x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis despre demisia lui Ponta: Târziu, foarte târziu

Iohannis despre demisia lui Ponta: Târziu, foarte târziu

04 Noi 2015   •   17:15
Iohannis despre demisia lui Ponta: Târziu, foarte târziu

Alegerea mea a fost primul mare pas spre acest altfel de politică. O politică curată, nouă, transparentă. De atunci am făcut mulți pași în direcția bună. Pași mai mici, desigur. În ultimele săptămâni lucrurile au luat o turnură care au dus la evenimentele pe care le-am consemnat astăzi. În data de 20 octombrie a avut loc un accident. Polițistul Bogdan Gigină care conducea o motocicletă a murit. După zece zile a avut loc tragedia de la clubul Colectiv. Această tragedie a afectat nervul națiunii române. Oamenii care au fost inițial indignați, au devenit revoltați. Au așteptat acțiuni, au așteptat rezultate, au așteptat demisii din partea unor politicieni care au eșuat. Oamenii au așteptat ca cineva să-și asume răspunderea, să apară în clasa politică acea responsabilizare politică. Majoritatea politicienilor nu au înțeles aceste cerințe decât foarte târziu, că nu pot face orice, că nu pot ignora voința poporului. Acel accident și tragedia de la Colectiv s-au produs fiind legi și norme de verificarea, de impunerea legii nu și-au făcut datoria.

Târziu, foarte târziu, guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat normele, niciunul nu ar fi trebuit să moară. Aștept ca premierul să-mi prezinte demisia, apoi convoc consultări cu partidele. Vreau ca până la sfârșitul săptămânii să finalizez prima rundă de convorbiri. Vom avea guvern interimar. După ce vom parcurge primii pași voi expune primele concluzii și opinia mea în ceea ce privește demersul ulterior.

Aceste schimbări sunt doar un pas în direcția schimbării politicii românești, în direcția îmbunătățirii clasei politice românești spre o politică eficientă, transparentă, pragmatică. Mai e mult de făcut. O simplă schimbare a Guvernului nu schimbă problemele României, nici măcar pe acelea ale clasei politice. Eu sunt dispus să-mi asum aceste schimbări care vor duce spre o altfel de politică pentru România.

Apropo de solicitările de altă natură care au apărut în cursul ultimelor zile. Este adevărat și demonstranții au făcut un lucru simplu: ne-au spus ce cred ei că trebuie să se întâmple în viitorul previzibil. Sunt solicitări de bun-simț. S-a vorbit de clădirile din București expuse la rism seism. Perfect adevărat. Despre situația spitalelor. Perfect adevărat. Oricine va fi în următorul guvern va trebuie să ia seama de aceste chestiuni și va trebui să vină cu soluții. E nevoie de consultări politice, iar politicienii vor trebui să se obișnuiască să-i asculte pe cei care i-au trimis acolo, pe cetățeni.


Ştire în curs de actualizare

×