x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Încep negocierile noii coaliții PNL, PSD și UDMR pe programul de guvernare

Încep negocierile noii coaliții PNL, PSD și UDMR pe programul de guvernare

10 Noi 2021   •   08:59
Încep negocierile noii coaliții PNL, PSD și UDMR pe programul de guvernare

Astăzi încep negocierile între PNL, PSD și UDMR pentru programul de guvernare. Acestea se vor desfășura la Vila Lac. 

Pentru domeniul Economie, Finanțe discuțiile încep la ora 10.00, Justiție de la ora 12.00, Externe, Interne, Apărare de la ora 14.00, Dezvoltare, Fonduri Europene și Transporturi de la ora 15.00, Agricultură, Mediu de la ora 16.00, Energiie de la ora 17.00. 

"A fost o primă discuţie în format alături de PSD, UDMR şi minorităţi şi am discutat despre un calendar în care vom discuta despre programul de guvernare. Mâine vom începe cu punctele importante pe partea economică şi socială şi, după aceea, mergem mai departe", a spus preşedintele PNL, Florin Cîţu.

Taxele și impoziitelenu vor fi majorate în perioada următoare.

"Discuţiile pe programul de guvernare încep mâine. Dar, de principiu, PNL a comunicat şi aseară care sunt elementele importante pentru noi şi, aici, lăsând la o parte cota unică sau alt tip de impozitare, nu vom creşte taxe în perioada următoare. Este ceea ce noi susţinem. În acest moment, am spus foarte clar că nu vrem să creştem taxe. Niciun sistem de impozitare care va duce la creşterea taxelor nu va putea să fie trecut", a mai precizat premierul interimar.

Însă va crește numărul de ministere la 20. 
"Nu am discutat despre ministere sau despre funcţia de premier. Am discutat despre programul de guvernare şi un calendar pentru zilele următoare. Încercăm să avem cât mai repede un Guvern stabil. Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere până la maxim 20", a declarat acesta.

Însă șeful PSD, Marcel Ciolacu, vrea ca în programul de guvernare să fie cuprinse și măsuri pe termen scurt şi mediu pentru creşterea nivelului de trai.
"Am vorbit foarte mult pe structurarea programului de guvernare, vom începe mâine discuţiile pe fiecare capitol în parte. Din punctul nostru de vedere, programul de guvernare ar trebui cumva conceput cu măsuri pe termen scurt şi cu măsuri pe termen mediu pentru creşterea nivelului de trai până în martie şi depăşirea iernii, fiindcă toţi românii sunt afectaţi de criza energetică şi de pandemie şi, pe urmă, restul de program de guvernare până la finele anului 2024".

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, vrea ca noul executiv să fie iinvestit până pe 18 noiembrie. 

"Am propus un calendar pentru a ajunge în Parlament, în cazul în care ne vom înţelege. Noi credem că pe 17 - 18 noiembrie se poate da un vot - prima dată audieri în comisii pe 17 noiembrie şi pe 18 vot în Parlament. Am format echipele pentru negocierea Guvernului, pe capitole, am format o echipă pentru a discuta cadrul de funcţionare a coaliţiei, acordul politic, şi ne apucăm de discutat fiecare propoziţie, fiecare capitol. Eu sper că pe 18 noiembrie vom avea Guvern votat în Parlament şi se poate merge înainte pentru următorii trei ani.  Mâine dimineaţă încep discuţiile pe programul de guvernare, pe fiecare capitol separat", a declarat liderul UDMR.

 

×
Subiecte în articol: program de guvernare pnl psd udmr