„Listarea mult așteptată a acțiunilor Societății Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România și cea mai profitabilă companie de stat, are multiple valențe și va aduce avantaje de ordin economic, financiar și investițional pentru România. Iată că, la scurt timp după împlinirea a 140 de ani de la înființare, Bursa de Valori București celebrează un nou moment de referință. Cea mai valoroasă ofertă publică inițială generează ecouri ale succesului nu doar în plan regional, ci și la nivel global. Este o dovadă clară a maturității pieței de capital românești, dar și expresia potențialului de care Bursa de Valori București dispune”, transmite Klaus Iohannis.
El afirmă că listarea Hoidroelectrica la BVB „confirmă faptul că România a meritat pe deplin statutul de piață emergentă, sub care piața noastră de capital funcționează din anul 2020”.
„Unul dintre efectele pozitive imediate ale acestei reușite este creșterea semnificativă a interesului investițional pentru oferta Bursei de Valori București. După o perioadă de creșteri consistente, nivelul capitalizării a depășit deja 200 de miliarde de lei, iar numărul de investitori a crescut de peste 2,5 ori în ultimii ani. Piața de capital a devenit astăzi o opțiune serioasă de finanțare, un instrument de facilitare a investițiilor în diverse sectoare ale economiei, dintre care sectorul energetic se remarcă atât prin numărul de companii listate, cât mai ales prin nivelul capitalizării bursiere. Cele zece companii din domeniul energiei și gazelor naturale, deja listate, totalizează o capitalizare bursieră de peste 70 de miliarde de lei, reprezentând circa o treime din capitalizarea bursieră totală. Aceste evoluții furnizează cel mai puternic mesaj că România este deschisă investitorilor și își cunoaște interesele, din punct de vedere strategic și economic, pentru a se impune ca jucător relevant la nivel regional, atât pe piața de capital, cât și în sectorul energetic”, adaugă șeful statului.
Iohannis apreciază că, „pe fondul vulnerabilităților generate de climatul socio-economic încă incert, sub presiunea războiului din vecinătate și a redresării post-pandemie, eforturile trebuie continuate în direcția unor politici economice responsabile, prudente, care să susțină consolidarea finanțelor publice și stabilitatea macroeconomică a României”.
„Progresele politicii monetare în privința încetinirii inflației, care a coborât aproape de 10% în ultimele luni, trebuie susținute și pe latura politicii fiscal-bugetare, astfel încât inflația să ajungă la sfârșitul anului la ținta oficială de 7% iar climatul economic să revină astfel pe culoarul stabilității. În același timp, realizarea investițiilor și implementarea reformelor trebuie accelerate, în contextul în care Planul Național de Redresare și Reziliență și utilizarea integrală a fondurilor europene sunt obiective naționale esențiale. Listarea de astăzi aduce beneficii nu doar pieței de capital, ci și companiei Hidroelectrica. Avantajele financiare, de vizibilitate, marketing și credibilitate a guvernanței corporative, de care se bucură în mod tradițional orice societate listată, vor genera pentru Hidroelectrica un important potențial de creștere, iar pentru acționari, o validare a deciziei lor de investiții”, opinează Klaus Iohannis.
Președintele susține că „perspectivele pozitive pentru industria energetică națională au devenit incontestabile”.
„Hidroelectrica este nu doar cel mai mare producător de energie, dar și cel mai important producător de energie verde, iar tranziția către o economie prietenoasă cu mediul, un obiectiv ambițios al Pactului Verde European, a devenit un avantaj competitiv considerabil în relația cu investitorii. Sunt convins că, odată cu listarea Hidroelectrica, portofoliul Bursei de Valori București devine și mai solid și mai promițător, sporind astfel atractivitatea pieței de capital românești pentru investitori. Aceste evoluții trebuie să se reflecte, în mod natural, inclusiv în creșterea preocupărilor pentru o educație financiară solidă. Așa cum am menționat în repetate rânduri, o piață de capital performantă înseamnă, pe lângă instituții, mecanisme, reglementare responsabilă, și o educație economică sănătoasă, de la nivelul investitorilor și până la nivelul deciziei de politică economică. Pentru că, într-adevăr,
Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidențial - Departamentul Politici Economice și Sociale.
(sursa: Mediafax)