Senatorii jurişti cer SRI un punct de vedere legat de posibilitatea inventarierii tuturor celor care deţin şi utilizează tehnică de interceptare a telefoanelor, iar parlamentarii din Comisia SRI vor face un control la unităţile centrale ale acestui serviciu. Colonelul SRI Eugen Iorga a dezvăluit ieri că există firme care interceptează ilegal şi apoi recurg la şantaj. Â
Senatorii jurişti cer SRI un punct de vedere legat de posibilitatea inventarierii tuturor celor care deţin şi utilizează tehnică de interceptare a telefoanelor, iar parlamentarii din Comisia SRI vor face un control la unităţile centrale ale acestui serviciu. Cele două acţiuni survin declaraţiei reprezentantului SRI col. Eugen Iorga că există firme care fac interceptări ilegale pe care le folosesc şi pentru şantajarea unor "personalităţi publice".
Deşi ieri a fost doar o dezbatere "exploratorie" a legilor din pachetul privind securitatea naţională cu invitaţi din instituţiile de apărare, senatorii din Comisia juridică au atins şi subiectul sensibil al interceptărilor comunicaţiilor legale sau nu. Deşi singura instituţie abilitată prin lege să realizeze interceptări este SRI, colonelul Eugen Iorga, reprezentantul acestui Serviciu, a declarat că există şi firme care interceptează ilegal anumite comunicaţii pe care le folosesc ulterior pentru şantajarea unor persoane publice. De aceea, in legile siguranţei s-a prevăzut ca SRI să aibă atribuţii şi in instrumentarea interceptărilor ilegale. Intrebat ulterior despre cazuri concrete de şantajare a persoanelor publice, Iorga nu a vrut să dea detalii, spunănd doar că ele există in analiză. Ulterior, senatorul PSD Şerban Nicolae, vicepreşedintele Comisiei juridice a Senatului, a declarat că membrii comisiei au cerut SRI un punct de vedere in legătură cu posibilitatea inventarierii tuturor celor care deţin şi utilizează tehnică de interceptare a convorbirilor telefonice sau de comunicaţii de altă natură.
IN CONTROL LA SRI. La răndul său, secretarul Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Ion Stan, a anunţat că membrii comisiei vor iniţia săptămăna viitoare un control la unităţile centrale ale Serviciului, una dintre temele vizate fiind cea a interceptărilor ilegale efectuate de societăţile de protecţie şi pază sau de detectivi particulari. El a reamintit că directorul SRI a prezentat in şedinţa CSAT de la 28 iunie o analiză in legătură cu firmele de protecţie şi pază, firmele de detectivi particulari şi "chiar unele firme care deţin in cadrul structurilor interne compartimente de interceptare a comunicaţiilor". Potrivit lui Stan, membrii comisiei au solicitat SRI să le pună la dispoziţie materialul documentar prezentat către CSAT şi să precizeze dacă pentru interceptările ilegale descoperite a transmis sesizări Parchetului. La răndul său, preşedintele Comisiei SRI, Radu Stroe, a anunţat că va cere SRI "explicaţii şi dovezi" in legătură cu firmele care interceptează ilegal, "pentru că nu imi inchipui că un ofiţer SRI face asemenea afirmaţii fără să aibă dovezi".
Căt priveşte prevederile pachetului de legi, atăt reprezentantul SRI, căt şi cel al SIE, Mihai Calian, au criticat prevederile privind infiinţarea Autorităţii Naţionale de Interceptări pe motiv că astfel s-ar crea un nou serviciu de informaţii şi ar apărea probleme de suprapunere de competenţe şi de natură constituţională, ceea ce e inacceptabil.
SRI are propriile probleme
In privinţa interceptărilor, SRI are propriile probleme, nu numai pe cea a firmelor "concurente". In urmă cu căteva luni, liderul PC, Dan Voiculescu, a reclamat printr-o scrisoare adresată Comisiei parlamentare de control al SRI că, la solicitarea procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, telefoanele sale personale şi ale celor două fiice sunt ascultate. Răspunsul SRI a fost, conform spuselor şefului Comisiei SRI, Radu Stroe, mai mult decăt vag, şi a constat intr-o inşiruire de acte normative şi protocoale incheiate de SRI cu diverse alte instituţii (inclusiv DNA) care guvernează activitatea de ascultare a telefoanelor, dar fără nici o referire concretă la cazul semnalat de Dan Voiculescu. Ulterior, Stroe a precizat pentru Jurnalul Naţional că nici măcar o audiere pe această temă a directorului SRI nu a reuşit să ofere vreun răspuns. Ceea ce a determinat Comisia SRI să trimită o scrisoare liderului PC, in care parlamentarii şi-au exprimat neputinţa şi l-au sfătuit pe Dan Voiculescu să se adreseze instanţei.Temă in CSAT
La şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) care a avut loc la28 iunie, directorul SRI, George Maior, a prezentat o informare cu privire la activităţile ilegale de culegere de date şi informaţii desfăşurate sub acoperirea unor societăţi specializate in domeniul pazei, sistemelor de alarmare impotriva efracţiei şi detectivilor particulari. Potrivit comunicatului CSAT, in cadrul discuţiilor, membrii Consiliului şi-au exprimat ingrijorarea in legătură cu "activităţile informative ilegale desfăşurate de aceste societăţi, exprimăndu-şi temerea cu privire la punerea in pericol a climatului de securitate naţională şi a vieţii private a cetăţenilor romăni. S-au constatat atăt amplificarea, căt şi diversificarea activităţilor de achiziţionare şi utilizare ilegală a aparaturii tehnice de interceptare a comunicaţiilor, situaţie care, in absenţa unui cadru legislativ unitar şi coerent, va face posibilă incălcarea unor drepturi ale cetăţenilor romăni".
Citește pe Antena3.ro