x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Îndemnul-şoc al fostului consilier prezidenţial Eckstein Kovacs: "Români, declaraţi-vă maghiari"

Îndemnul-şoc al fostului consilier prezidenţial Eckstein Kovacs: "Români, declaraţi-vă maghiari"

de Lavinia Dimancea    |    05 Oct 2011   •   17:47
Îndemnul-şoc al fostului consilier prezidenţial Eckstein Kovacs: "Români, declaraţi-vă maghiari"

UDMR si-a propus sa-i convinga pe ro­mani sa se dea drept maghiari in fa­ta recenzorilor care le vor calca pra­gul, la recensamantul populatiei din aceasta luna. Motivul: maghiarii sa iasa cat mai multi la numar pentru a atinge ponderea de 20% necesara intr-o localitate astfel incat limba ma­ghiara sa poata fi folosita oficial in ad­mi­nistratie, asa cum cere legea.

Indemnul adresat romanilor de a minti practic la recensamant a venit din partea secretarului general al UDMR, Peter Eckstein-Kovacs. Fo­lo­sindu-se de microfonul RRA, pe spa­tiul destinat Antenei partidelor par­lamentare, fostul consilier prezidential a expus o teorie conform ca­reia "asumarea identitatii maghiare nu va dezavantaja pe nimeni, dar poa­te ajuta in schimb comunitatea ma­­ghiara". Asta pentru ca, a spus Kovacs, "posibilitatea folosirii limbii maghiare este prevazuta de lege doar prin existenta unui procent de 20% din componenta etnica a unei co­­munitati", iar daca numarul ma­ghi­a­rilor se situeaza sub acest procent la nivelul unui oras sau al unei co­­mune, "limba maghiara dispare din viata publica". "Limba si identitatea maghiara este o posibilitate. (…) Oricine poate fi maghiar. Asu­ma­rea identitatii etnice este un gest absolut voluntar. Astfel oricine se poate de­­clara maghiar. Chiar si cine eventual nu vorbeste limba maghiara, iar an­­turajul sau il considera de etnie ro­mana. Cineva se poate declara ma­ghiar chiar daca nu are toti stramosii ma­­ghiari. Noi suntem deschisi tutu­ror care doresc sa ajute printr-un ase­me­nea gest comunitatea maghiara", a fost declaratia-soc trimisa in eter de oficialul udemerist. Kovacs a mai pre­cizat ca exista numerosi cetateni nas­cuti in casatorii mixte, care sunt cres­cuti intr-un anturaj predominant ro­manesc, in cazul acestora fiind ab­solut normal sa vorbeasca limba ro­mana la nivel de limba materna si sa fie atasati de cultura si viata publica ro­maneasca. Insa, a adaugat liderul UDMR, cei care cunosc si limba ma­ghiara si sunt legati si de cultura ma­ghiara beneficiaza de "posibilitati su­plimentare". "Au acces la produsele mass-media si de alt gen, in limba ma­ghiara, isi faciliteaza posibilitatea de a calatori si a munci mai usor in Un­garia. Devine mai accesibila ac­ti­o­narea intr-o tara pe care cu totii tre­buie sa o tranzitam daca aveam ca destinatie Europa de Vest", a incercat Kovacs sa-si convinga auditorii. De altfel, in speranta ca-i va de­termina pe romani sa se alieze tezei ude­meriste, reprezentantii Uniunii si-au propus sa ia la picior judetele Transilvaniei, organizand in acest sens o caravana.

Atat de important este pentru UDMR sa iasa un numar cat mai mare de maghiari la recensamant in­cat si-a asezat dezideratul chiar si pe hartie, la Congresul pe care l-a avut anul acesta. "Scopul nostru este ca po­pulatia de etnie maghiara sa isi asu­me intr-un numar cat mai mare iden­titatea nationala, iar acest fapt sa se reflecte in datele ulterioare ale re­cen­samantului. In ultimele doua de­cenii am obtinut rezultate importante in domeniul asigurarii drepturilor minoritatilor nationale, dar exer­citarea acestor drepturi depinde in mare masura de procentul etnic al maghiarimii din diferite localitati. Avem speranta ca recensamantul po­pulatiei din acest an va demonstra o si­tuatie demografica mai avantajoasa din punctul nostru de vedere", se arata intr-o Hotarare a Congresului pri­vind recensamantul populatiei din 2011.

La ultimul recensamant, de­sf­a­su­rat in 2002, s-a constatat ca in Ro­mania traiesc aproape 1,5 milioane de maghiari. In acest an, re­cen­sa­man­tul va avea loc in perioada 20-31 octombrie si, conform regle­men­ta­ri­lor legale in vigoare, primirea re­cen­zorului si dialogul cu aceasta sunt obli­gatorii pentru toate persoanele. In schimb, raspunsurile tin exclusiv de li­bera declaratie a respondentului, ne­fiind ceruta prezentarea nici unui do­cument justificativ, cu exceptia ac­tului de identitate necesar inscrierii co­rec­te a codului numeric personal. Ce­ta­tenii care refuza sa raspunda la in­trebarile recenzorului risca sa fie sanc­tionati cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei, potrivit oficialilor guvernamentali. In plus, normele legale prevad ca persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuarii recensamantului vor fi inregistrate de catre recenzori pe baza informatiilor primite de la celelalte persoane din locuinta, de la vecini, preot sau primarie.

Recensamantul de anul acesta va costa aproximativ 193 de milioane lei, iar datele finale vor fi prezentate in 2014. Peste 120.000 persoane vor participa la colectarea datelor, primele rezultate ale recensamantului urmand sa fie prezentate public in trimestrul I al anului 2012.

Diluarea maghiarilor = scaderea influentei
Interesul UDMR de "a castiga" cat mai multi "maghiari" in scripte la nivel national este direct legat de interesul de a-si pastra sau chiar creste forta politica. Explicatia este simpla si incepe cu prevederile legilor deja in vi­goa­re precum legea administratiei publice locale, care prevede ca in lo­ca­li­ta­tile unde o minoritate are o pondere de 20% din totalul populatiei, are drep­­­tul la folosirea limbii materne in relatiile cu autoritatile locale. In ace­easi lege se vorbeste si despre dreptul de a-si pune placute bilingve pentru denumirea localitatilor si de a se afisa anunturile de interes public de ase­me­nea in limba minoritatii respective. Si mai multe drepturi in do­me­niul educatiei se regasesc pentru minoritatea maghiara in legea educatiei na­ti­o­n­ale marca Funeriu, care le da maghiarilor dreptul de a studia istoria si geo­grafia in limba materna sau invatarea limbii romane dupa manuale speciale. Sunt drepturi obtinute de reprezentantii politici ai minoritatii maghiare, UDMR, ca rasplata pentru "fidelitate" de la partenerii de guver­na­re, PDL. O scaderea a procentului de maghiari in anumite localitati in ur­ma recensamantului din aceasta luna sub cele 20% prevazute de lege ar in­­semna direct pierderea acestor drepturi. O diluare a comunitatii maghia­re s-ar produce si prin redimensionarea teritoriala a judetelor Harghita si Covasna, de exemplu, unde reprezinta aproximativ 80% din populatie, motiv pentru care UDMR se opune cu inversunare propunerii PDL de reorganizare a tarii. Un colegiu in care etnia ma­ghia­ra devine minoritara ar fi mult mai greu de cas­tigat de un politician ma­ghiar, aplicarea acestei reorganizari ducand direct la reducerea nu­ma­rului de parlamentari ai UDMR si, deci, la reducerea influentei lor politice. (Aniela Nine)

×
Subiecte în articol: udmr maghiari recensamant 2011