x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Începe dezmățul pomenilor electorale. Legi pentru voturi

Începe dezmățul pomenilor electorale. Legi pentru voturi

de Marius Gîrlașiu    |    01 Sep 2016   •   13:07
Începe dezmățul pomenilor electorale. Legi pentru voturi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Senatorii şi deputaţii pregătesc pentru ultima sesiune din actualul mandat mai multe iniţiative legislative cu iz de pomeni electorale. Sesiunea care începe azi va coincide cu perioada de campanie electorală dinaintea alegerilor parlamentare şi s-ar putea transforma într-un adevărat dezmăţ populist menit să le asigure aleşilor încă patru ani de privilegii.

După senatori şi deputaţi, profesorii ar putea beneficia şi ei de pensii speciale. La Senat, ultima sesiune a Legislativului va începe cu un vot privind introducerea pensiilor speciale pentru profesori. Proiectul de lege a trecut deja de dezbaterea în plen, iar votul decisiv va fi dat, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Astfel, dascălii cu o vechime de 30 de ani la catredă vor beneficia, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimul an de carieră.

Pensii speciale pentru consilierii parlamentarilor

De pensii speciale ar putea profita şi consilierii parlamentarilor. Un proiect de lege depus la Senat de mai mulţi foşti parlamentari ai vechiului UNPR, prevede că cei angajaţi să le dea sfaturi aleşilor pot deveni funcţionari publici parlamentari dacă solicită acest lucru şi dacă au o vechime de cel puţin cinci ani în funcţie. Statutul de funcţionar public parlamentar vine însă cu mai multe beneficii după ce deputaţii au adoptat vara trecută un proiect de lege prin care este reintrodusă pensia de serviciu pentru funcţionarii publici parlamentari.

Pe ordinea de zi a Senatului se va regăsi curând şi introducerea pensiilor de urmaş, un proiect pe care Guvernul a anunţat deja că nu-l susţine. “La decesul susţinătorului soţul sau soţia şi copii în vârstă de până la 16 ani sau dacă continuă studiile până la 26 de ani beneficiază de pensie de urmaş (...) din pensia de serviciu în plată sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, actualizată, după caz”, se arată într-un raport al comisiilor de muncă şi învăţământ din Senat.

A 13-a pensie pentru săraci

O altă propunere populistă provine de la un grup de 34 de parlamentari din PSD şi fostul UNPR. Iniţiativa prevede acordarea celei de-a 13-a pensii pentru persoanele cu o pensie sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi care nu beneficiază de alte venituri. Respins de Senat, proiectul de lege va intra în dezbatere la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz. A 13-a pensie a dispărut în 2010, fiind tăiată de premierul Emil Boc în plină criză financiară.

Sporuri pentru bugetari

Senatorul PSD Ovidiu Donţu a propus ca persoanele cu funcţii bugetare în sănătate să primească un spor de 45-48% din salariul de bază pentru condiţii deosebit de periculoase, iar pentru asistenţă medicală de urgenţă şi transport sanitar sporul să fie de 60-100% din salariul de bază. Mai mult, persoanele cu funcţii bugetare în apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ar uma să beneficieze de prime calculate la salariul de bază.Cei care care au locuri de muncă sau efectuează activităţi deosebit de periculoase ar primi un spor de 37-50%, cei cu locuri de muncă în condiţi foarte periculoase – 16-30%, iar cele cu locuri de muncă în condiţii periculoase – până la 16%. Adoptat de Senat, proiectul se află în prezent la comisiile din Camera Deputaţilor. Un alt senator PSD, Alexandru Cordoş, a propus ca părinţii care se întorc la serviciu înainte de expirarea concediului de creştere a copilului să beneficieze de jumătate din indemnizaţia pentru creşterea copilului. Proiectul nu a intrat încă în procesul legislativ însă impactul asupra bugetului de stat este estimat la 64,5 milioane de lei.

PNL joacă la handicap

Liberalii au iniţiat şi ei două proiecte dedicate persoanelor cu handicap. Unul prevede că adulţii cu handicap grav vor avea venituri egale cu salariul minim pe economie, adulţii cu handicap accentuat - 50% din salariul minim, iar adulţii cu handicap mediu - 25% din salariul mimin. Al doilea proiect PNL prevede că aparţinătorii persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite de plata impozitelor pe clădirile de domiciliu sau pe maşini.

Programul pensii pentru toţi

Deputatul PSD Andrei Sava a propus ca veniturile realizate de tinerii sub 25 de ani în primii trei ani de muncă să nu fie impozitate. Asta în timp ce mai mulţi parlamentari din fostul UNPR au depus un proiect de lege care prevede creşterea pensiilor foştilor membri de CAP-uri la 500 de lei prin acordarea unei indemnizaţii sociale. În prezent, indemnizaţia medie este de 361 de lei pe lună, iar sursa de finanţare prevăzută în proiect este bugetul de stat.

Parlamentarii vor să-şi asigure viitorul

O propunere legislativă înregistrată la Senat le-ar putea permite deputaților și senatorilor care au la activ un mandat complet în Parlament și studii superioare să devină funcționari publici fără a mai da vreun concurs. Proiectul depus de 37 de senatori de la PSD, PNL, ALDE, vechiul UNPR și indepenenţi modifică statutul funcţionarilor publici în sensul în care „persoanelor numite în condițiile legii într-o funcție publică“ li se adaugă „senatorii și deputații care au exercitat un mandat complet de parlamentar“. Asfel, în cazul în care nu vor mai câştiga un nou mandat, aleşii ar urma să primească funcţii călduţe de prefecţi, subprefecţi, funcţionari în ministere sau deconcentrate.


13 LEI ar urma să fie valoarea unui tichet de masă dacă deputaţii vor adopta în această sesiune un proiect de lege votat deja de senatori, care au aprobat creşterea de la 9,14 lei

×