x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Intalnire de taina - Neintelegerea intelegerii PNL-PD

Intalnire de taina - Neintelegerea intelegerii PNL-PD

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    22 Noi 2005   •   00:00
Intalnire de taina - Neintelegerea intelegerii PNL-PD

PNL si PD s-au intalnit in secret, duminica seara, pentru a cadea la pace. Atat de bine s-au inteles, insa, incat nu este clar nici pentru liderii liberali si democrati asupra a ce s-au inteles.

PNL si PD s-au intalnit in secret duminica seara pentru a cadea la pace. Atat de bine s-au inteles, insa, incat nu este clar nici pentru liderii liberali si democrati asupra a ceea ce s-au inteles.

Dupa luni in care s-au razboit de parca unul ar fi fost in opozitie si celalalt la putere, PNL si PD au mai facut o incercare de armistitiu duminica seara, in biroul ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu. Intalnirea la varf s-a dorit atat de secreta, incat si ieri unii dintre participanti mai negau ca ar fi fost martorii unei asemenea discutii.

OFICIAL. Pactul de duminica seara pare sa fi functionat ieri cel putin dintr-o perspectiva: toti cei care au luat parte la discutie s-au abtinut de la orice fel de comentarii. Emil Boc a tinut sa nege ca ar exista vreun razboi in Alianta, afirmand ca ea este solida. Calin Popescu Tariceanu a fost ceva mai deschis. "Constatand ce s-a intamplat in ultimele saptamani, cu totii am convenit ca este nevoie de o calmare a spiritelor si ca nu trebuie sa alimentam aceasta spirala a nervilor", a declarat Tariceanu care a dezvaluit si morala intalnirii: "Am ajuns la concluzia ca nu exista deosebiri politice majore intre cele doua partide. Protocolul Aliantei ramane valabil, ca si programul cu care am castigat alegerile". El a promis totodata ca dialogurile din presa intre PNL si PD vor inceta.

CONTRADICTII. Daca Tariceanu afirma ca protocolul ADA nu va fi modificat, surse din Alianta sustin insa contrariul, fiind discutate cel putin doua masuri: Consiliul de Coordonare sa fie restrans pentru ca "prea a devenit un loc in care fiecare spune ce vrea", iar protocolul sa stipuleze clar ca PNL si PD vor merge impreuna si la urmatoarele alegeri. Democratii spun chiar ca PNL ar fi afirmat transant ca nu isi cauta candidat pentru prezidentiale, mergand tot pe mana lui Basescu.

Cat priveste fuziunea celor doua partide, aceasta ar trebui sa se faca pana la urmatoarele alegeri, spun unii. E un termen neprecizat, afirma altii. "Nu e definitiv apusa, dar nu e o prioritate", spune Boc.

ANTICIPATE. Liberalii ar fi deschis chiar ei discutia despre anticipate, spun pedistii, partile convenind ca dupa aprilie 2006 le pun in practica. "Eu nu va spun ca vor fi la anul sau in 2007. Sa fie foarte clar: nu am discutat despre o data privitoare la alegerile anticipate, pentru ca nu avem de ce in acest moment", afirma Tariceanu.

Cireasa pe tort, nici macar in privinta initiativei acestei "paci" PNL si PD nu vorbesc aceeasi limba. "A fost initiativa PNL", spun pedistii. "Ba ei ne-au fugarit trei zile pentru intalnirea asta", spun penelistii.

ORBAN
Dupa o declaratie interpretata drept sprijin pentru Ludovic Orban, Tariceanu s-ar fi delimitat la intalnirea de duminica de declaratiile presedintelui PNL Bucuresti, aratand ca si la alegerile din filiala Bucuresti l-ar fi avertizat pe acesta ca, daca "derapeaza", el paraseste sala. Emil Boc a sustinut si el ca parerile lui Orban sunt "individuale", "izolate". "Ce am avut de spus cu privire la domnul Orban le-am spus colegilor din PNL. Am lamurit aceste aspecte si nu vom reveni asupra lor", a spus Boc.

VINOVAT
Vina pentru razboiul PNL-PD ar purta-o presedintele Basescu, ar fi o alta concluzie a intalnirii, conform mecanismului, Basescu il ataca pe Tariceanu, PNL ataca PD. Liderii PD au explicat ca Basescu nu vorbeste nici cu Boc de vreo luna si nici cu Blaga, vinovat ca nu a iesit sa explice public ca a plecat de la Palat sa fie ministru, nu din alte cauze. Soacra Basescu ar trebui sa inteleaga, spun "aliatii", ca, "daca e puternica si are relatii", poate ajuta tanara familie, in rest sa o lase sa isi vada de casnicie.

PUS SA ALEAGA
Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, nu l-a lasat pe deputatul Cristian Boureanu sa scape prea usor dupa atacul de sambata de la conferinta PNL Bucuresti. Tariceanu i-a reprosat acestuia, in sedinta Biroului Permanent al partidului, ca nu are experienta politica, ca este incapabil si din acest motiv nu l-a luat in Guvern, si l-a avertizat ca si el ar putea fi "manipulat" de Basescu. In final, Tariceanu i-a cerut lui Boureanu sa-si dea demisia din Biroul Permanent, daca continua sa atace conducerea partidului. In replica, Boureanu l-a anuntat ca i-a pus in mapa o analiza a situatiei partidului, din care reiese ca "PNL se afla intr-o criza fara precedent", intrucat a ajuns la 15% in sondaje, ca va avea numai de pierdut din conflictul cu Basescu si ca trebuie sa realizeze fuziunea cu PD. Boureanu a cerut si realizarea, pana la 1 februarie, a unui sondaj national pentru stabilirea cauzelor declinului.
RELATII PUBLICE
La prima intrunire a liderilor Aliantei PNL-PD, de dupa "pacea" de duminica, purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca s-a decis constituirea unui departament de relatii publice liberalo-democrat. "Acest departament va face coerente mesajele din cadrul Aliantei, va reusi sa imbine pozitiile publice si interne ale reprezentantiilor Aliantei", a precizat el, completand ca, in perioada imediat urmatoare, urmeaza sa realizeze un documentar prin care sa faca o evaluare a guvernarii. In plus, in decembrie, vor avea loc intalniri regionale ale Aliantei, la care sa participe si liderii nationali. Liberalii si democratii au cazut de accord si asupra legii privind migratia politica, stabilind ca primarii sa fie schimbati daca parasesc de bunavoie partidul care i-a sustinut, iar consilierii locali si judeteni sa fie inlocuiti daca parasesc partidul sau sunt exclusi din partid.
×
Subiecte în articol: basescu tariceanu politic pnl