. Sigur că am să candidez la preşedinţia PSD", a spus Mitrea. Acesta a precizat că şi-ar dori să-i aibă în echipă pe Adrian Severin, Marian Sârbu, Cristian Diaconescu, chiar şi pe Sorin Oprescu, el menţionând despre primarul Capitalei că acesta a făcut o declaraţie publică în care vorbea despre revenirea în partid. Întrebat dacă şi Adrian Năstase ar putea face parte dintr-o echipă comună, Mitrea a precizat că are o relaţie foarte bună cu fostul premier, dar că acesta nu ar face parte dintr-o viitoare echipă. Cu o seară înainte, Adrian Năstase declarase la Antena 3 că Miron Mitrea "s-a poziţionat ca un apropiat al lui Traian Băsescu", motiv pentru care nu ar fi credibilă platforma sa politică în interiorul PSD.
Năstase contra Geoană
Tot la Antena 3, Năstase l-a criticat pe Mircea Geoană, despre care a spus că "l-a aruncat pe Ion Iliescu la lada de gunoi a istoriei": "Nu e normal să-l iei pe Ion Iliescu preşedinte de onoare când îţi convine şi apoi să-l arunci la lada de gunoi a istoriei, fie direct, fie prin intermediul familiei". Năstase a lăsat să se înţeleagă că nu a fost invitat de Geoană să facă parte din staff-ul său la dezbaterea finală contra lui Traian Băsescu. Iar asta l-a deranjat: "Poate nu ar fi fost mai bine ca în locul lui Ilie Năstase să fie Adrian Năstase la dezbaterea finală. Nu aş fi plecat la pauză, dar nu cred că formulele cosmetice ne avantajează." Năstase a spus astăzi că nu s-a decis dacă va candida la preşedinţia PSD, existând varianta ca el să îl sprijine pe Victor Ponta pentru această funcţie, personal ţintind funcţia de preşedinte executiv. "Nu vreau să rostesc nume. Am vorbit cu foarte mulţi colegi, în ultima perioadă. Ştiţi bine, sunt un om corect, întotdeauna am fost un om corect, am dat fiecăruia ce i s-a cuvenit, până la urmă, pentru merite, dar ştiind şi defectele fiecăruia. Cred că e important să formăm o nouă echipă, punând împreună calităţile, şi nu defectele. Sigur că nimeni nu este perfect în echipa noastră, dar eu cred că este important să facem dialogul de genul celui pe care-l vom face astăzi, aici, tocmai pentru a întări şi dimensiunea ideologică, pentru a întări dimensiunea de organizare", a mai declarat liderul PSD.
Iliescu contra Marian Sârbu şi a grupului de la Cluj
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a evitat să comenteze anunţul candidaturii lui Miron Mitrea la şefia PSD, el precizând că nu doreşte să se pronunţe şi că viitoarea echipă de conducere a partidului trebuie să fie rezultanta analizelor şi strategiilor ce vor fi elaborate în partid, dar s-a declarat surprins de aprecierile făcute la adresa sa de către Marian Sârbu, care a afirmat că funcţia onorifică deţinută de Iliescu nu ar trebui să aibă şi prerogative executive. "Faptul că sunt invitat şi particip la şedinţele BPN şi CEx, ce este nefiresc în asta? Nu îndeplinesc o funcţie executivă. Nu coordonez nimic nemijlocit. Particip la dezbateri şi îmi dau cu părerea. Când sunt consultat, o fac", a spus Iliescu. "Nu ştiu ce îl jenează pe Marian Sârbu. Mă surprinde o asemenea apreciere din partea lui", a spus Iliescu, menţionând că a auzit şi de alte aprecieri ale unui "mare reformator al PSD". Iliescu s-a referit la Vasile Dâncu, despre care a spus că, în opinia sa, ar fi avut o influenţă nocivă asupra PSD atunci când afirma că ar trebui ruptă legătura ombilicală a partidului cu Ion Iliescu. "Chiar m-ar interesa să văd părerea Congresului faţă de o asemenea opinie", a spus Iliescu. De altfel, pentru liderii Grupului de la Cluj, Ion Iliescu a alocat destul de mult din discursul său, afirmând că "sunt cârcotaşi mărginaşi". Iliescu a spus că "reformatorii" Dâncu şi Rus trebuiau să creeze la Cluj o organizaţie exemplară, modernă, eficientă şi penetrantă şi a arătat că acest lucru nu s-a întâmplat, aceştia fiind "umiliţi" de Emil Boc. "I-a umilit Boc şi pe teoreticianul Dâncu şi pe arogantul Rus. Aşa că să nu vină cu lecţii cei care nu au fost capabili de nimic în acest partid şi au cârcotit de la margine. De cârcotaşi mărginaşi cred că nu are nevoie PSD", a spus Iliescu.
Iliescu contra Geoană
Preşedintele de onoare al PSD s-a arătat nemulţumit şi de faptul că Mircea Geoană, care nu a participat la dezbaterea ISD, a organizat la Bran o întâlnire secretă cu şefii de organizaţii judeţene şi cei din administraţia locală, pentru a-şi atrage sprijinul lor la Congresul partidului. Iliescu a calificat întâlnirea convocată de Geoană drept "aiurea", spunând că nici nu a fost invitat să participe. "Nu am primit o astfel de invitaţie. Nu ştiu despre ce este vorba", a spus Ion Iliescu. "Nu ştiu ce să spun. Nu am idee ce vrea să facă. Cred că vrea să pregătească şedinţa de luni. Nu ştiu de ce este nevoie de asta, dar e aiurea. Altminteri, este firesc pentru un lider de partid să vrea să cunoască teritoriul şi organizaţiile judeţene în această perioadă de pregătire pentru Congres", a încheiat preşedintele de onoare al partidului.
Oprescu : "Nu mă întorc în PSD"
Primarul general, Sorin Oprescu declarat că îl onorează invitaţia lui Miron Mitrea de a intra în echipa lui, dar nu este dispus să se întoarcă în PSD, susţinând din exterior oamenii de valoare din PSD. "Cred că ţara are nevoie de o stângă puternică, de refacerea unui partid care a reprezentat stânga adevărată. În partid sunt oameni în stare să conducă în aşa fel încât să nu mai existe bâlbâieli. Voi colabora cu PSD atât cât voi colabora şi cu celelalte partide. În general, trăirile mele sunt ale mele, domnul Mitrea nu poate să cunoască în esenţă ce este în interiorul meu;, a spus Oprescu. Edilul a mai declarat că trebuie făcută o reformă reală în PSD. "Eu mi-am făcut datoria în modul cel mai serios faţă de acest partid. Pe mine nu m-a dat nimeni afară, am plecat când am văzut că derapajele nu pot fi surmontate. Am rămas cu acelaşi respect faţă de mulţi dintre colegii mei", a concluzionat Oprescu. (Monica Andrei Capatos)
Citește pe Antena3.ro