x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică A început Congresul PNL. Liberalii au votat noul Statut cu 1424 voturi pentru si 3 impotriva. Mâine este programată alegerea conducerii partidului

A început Congresul PNL. Liberalii au votat noul Statut cu 1424 voturi pentru si 3 impotriva. Mâine este programată alegerea conducerii partidului

22 Feb 2013   •   10:44
A început Congresul PNL. Liberalii au votat noul Statut cu 1424 voturi pentru si 3 impotriva. Mâine este programată alegerea conducerii partidului
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
UPDATE 18:02 - Modificarile propuse la Statutul PNL de catre Delegatia Permanenta au fost adoptate cu 1424 de voturi "pentru" si 3 "împotriva", iar amendamentele formulate de fostul lider al formatiunii, Calin Popescu Tariceanu, nici macar nu au mai fost supuse votului.
 
Fostul premier a solicitat vineri modificarea Statutului PNL prin introducerea votului uninominal în cazul alegerii conducerii partidului si a organizarii alegerilor interne pentru desemnarea prezidentiabilului.

UPDATE 16:05 - Deputatul Petre Roman i-a încurajat pe delegaţii la Congresul PNL să aleagă varianta încrederii în preşedintele partidului, Crin Antonescu, atunci când pun în discuţie modul în care ar trebui aleşi membrii Biroului Politic Central formaţiunii liberale.

"În şedinţa Delegaţiei Permanente a avut loc o discuţie deschisă, un dialog cât se poate de liberal, plin de substanţă, asupra modificărilor aduse acestui Statut - opţiunea alegerii BPC prin listă propusă de preşedinte sau prin vot uninominal. Prima este bazată pe principiul încrederii, cealaltă pe principiul competiţiei. (...) Din experienţa plină pe care o am, din ceea ce am deprins de la mari personalităţi politice ale Europei şi nu numai, eu cred că în acest moment e bine să punem în prim plan opţiunea încrederii - a încrederii în preşedintele nostru", a spus Petre Roman, potrivit Agerpres.

UPDATE 15:20
- Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, invitat vineri la Congresul PNL, i-a oferit în dar liderului liberal, Crin Antonescu, un steag secuiesc. Potrivit lui Hunor Kelemen, "războiul steagului secuiesc este un conflict artificial creat".

"Este un simbol comunitar, cum veţi găsi multe alte asemănătoare în România, dar mai ales în toate ţările europene. Este bogăţia noastră comună, este bogăţia unui continent unde diversitatea, inclusiv diversitatea etnică a fost, este şi trebuie să rămână o valoare importantă. Aceasta este perspectiva mea, perspectiva respectului faţă de toate valorile tradiţionale prin care vom deveni mai puternici şi nu mai slabi, mai bogaţi şi nu mai săraci", a afirmat liderul UDMR.

UPDATE 13:50
- Congresul extraordinar al Partidului Naţional Liberal în care vor fi adoptate modificările la Statutul PNL şi va fi convocată reuniunea ordinară în care va fi aleasă noua conducere a partidului a început, la Palatul Parlamentului. Reuniunea PNL a fost deschisă de intonarea Imnului Naţional, urmând cuvântul de primire al preşedintelui PNL, Crin Antonescu.  Acesta a anunţat că sunt prezenti 1303 delegaţi şi că în total, inclusiv cu invitaţi, la eveniment participă 1858 de persoane. În programul Congresului sunt trecute discursurile lui Johannes Cornelis van Baalen, preşedinte al Internaţionalei Liberale şi a liderului ALDE, Guy Verhofstadt.

..............

Liberalii se reunesc, vineri şi sâmbătă, în Congres, pentru adoptarea Statutului şi alegerea conducerii. Votarea noului Statut urmează să aibă loc, vineri, iar sâmbătă este programată alegerea conducerii partidului.

Delegaţia Permanentă a PNL a adoptat joi modificările la Statutul partidului, printre care se numără înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi suplimentarea numărului de vicepreşedinţi la 31. De asemenea, Delegaţia Permanentă a liberalilor propune Congresului alegerea conducerii PNL pe listă.

Proiectul de statut prevede, potrivit purtătorului de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, existenţa a trei organisme de conducere: Congresul, Delegaţia permanentă şi Biroul Politic Naţional.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că propunerea de Statut este una eficientă şi perfect democratică, punctând că nu poate fi vorba de deficit de democraţie în acest document.

"Într-un cuvânt este un statut eficient şi perfect democratic. Mai democratic dacă putem să folosim un grad de comparaţie decât orice alt statut al PNL după '90. De ce? Pentru că aduce la decizie cel mai mare număr de oameni. Este vorba de 60 şi ceva de oameni", a spus Antonescu, potrivit Agerpres

În schimb, primarul sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, a susţinut că propunerea noului statut care a fost admisă în Delegaţia Permanentă este 'mai rea' decât actualul statut al partidului. El a anunţat că nu va participa la Congresul PNL fiind dezamăgit de faptul că amendamentele pe care le-a depus împreună cu alţi colegi la statutul formaţiunii nu au fost susţinute în partid.

La rândul său, fostul preşedinte al PNL Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat îngrijorat de "o anumită somnolenţă democratică" din cadrul formaţiunii politice. "Ceea ce mă îngrijorează este că în PNL este o anumită somnolenţă democratică, având în vedere că propunerile mele (n.r. - de modificare a Statutului PNL, respinse prin vot) ar fi permis accederea în structurile de conducere a unor oameni noi, a unor oameni care în mod legitim îşi doresc să acceadă la funcţiile de conducere. În pofida acestui lucru, am văzut o atitudine care pe mine mă decepţionează", a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu, care a menţionat însă că va participa la Congresul PNL ce se va desfăşura vineri şi sâmbătă.

Lucrările congresului extraordinar de vineri vor fi deschise de preşedintele PNL, Crin Antonescu. Sunt aşteptaţi să adreseze mesaje congresului liberalilor preşedintele Internaţionalei Liberale, Cornelis van Baalen, europarlamentarul ALDE Guy Verhofstadt, preşedinţii Partidului Social Democrat, premierul Victor Ponta, Partidului Conservator, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, Uniunii Naţionale pentru Progresul României, vicepremierul Gabriel Oprea, Uniunii Democrate Maghiare din România, Hunor Kelemen, precum şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian.

Congresul extraordinar al liberalilor de vineri va convoca pentru sâmbătă Congresul ordinar în care va fi votată noua conducere a partidului. În congresul ordinar este prezentat, discutat şi adoptat raportul de activitate al conducerii PNL pentru perioada martie 2010 - februarie 2013, urmând ca preşedintele şi membrii BPC să îşi depună mandatul, iar ulterior să fie prezentate programele de candidatură pentru funcţia de preşedinte, să fie dezbătute moţiunile şi să fie acordat votul.

×