x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Info Politic 11 octombrie 2007

Info Politic 11 octombrie 2007

de Jurnalul National    |    11 Oct 2007   •   00:00

Statutul minorităţilor naţionale ar putea fi dezbătut in plen fară raportul comisiilor de specialitate.

RECLAMAŢIE - CNSAS, părăt la Avocatul Poporului

Avocatul Poporului Ioan Muraru a sesizat ieri, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor in legătură cu activitatea CNSAS, arătănd că a primit o plăngere din partea unui cetăţean care reclamă faptul că i s-a incălcat dreptul de a avea acces la o informaţie de interes public. Avocatul Poporului s-a adresat Camerei Deputaţilor in legătură cu acest caz, avănd in vedere că CNSAS se află sub controlul Parlamentului. Deputaţii Comisiei juridice vor prezenta un punct de vedere pe această temă.

REEXAMINARE - Băsescu, aprobat şi de către deputaţi

Deputaţii din Comisia juridică au adoptat ieri cererea şefului statului de reexaminare a Legii camerelor de comerţ, menţinănd forma votată de senatori, potrivit căreia camerele de comerţ judeţene nu vor avea acces gratuit permanent şi nelimitat la datele aparţinănd Oficiului Naţional al Registrului de Comerţ. Ei au admis totodată că "legea creează o inechitate faţă de persoanele fizice şi juridice care trebuie să plătească o taxă pentru informaţiile cerute Registrului Comerţului, intrucăt actul normativ prevedea eliberarea gratuită a datelor pentru Camerele de comerţ".

BUGET 2008 - Ameninţări voalate pentru Guvern

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat ieri că dacă PSD va reuşi să işi impună cele trei-patru probleme prioritare la dezbaterea bugetului pe 2008, ii este greu să creadă că social-democraţii nu vor vota acest buget. El a arătat că in condiţiile in care bugetul nu trece, Guvernul va cădea", iar partidul "va acţiona sigur, cu mare responsabilitate". Intrebat dacă există o prevedere constituţională sau legală care să menţioneze clar că, in condiţiile respingerii proiectului de buget pe 2008, Guvernul cade, Nicolae Văcăroiu a răspuns că nu, ci este vorba despre o "cutumă".

Â

LEGEA MINORITĂŢILOR - UDMR nu mai are răbdare

Statutul minorităţilor naţionale ar putea fi dezbătut in plen fară raportul comisiilor de specialitate. Deputatul UDMR Ferenc Asztalos a cerut Biroului Permanent ca statutul minorităţilor să fie pus pe ordinea de zi fără raportul comisiilor sesizate, pentru că, de mai bine de doi ani, nu există cvorum pentru discutarea acestui proiect de lege. Articolul de lege care ii ţine in loc pe politicieni se referă la autonomia culturală. De altfel, PSD a anunţat că va vota statutul minorităţilor naţionale, dacă se va renunţa la această prevedere.

REFERENDUM - Completarea Legii 3/2000, promulgată

Preşedintele Băsescu a semnat ieri decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea ordonanţei de urgenţă 34/2007 pentru completarea Legii nr. 3/2000 privind referendumul. Prin această ordonanţă se aprobă ca listele electorale suplimentare, centralizate la nivelul BEC, să fie inaintate Autorităţii Electorale Permanente, care le va verifica, in vederea depistării eventualei existenţe a unor voturi multiple. De asemenea, prin adoptarea acestui act normativ se va permite identificarea şi sancţionarea persoanelor care votează multiplu.

INIŢIATIVĂ - Sprijin PC pe tema "Concurenţă"

Liderul PC Dan Voiculescu a declarat ieri că "Partidul Conservator consideră că orice iniţiativă care vizează identificarea unor modalităţi de optimizare a angajamentelor faţă de UE este pozitivă. Am discutat cu primul-ministru, ştiind că se acordă atenţie şi domeniului concurenţă, posibilitatea ca Silvia Ciornei să contribuie cu expertiza sa la rezolvarea unor aspecte mai sensibile de la acest capitol. Noi suntem dispuşi să răspundem cu toată deschiderea unor astfel de solicitări din partea Guvernului". Â

EUROALEGERI - Stolojan, acuzat că-şi face campanie

Preşedintele PLD Theodor Stolojan a fost acuzat de deputatul PSD Ion Stan că a furat startul in campania pentru alegerile europarlamentare. Potrivit lui Stan, Stolojan, sub paravanul organizaţiei PLD Sector 6, şi-a deschis o pagină de internet unde cetăţenii pot sesiza problemele legate de autorităţile locale şi a imprăştiat şi fluturaşi, pliante in ţară. "De unde şi pănă unde un partid se implică intr-un sistem de colectare a cererilor?... Crede oare Stolojan că se va substitui autorităţilor?", intreabă Stan, care cere AEP "să-l someze pe Stolojan să dea startul inapoi".

×
Subiecte în articol: politic