Au trecut aproape doi de când acest sistem funcţionează în Parlament şi totodată un prilej de a constata că acei parlamentari aleşi uninominal nu sunt nici pe departe ce ar fi trebuit să fie, mulţi dintre ei devenind o masă anonimă, transformată în maşinărie de vot la comanda partidului din care fac parte, iar o trecere în revistă a site-rilor celor două Camere ale Parlamentului oferă destule exemple.
Am luat-o în ordine alfabetică şi l-am găsit pe deputatul PDL de Prahova Anghel Serghei Florin, care de când a devenit ales al poporului nu a grăit decât o dată în Camera Deputaţilor: când a depus jurământul. Adică o dată în aproape doi ani de mandat. În schimb, şi-a pus semnătura pe nouă proiecte legislative: Propunere legislativă privind verificarea prin mijloace electronice a dreptului de acces la vot al cetăţenilor, Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, Proiect de Lege privind interoperabilitatea sistemelor informatice etc. Lăudabil, am putea spune, dar, uitându-ne pe proiecte, descoperim că sunt semnate, la grămadă, de cel puţin zece parlamentari, ceea ce înseamnă că iniţiativa nu-i aparţine în exclusivitate, nu-i o creaţie proprie.
Anghel n-a fost foarte selectiv când i s-a cerut semnătura pe vreun proiect legislativ şi şi-a oferit-o chiar şi pentru renegatul proiect prin care presa scrisă ar putea intra în subordinea CNA, buchisit de Silviu Prigoană.
Până să ajungă susţinător de duzină al proiectelor altora, Florin Anghel a fost un veritabil traseist politic: între 1995 şi 2003 a fost membru PNŢCD, între 2003 şi 2004 a fost preşedinte de filială al PUR, până în 2005 a fost membru PNL, apoi a revenit în PUR până în 2008, iar după un scurt stagiu la şefia unui partid-fantomă, PNDC, a devenit membru PDL.
Citește pe Antena3.ro