x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis cere Parlamentului reexaminarea modificărilor aduse Legii privind finanțarea activității partidelor politice

Iohannis cere Parlamentului reexaminarea modificărilor aduse Legii privind finanțarea activității partidelor politice

10 Apr 2015   •   13:47
Iohannis cere Parlamentului reexaminarea modificărilor aduse Legii privind finanțarea activității partidelor politice

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale "atât sub aspectul concordanței cu principiile și normele constituționale referitoare la partidele politice, cât și sub aspectul clarității normelor juridice".

"Legea transmisă spre promulgare aduce modificări și completări substanțiale Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. Necesitatea reformării instituțiilor politice prin crearea unui cadru legislativ cât mai clar în ceea ce privește finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, bazat pe integritate și pe claritate a normei juridice, impune, însă, reexaminarea de către Parlament a unora dintre dispozițiile legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2006, atât sub aspectul concordanței cu principiile și normele constituționale referitoare la partidele politice, cât și sub aspectul clarității normelor juridice", se arată în cererea de reexaminare, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, potrivit șefului statului, legea transmisă spre promulgare ridică probleme și din perspectiva respectării procedurii parlamentare de adoptare a legilor, precum și "sub aspectul transparenței în dezbaterile parlamentare, ca principiu intrinsec al funcției de legiferare a Parlamentului".

"Art. I pct. 1 din legea transmisă spre promulgare — respectiv art. 1 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 334/2006 — introduce principiul independenței partidelor politice și al candidaților. În absența unor clarificări suplimentare cu privire la conținutul noțiunii de 'independență' acesta pare a nu fi corelat cu principiul pluralismului politic prevăzut în art. 8 alin. (1) din Constituție. Partidele politice canalizează opțiunile politice ale cetățenilor și este greu de crezut că ar putea fi independente față de influențe politice", continuă Iohannis. 

×