Hotărârea de Guvern care delimitează colegiile uninominale pentru alegerile parlamentare rămâne în vigoare, Curtea de Apel Bucureşti respingând, astăzi, cererea PRM de suspendare a acesteia.
Hotărârea de Guvern care delimitează colegiile uninominale pentru alegerile parlamentare rămâne în vigoare, Curtea de Apel Bucureşti respingând, astăzi, cererea PRM de suspendare a acesteia.
CONTROVERSE. Curtea de Apel Bucureşti a decis să respingă cererea PRM ca neîntemeiată. Soluţia poate fi atacată cu recurs în cinci zile, la instanţa supremă. PRM a contestat la Curtea de Apel Bucureşti, în septembrie, în contencios administrativ, hotărârea de Guvern privind delimitarea colegiilor uninominale în vederea alegerilor parlamentare de la sfârşitul lunii noiembrie. PRM a depus, în 15 august, la Cabinetul premierului Călin Popescu Tăriceanu, o plângere prealabilă prin care se cere anularea Hotărârii de Guvern privind delimitarea colegiilor pentru alegerile parlamentare, pe care o consideră "profund nelegală". Guvernul avea termen 30 de zile pentru a răspunde solicitării PRM. La acel moment se preciza că solicitarea a fost înregistrată cu numărul 5/4546/CPT/15.08.2008, urmând ca, în funcţie de răspunsul primit, PRM să atace sau nu în instanţă, la Curtea de Apel, Hotărârea de Guvern. Potrivit solicitării PRM, Hotărârea Guvernului 802 din 31 iulie 2008 pentru aprobarea primei delimitări a colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, publicată în Monitorul Oficial 595 din 8 august 2008, este profund nelegală. Totodată, PRM a cerut în instanţă suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern privind trasarea colegiilor uninominale, până se ajunge la o soluţie în privinţa cererii de anulare a actului normativ.
TERMEN. Curtea de Apel Bucureşti a luat, miercuri, în discuţie solicitarea PRM de suspendare a hotărârii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale după ce Guvernul, MIRA şi Alina Gorghiu au cerut respingerea acţiunii înaintate de acest partid. La termenul de miercuri, Guvernul a invocat excepţia lipsei de interes a PRM susţinând că Partidul România Mare nu are un interes legitim în acest caz şi că Hotărârea de Guvern nu poate vătăma interesele partidului. În replică, Lucian Bolcaş în calitate de reprezentant al PRM a susţinut că interesul constă în desfăşurarea alegerilor în conformitate cu legea adoptată de Parlament."Partidul politic este o adunare a cetăţenilor cu drept de vot şi în consecinţă este interesat în mod direct de procesul electoral", a susţinut în faţa magistraţilor, vice-preşedintele PRM, motivând că reprezintă un partid care îşi va depunde candidatura pentru Camera Deputaţilor şi Senat şi în consecinţă orice neconcordanţă cu legea poate afecta interesele partidului. Tot la termenul de miercuri, magistraţii au admis cererile de intervenţie depuse. Lucian Bolcaş a mai susţinut în promovarea acţiunii prin care solicită suspendarea Hotărârea de Guvern că actul atacat "încalcă grav dispoziţiile legii electorale". Vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, a invocat, miercuri, - în sprijinul acţiunii PRM împotriva hotărârii privind colegiile uninominale - o declaraţie făcută de Traian Băsescu, tot miercuri, în plenul Parlamentului. "Exprim regretul că Hotărârea de Guvern prin care se stabilesc colegiile uninominale pare a nu respecta rigorile legii", a declarat Traian Băsescu, în plenul Parlamentului. Reprezentantul PRM a depus o copie după această declaraţie, solicitând magistraţilor să o admită ca probă. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au stabilit să se pronunţe, ulterior, şi asupra probei cu înscrisuri solicitate de Lucian Bolcaş. Cererile de intervenţie au fost depuse de MIRA, candidatul PNL pentru Camera Deputaţilor, Alina Gorghiu şi de un avocat din provincie. Magistraţii Curţii de Apel au mai decis, de asemenea, ca acest dosar să fie lăsat la sfârşitul şedinţei. Curtea de Apel a stabilit, de asemenea, ca primul termen al cererii de anulare a hotărârii de guvern să se judece pe 11 noiembrie, tot la solicitarea PRM.