x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Interceptarea rămâne o enigmă

Interceptarea rămâne o enigmă

de Monica Iordache Apostol    |    21 Aug 2009   •   00:00

Elena Udrea s-a prezentat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la ora zece dimineaţa ca să înainteze plângerea penală împotriva celor cinci membri ai comisiei parlamentare: Ludovic Orban, Adriana Săftoiu, Aura Vasile, Dumitru Chiriţă şi Claudiu Ţaga. Udrea a avut uşile instituţiei larg deschise, fiind întâm­pi­na­tă de procurorul Marius Iacob.

Ministrul a lăsat plângerea penală şi a ieşit în două minute, sub privirile celor care stăteau la coadă la uşa procurorului. Afară, în faţa presei, Udrea a afirmat că demersul său survine dezvăluirii de presă a "complotului" împotriva sa, de cei cinci membri ai comisiei pe care îi acuză de abuz în serviciu contra interesului public, abuz în serviciu contra interesului persoanei, aso­ciere în vederea comiterii de infracţiuni şi încercarea de a determina mărturii mincinoase.

Plângerea penală formulată de Elena Udrea invocă "interceptarea discuţiei" dintre cei cinci demnitari. Ieri însă, şi Udrea s-a ales cu două plângeri penale. Una din partea Asociaţiei Tine­rilor cu Atitudine Civică şi una din partea membrilor PSD din comisie. Deputatul PSD Aura Vasile a anunţat că membrii PSD din comisie vor depune două plângeri penale, una împotriva Camerei Deputaţilor şi una împotriva celui care i-a împiedicat pe membrii MT să vină la audieri. Aura Vasile a precizat că plângerea penală împotriva Camerei Deputaţilor se va referi la "înregistrarea ilegală" a membrilor comisiei.


"INTERCEPTAREA" RĂMÂNE O ENIGMĂ
La nivelul Parlamentului, acest subiect a fost însă făcut uitat. Secretariatul gene­ral al Camerei Deputaţilor a închis cazul după o anchetă superficială "derulată" de secretarul Gheorghe Barbu, într-o noapte, pe parcursul unei discuţii cu şeful departamentului tehnic. Deputaţii sunt convinşi, aşa cum a spus şi Aura Vasile, că înregistrarea nu a fost făcută cu aparatura Camerei Deputaţilor. Cum calitatea sunetului indică faptul că înregistrarea nu a fost făcută nici cu un reportofon, ne putem întreba cu ce dispozitiv a fost făcută această înregistrare. Conduce­rea Camerei Deputaţilor a lăsat în mod suspect multe întrebări fără răspunsuri:

1. Cine a făcut înregistrarea neautori­zată a unei discuţii neoficiale din cadrul Palatului Parlamentului?

2. Există şi alte dispozitive de înregis­tra­re a dezbaterilor în sălile Parlamentului, în condiţiile în care înregistrarea nu s-a făcut cu aparatura la vedere?

3. Are legătură această înregistrare cu faptul că în acea sală îşi desfăşoară de obicei lucrările Comisia de buget-fi­nanţe, una dintre comisiile în care pot avea loc discuţii despre probleme economice de importanţă naţională?

4. Cine asigură în interiorul Parlamentului securitatea dezbaterilor, în condiţiile în care există comisii parlamentare ale căror şedinţe nu sunt publice, precum comisiile de control al SRI şi SIE?


Fostul preşedinte al comisiei parlamentare de control al SRI, Radu Stroe, a declarat că misterul interceptării se pu­tea lămuri uşor. "Ori a fost făcută de Ca­mera Deputaţilor, cu aparatul din dotare, ori de un serviciu special care deţine teh­nică de ascultare, ori de o firmă privată care are tehnică sofisticată. Dacă secretariatul general a decis că nu s-a înregistrat cu aparatura Camerei, membrii co­mi­siei parlamentare de control al serviciilor ar fi trebuit să întrebe aceste instituţii dacă au cunoştinţă de înregistrare", a spus el.

×
Subiecte în articol: politic