x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică In septembrie - PD trage sforile pentru anticipate

In septembrie - PD trage sforile pentru anticipate

de Monica Iordache Apostol    |    23 Mar 2006   •   00:00
In septembrie - PD trage sforile pentru anticipate

Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, nu exclude posibilitatea unui guvern minoritar al Aliantei.

El a declarat marti seara, la Realitatea TV, ca la inceputul saptamanii viitoare, conducerea PNL va discuta despre eventualitatea ca Alianta D.A. sa opteze pentru un guvern minoritar, adica sa renunte la parteneriatul cu PC, dupa ce acest partid si-a sustinut propriul candidat la sefia Camerei Deputatilor. "Posibilitatea guvernului minoritar exista oricand. Totusi ca principiu fundamental, in orice formula politica in care decidem noi, Alianta, sa mergem, trebuie sa tinem cont de necesitatea stabilitatii politice, cel putin pana la 1 ianuarie 2007", a declarat Olteanu. Ideea excluderii PC de la guvernare a venit, la sfarsitul saptamanii trecute, de la presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, apoi de la vicepresedintele Puiu Hasotti. Orban a declarat ca daca PC nu voteaza alaturi de Coalitie la alegerea presedintelui Camerei Deputatilor sau daca accepta inscrierea lui Adrian Nastase, ar trebui scos din Coalitie. Cum PNL, PD si UDMR nu formeaza insa majoritatea in Senat, Olteanu a spus ca asteapta propuneri de la colegii sai pentru rezolvarea acestei probleme. "Guvernul Tariceanu trebuie sa guverneze in continuare, ramane sa stabilim formula parlamentara de sustinere", a mai spus el.

ANTICIPATE. Presedintele Camerei Deputatilor a exclus astfel ideea alegerilor anticipate, adaugand ca spera ca orice gest de instabilitate sa se intample dupa 1 ianuarie 2007. Cat priveste relatia cu PC, Olteanu a recunoscut ca nu exista nici o prevedere in protocolul Coalitiei care sa oblige toate cele patru partide sa sustina acelasi candidat la conducerea unei Camere parlamentare. In legatura cu un eventual sprijin care sa vina iar din partea PRM in favoarea guvernului, Olteanu a precizat doar ca nu crede ca partidul lui Vadim Tudor intentioneaza sa intre intr-o majoritate parlamentara.

PRETEXTUL NASTASE
Democratii sunt cei care cer vehement PNL scoaterea PC de la guvernare, iar zvonurile legate de trecerea lui Adrian Nastase in randul conservatorilor le-a furnizat acestora un nou motiv, sustinand ca nu vor putea sa participe la sedinte ale Coalitiei la care sa stea la masa cu Nastase. "Daca Nastase se duce la PC, nu mai exista nici un motiv pentru premierul Tariceanu sa amane scoaterea PC de la guvernare. Nici acum, dupa decizia conservatorilor de a avea propriul candidat la sefia Camerei, nu mai exista un astfel de motiv", ne-a declarat ieri vicepresedintele PD Cezar Preda. (Oana Stancu)

"DACA SE DORESTE, IESIM"
Ideea scoaterii conservatorilor din Coalitie a mai fost avansata si la inceputul saptamanii de Emil Boc. Atunci, liderul PC, Dan Voiculescu, a iesit imediat la contraatac. "Vreau sa reamintesc opiniei publice ca noi am intrat la guvernare, pentru ca nu am avut incotro, nu pentru ca am vrut. Dl Basescu ne-a rugat sa intram la guvernare, am intrat pentru stabilitate politica. Daca presedintele si premierul doresc sa iesim de la guvernare, iesim fara probleme. Dar raspunderea pentru stabilitatea politica nu este a noastra", a declarat Dan Voiculescu. Ieri, invitat la emisiunea lui Paul Grigoriu de la RRA, liderul PC a reafirmat disponibilitatea sa si a partidului de a iesi imediat de la guvernare daca o astfel de cerere ar veni din partea lui Basescu, a PD sau a premierului.

PD trage sforile pentru anticipate in septembrie

Daca liberalii exclud alegeri anticipate pana dupa integrare, reprezentantii PD vorbesc in ultima saptamana despre un scrutin chiar in septembrie anul acesta, pana acum agreata fiind varianta lunii mai 2007. Si chiar daca unele informatii legate de "pregatirea" anticipatelor sunt confuze, in toate variantele, corespunde tinta "septembrie 2006". Bunaoara, sunt voci de la varful PD care anunta chiar o decizie luata in cerc restrans de conducerea PD ca ministrii democrati cu responsabilitati in integrare (Anca Boagiu, Vasile Blaga, Monica Maco-vei) sa faca lobby pe plan extern ca raportul Comisie Europene din luna mai sa fie ultimul inaintea integrarii Romaniei. Altfel, cu un raport secundar in luna noiembrie, anticipatele ar putea fi facute abia dupa integrare, spun pedistii. Anca Boagiu isi contrazice insa colegii, aratand pe de o parte ca o asemenea discutie nu a avut loc, pe de alta parte chiar ciudatenia ei avand in vedere care este diferenta intre raportul Comisiei Europene din mai, care va fi final pentru decizia integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007, si cel de monitorizare din toamna acestui an. "Nu fac nici pe departe un asemenea lobby. E o prostie. Romania si dupa raportul din mai va fi monitorizata pana la data aderarii. In plus, nu ne batem in numarul de rapoarte, ci in calitatea integrarii", ne-a declarat ieri Boagiu. Oficialul arata insa ca data stabilita in raportul, din mai, si batuta in cuie la Consiliul UE, din iunie nu va mai putea fi schimbata. Iar informatia este speculata de liderii PD care tes itele scutinului din septembrie.

Un al doilea culoar de informatii vizeaza targul care s-ar face cu liberalii pentru a-i determina sa accepte anticipatele: oferirea de catre presedintele Basescu a postului de director la SRI. In scenariul cu pricina, liberalii ar fi renuntat la varianta Catalin Harnagea, total indezirabila presedintelui dar si structurilor de informatii, pentru varianta Radu Stroe, si el insa pe departe agreat de Basescu.

Pana atunci, democratii par total satisfacuti de varianta unui guvern minoritar PNL-PD-UDMR, sustinut din Parlament de PRM, profitand de evenimentele din PSD, culegand parlamentari din toate directiile pentru a salva voturile si speculand instabilitatea generala din politica romaneasca pentru a argumenta nevoia de anticipate. (Oana Stancu)
×
Subiecte în articol: politic guvernare anticipate