"Am încercat să prezentăm centrul şi estul Europei ca fiind o regiune dinamică, cu o economie în creştere orientată spre investiţii, cu potenţial semnificativ de dezvoltare în multe domenii, cu proiecte importante la nivel regional în domeniul energiei, infrastructurii, investiţiilor în educaţie, inovaţie şi tehnologie. Ţările membre ale grupului Europa Centrală şi de Est sunt atât ţări membre deja ale UE, cât şi ţări candidate, iar această întâlnire la nivel înalt de astăzi s-a constituit într-un efort complementar al cadrului general de relaţii strategice între UE şi China", a spus premierul Ponta la finalul reuniunii.
Ponta a afirmat că participanţii au agreat în final linii de acţiune viitoare în baza unui document numit "Bucharest Guidelines", pentru consolidarea cooperării în domeniile de interes comun, cu accent pe promovarea investiţiilor, a cooperării economice şi comerciale.
Printre măsurile avute în vedere în document se numără desemnarea anului 2014 ca an pentru promovarea investiţiilor şi afacerilor în relaţia Europa Centrală şi de Est - China şi organizarea de diverse acţiuni în context, precum continuarea organizării anuale atât a forumurilor economice, cât şi a reuniunilor la nivel de şefi de guverne.
UPDATE 09:55 - Premierul Victor Ponta a deschis, în această dimineaţă, la Palatul Parlamentuui, Forumul Economic şi Comercial – Europa Centrală şi de Est, la care participă oficiali din guvernele a 17 ţări şi peste 1.500 de oameni de afaceri.
"Mai mult de 300 de oameni de de afaceri chinezi au venit în România. China are nevoie de un partener puternic pe scena mondială, de o Europă puternică. Distanţa dintre noi şi China este doar geografică, prietenia dintre statele noastre ne apropie foarte mult. Regiunea noastră este ca un student tânăr şi slab plătit, dar ambiţios şi dornic să muncească. Europa poate fi puternică doar dacă toate țările se dezvoltă din punct de vedere economic suficient de rapid pentru a crește standardele de trai, infrastructura și serviciile sociale", a declarat Ponta la deschiderea forumului ECE - China.
....................................
Astăzi are loc la Bucureşti cea de-a doua reuniune la nivel de prim-miniștri din Europa Centrală și de Est și China. La reuniune, alături de premierul Victor Ponta și de omologul său chinez, Li Keqiang, care efectuează o vizită oficială în țara noastră, vor participa șefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Herțegovina, Bulgariei, Cehiei, Croației, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei, Ungariei și ministrul de externe al Letoniei.
Reuniunea de la București este cea de-a doua la nivel de șefi de guverne din țările Europei Centrale și de Est și China, după cea organizată în 2012 la Varșovia.
Cu ocazia reuniunii la nivel înalt de la București, prim-miniștrii vor evalua stadiul de implementare a propunerilor de cooperare lansate cu un an în urmă la Varșovia, vor aborda domeniile și mijloacele concrete de dinamizare a relațiilor comerciale și investiționale între cele două zone, prin proiecte de cooperare în domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile, IT și turism.
Potrivit Executivului, organizarea la București a reuniunii politice la nivel înalt oferă "o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea relațiile politice și economice ale României cu China, a celor în plan regional, precum și a celor între regiunea noastră și partenerul chinez".
"Prin prezența a zece prim-miniștri din statele membre UE și a ministrului de Externe leton, dialogul Europa Centrală și de Est cu China asigură complementaritatea și susține consolidarea relațiilor mai ample dintre UE și China", precizeată Executivul.
Reuniunea șefilor de guverne Europa Centrală și de Est — China se desfășoară în contextul prezenței premierului chinez în România și al întrevederii pe care acesta o are cu prim-ministrul român, ocazie cu care vor fi semnate un număr important de memorandumuri și acorduri bilaterale. De asemenea, în cursul zilelor următoare, vor avea loc și întrevederi bilaterale ale premierului României cu omologii săi din țările din regiune.
Citește pe Antena3.ro