x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ioan Rus, ajutat de Ceauşeasca

Ioan Rus, ajutat de Ceauşeasca

de Lavinia Dimancea    |    08 Dec 2007   •   00:00
Ioan Rus, ajutat de Ceauşeasca
Sursa foto: Karina Knapek/

Octav Cozmăncă il acuză pe Ioan Rus că face pe anticomunistul şi pe reformatorul in PSD in condiţiile in care el insuşi a făcut parte din fostul sistem comunist. Cozmăncă susţine că Rus a ajuns in funcţie de execuţie cu aprobare de la "Cabinetul doi".

Octav Cozmăncă il acuză pe Ioan Rus că face pe anticomunistul şi pe reformatorul in PSD in condiţiile in care el insuşi a făcut parte din fostul sistem comunist. Cozmăncă susţine că Rus a ajuns in funcţie de execuţie cu aprobare de la "Cabinetul doi".

După interviul acordat Jurnalului Naţional, senatorul PSD Octav Cozmăncă a ieşit din nou la atac. Prezent joi seară la emisiunea "Vorbe grele" cu Victor Ciutacu, la Antena 2, Cozmăncă a condamnat "manipulările şi inţelegerile unora şi altora" pentru indepărtea lui Ion Iliescu la Congresul din aprilie 2005 şi a arătat că o contribuţie majoră in acest sens a avut-o Grupul de la Cluj. "Probabil că au capacitat o serie de oameni din partid insoţind formula arhicunoscută că Ion Iliescu este fost comunist, de parcă cei de acolo nu au fost membri de partid şi nu au avut funcţii... (...) Funcţii de execuţie, şi erau aprobaţi chiar de Cabinetul doi, aşa că să nu vină cu lozinci", a acuzat Cozmăncă. Intrebat dacă Ioan Rus a fost aprobat de Cabinetul doi, Cozmăncă, el insuşi şef de sector coordonare la Secretariatul general al Guvernului in perioada 1983-1989, a răspuns categoric "da". "Aceste lucruri sunt de domeniul evidenţei şi le ştiu foarte mulţi. Să vii cu o asemenea motivaţie şi să spui că nu este dorit in partid, mi se pare chiar o aberaţie şi că, de fapt, cu asta incepe reforma in PSD", a spus senatorul PSD. El nu a dat alte detalii despre "promovarea" lui Rus, insă se ştie că acesta a fost preşedinte al Consiliului Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din Romănia (UASCR) din Centrul universitar Cluj-Napoca şi membru in Comitetul Executiv al Consiliului.

Referindu-se la poziţia PSD pe scena politică, Cozmăncă a declarat că personal susţine rămănerea partidului in Opoziţie, dar că ar trebui creat un pol impotriva "dictaturii" preşedintelui Traian Băsescu.

INŢELEGERI. "Cred că PSD trebuie să facă nişte inţelegeri, nu neapărat pentru a participa la guvernare (...), o inţelegere cu partidele de pe eşichierul politic, parlamentare şi neparlamentare, care doresc să alcătuiască un pol, un forum civic de apărarea a democraţiei şi a Constituţiei Romăniei", a arătat Cozmăncă. El a reluat astfel o idee promovată deja de Ion Iliescu, acesta declarănd de altfel ieri, intr-un cotidian central, că intre PSD şi PNL ar trebui să existe "o inţelegere minimală" in zona Parlament - Guvern, care să asigure izolarea şefului statului.

Negocieri PNL-PSD

Lideri ai PSD şi PNL, in frunte cu Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu, s-au intălnit joi seara la o vilă din Primăverii pentru a discuta despre condiţionările puse de social-democraţi pentru adoptarea bugetului de stat pe 2008. Potrivit pesediştilor, intălnirea a avut loc la iniţiativa liberalilor, insă nu s-a concretizat in nici un fel. Reprezentanţii PSD şi-au prezentat cele mai importante amendamente şi a rămas ca, pănă la inceputul săptămănii viitoare, liberalii să facă o analiză a acestora şi să prezinte un răspuns. Pesediştii prezenţi la intălnire susţin că liberalii nu le-au făcut nici o ofertă in schimbul susţinerii bugetului. Oficial, doar ministrul UDMR Laszlo Borbely a recunoscut că intrarea PSD la guvernare este "o variantă".

lavinia.dimancea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic psd cozmăncă cozm