x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În prag de alegeri, liderii partidelor s-au ferit de Colectiv

În prag de alegeri, liderii partidelor s-au ferit de Colectiv

de Georgiana Ionita    |    31 Oct 2016   •   17:26
În prag de alegeri, liderii partidelor s-au ferit de Colectiv

La un an de la incendiul din clubul Colectiv, liderii partidelor au preferat să fie cât mai discreți. Ca să evite criticile în plină campanie, şefii PNL şi PSD au stat departe de eveniment, fără să pronunţe vreun cuvânt despre tragedie. În schimb, Klaus Iohannis speră ca românii să-şi amintească de Colectiv la votul din 11 decembrie. Din păcate, dincolo de discursul electoral, politicienii nu au putut oferi răspunsurile atât de aşteptate de opinia publică.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns încă de la primele ore ale dimineții în fața clubului Colectiv, unde a depus o coroană de flori şi a ținut un moment de reculegere, după care a mers la slujba de pomenire organizată la Cotroceni. „Mi-aş fi dorit ca după un an de zile să ştim totuşi cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil”, a spus şeful statului. Principesa Margareta, Principesa Maria şi Principele Radu au ajuns şi ei în faţa clubului, la scurt timp după Iohannis. Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a depus şi el o coroană de flori în memoria tinerilor care şi-au pierdut viața în tragedie. „Astăzi ne amintim de cei care şi-au pierdut vieţile sau au fost răniţi în tragicul incendiu, care putea fi prevenit, de la Colectiv, de acum un an. Din tragedie a răsărit speranţa”, se arată într-un mesaj al Amba-sadei SUA la Bucureşti. Oficialul american le-a transmis româ-nilor că Amba-sada SUA „îi încurajează pe români în lupta lor împotriva corupţiei şi în efortul de a cons- trui o Românie sigură, democra-tică şi prosperă”. Guvernul a în- locuit banner-ul din campania „Cuminţenia Pământului”, care a acoperit faţada Palatului Victoria în ultimele cinci luni, cu o pânză neagră, în semn de doliu pentru victimele incendiului din Colectiv.

Doi tehnocraţi la marşul tăcerii

Alături de manifestanții la marşul tăcerii au fost prezenți şi câțiva reprezentanți ai Guvernului, printre care ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog civic, Violeta Alexandru, şi purtătorul de cuvânt al premierului, Liviu Iolu. La marş a participart şi fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, alături de fostul liberal Theodor Paleologu. În schimb, fostul preşedinte Traian Băsescu, a transmis un mesaj pe Facebook. „Dacă liderii din sănătate care ştiau şi dotarea spitalelor şi despre infecţiile no- socomiale din spitale ar fi activat mecanismele europene din primul moment, astăzi, numărul victimelor ar fi fost mai mic. De aceea este greu de acceptat că vinovaţii pentru moartea celor 64 de tineri sunt doar printre funcţionari mă- runţi”, a scris Băsescu. Tot pe Facebook s-a exprimat şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. „Avem o răspundere morală faţă de toţi cei care şi-au pierdut viaţa, dar şi faţă de cei care au supravieţuit acelei tragedii, de a face tot ce putem ca astfel de evenimente groaznice să nu mai aibă loc”, a transmis Tăriceanu. Până aseară, la închiderea ediţiei, niciunul dintre liderii PSD, PNL sau USR nu au transmis vreun mesaj în memoria celor dispăruţi. Pe paginile de Facebook ale lui Victor Ponta, Liviu Dragnea, Alina Gorghiu şi Nicuşor Dan nu a existat niciun cuvânt despre tragedia care a schimbat Guvernul Victor Ponta cu tehnocraţii lui Dacian Cioloş.

Cei care au înțeles mesajul românilor după Colectiv vor avea probabil o poziție mai bună în alegeri, iar cei care nu au înțeles acest mesaj încet, dar sigur, vor fi măturați de pe scena publică. Klaus Iohannis, preşedintele României

×