x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Interimatul lui Vasile Blaga la Ministerul de Interne, contestat de PSD

Interimatul lui Vasile Blaga la Ministerul de Interne, contestat de PSD

de Aniela Nine    |    03 Oct 2009   •   00:00

Numirea ca interimar la MAI a lui Vasile Blaga, în condiţiile în care ministrul Nica a fost revocat, este considerată ca neconstituţională de PSD, care ameninţă cu apelul la judecata Curţii Constituţionale dacă premierul Boc nu trece numirea lui Blaga prin Parlament. Avocatul Poporului, Ioan Muraru, specialist în drept constituţional, spune însă că interimatul a fost promovat legal.

Desemnarea unui interimar la MAI după revocarea titularului portofoliului a determinat o controversă în mediul politic, apărând semne de întrebare asupra constituţionalităţii acestei măsuri. Controversa a pornit de la modul de interpretare a prevederilor articolului 107 din Constituţie, care la alineatul 3, vorbind despre desemnarea interimatului la funcţia de prim-ministru, exceptează cazul revocării dintre celelalte cazuri (demisie, revocare, pierderea drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces) în care poate fi desemnat un premier interimar. La următorul alineat, Constituţia vorbeşte despre aplicarea "în mod corespunzător" a alineatului 3 şi celorlalţi membri ai Guvernului, timp de maximum 45 de zile.

Coroborându-se prevederile acestor două alineate, a apărut interpretarea conform căreia exceptarea revocării din totalul situaţiilor în care poate fi numit un interimar se aplică nu numai pentru premier, ci şi pentru un ministru. În acest context, numirea lui Blaga ca interimar după revocarea lui Nica nu ar fi legală. Această ipoteză a fost susţinută, chiar în seara ieşirii de la guvernare, de preşedintele PSD, Mircea Geoană. El a anunţat la postul public de televiziune că va sesiza Curtea Constituţională dacă premierul Emil Boc nu se va prezenta în Parlament pentru a obţine acceptul acestuia pentru numirea lui Vasile Blaga la Ministerul de Interne. "Pentru ministrul de Interne, care a fost revocat din funcţie, este obligatorie înlocuirea sa şi, fiind o modificare de compoziţie de guvern - PSD nu mai este la guvernare -, este obligatoriu votul Parlamentului", a spus Geoană. El a susţinut că numai dacă Nica ar fi demisionat se putea merge pe formula interimară.

CONSTITUŢIONAL ŞI LEGAL  
Ideea este însă contrazisă de specialistul în drept constituţional Ioan Muraru, care este şi Avocatul Poporului. Muraru ne-a declarat ieri că sintagma cu pricina, "cu excepţia revocării", se referă numai la desemnarea unui interimar pentru funcţia de prim-ministru, şi nu vizează şi interimatul pentru funcţia de ministru. Profesorul în drept constituţional ne-a explicat că sintagma "cu excepţia revocării" a fost introdusă în legea fundamentală la revizuirea din 2003, o dată cu prevederea care spune că preşedintele României nu îl poate revoca pe premier, cele două prevederi fiind astfel strâns legate. "Se referă numai la primul-ministru sintagma respectivă, căci numai primul-ministru nu poate fi revocat", a spus Muraru. El a conchis că, în opinia sa, în acest context, discuţiile politice pe tema neconstituţionalităţii desemnării unui interimat la MAI nu au suport.

×
Subiecte în articol: politic