x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Imunitate - Parlamentul, mai tare ca Justitia

Imunitate - Parlamentul, mai tare ca Justitia

de Marian Nazat    |    29 Noi 2005   •   00:00

"Parlamentarul prins cu mita-n flagrant poate fi pus in libertate, pe timpul retinerii sale de... Camera, si nu de Justitie", atentioneaza avocatul Marian Nazat.

Constitutia. O lege pe care putini au citit-o cu atentie, pentru ca altfel nu se poate explica tacerea asternuta peste articolul 72. Textul cu pricina se refera la imunitatea parlamentara si reprezinta o imixtiune grosolana a legislativului in justitie.

CONSTITUTIE PRITOCITA. Inainte de a intra in dezbaterea Parlamentului, revizuirea Legii fundamentale a facut si obiectul unui Forum Constitutional

In plina criza oranj, presedintele sare la gatul premierului si-l da in gat, prin gura frumos rotunjita a demisionarei Elena din Plescoi, c-ar fi sunat, intr-un moment nepotrivit, la un procuror nepotrivit. Si-asa declansat - "ca-ntotdeauna, sunt femei in frunte/Unde se casca gura in nestire", scrie Goethe in "Faust" - , scandalul telefonului patrician a stors de energie deja istovita Alianta. Zile de-a randul, pe micul ecran, s-au perindat analisti, politicieni, limbisti, prezicatori si ce-or mai fi fost ei, pentru a se baga-n vorba despre ciudata intamplare.

Tras de urechi si lovit cu rigla peste unghii de moralistii inchipuiti ai natiei, primul dintre ministri a suportat cu demnitate atacul venit dinspre Cotroceni. Si a asteptat sa treaca aceasta noua manifestare de "camaraderie marinareasca". Hodoronc-tronc, taman cand ciorovaiala de nivel inalt se fasaise, paznicul democratiei noastre schioape, dl Mugur Ciuvica, a gasit in tomberonul din fundu’ curtii o caseta audio cu vocea iritata si deloc democrata a ex-ministrului... Basescu. Desi veche, de vreo sase ani, inregistrarea de "interes national", potrivit spuselor norocosului gasitor, a facut deliciul presei si al "cercurilor mafiote", pornite sa subrezeasca cosmelia basesciana. Natia s-a scarpinat la scafarlie, si-a frecat fruntea a nedumerire si a oftat inciudata: "E galceava mare la Bucuresti. Nu-i mai impaca nici dracu’ pe astia! Am votat iar ca prostii!".

PRO SI CONTRA. "Presedintele are reflexe de dictator, vrea sa controleze totul", remarca din ce in ce mai multi observatori ai scenei politice de la noi. "E o incercare de discreditare a sefului statului in toiul luptei anticoruptie", zic altii, dar nimeni nu stie care-i adevarul. Chiar Omul din Deal sare ca ars si se trezeste sunand la Realitatea TV, ca orice pensionar dornic sa-si verse naduful in direct. Il aud, printre explicatii aproximative si hahaieli nervoase, tunand amenintator: "NU MA OPRESC!". Dar cine sa-l opreasca? Poate Constitutia.

IMIXTIUNE. O lege pe care putini au citit-o cu atentie, pentru ca altfel nu-mi explic tacerea asternuta peste art. 72. Textul cu pricina reprezinta o imixtiune grosolana a legislativului in justitie, intrucat deputatii si senatorii "nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul Justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri".

Cu alte cuvinte, parlamentarul prins cu mita-n flagrant poate fi pus in libertate, pe timpul retinerii sale de... Camera, si nu de Justitie! Cum se va intampla asta nu stim si nici caile de atac impotriva hotararii respective nu sunt precizate, daca e sa urmam rationamentul abracadabrant al normei citate. Ori ar trebui modificat art. 126 al. 1 din Constitutie, in sensul "Justitia se realizeaza prin Parlament, Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege"? Oricum, "imunitatea parlamentara" este reglementata in asa fel incat procurorii anticoruptie sa astepte neputinciosi ca alesii neamului sa le valideze perchezitiile si masura preventiva a retinerii. Pai, bietul telefon portocaliu sau tafna neconstitutionala din ’99 a actualului presedinte este o poveste de adormit copiii pe langa aberatia "imunitatii parlamentare". Ca n-o fi si aici tot mana "grupurilor de interese nelegitime"?
×
Subiecte în articol: politic