x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: "Nu am de gând să ajung un premier de paie"

Iohannis: "Nu am de gând să ajung un premier de paie"

15 Oct 2009   •   00:00
Iohannis: "Nu am de gând să ajung un premier de paie"

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, astăzi, că nu este genul de politician care acceptă o nominalizare în interes propriu şi că nu este dispus să folosească această posibilă creştere de popularitate pentru a-şi depune candidatura la Preşedinţie. El a admis că nominalizarea sa ar ajuta Sibiul la imagine, dar şi cariera sa ca politician.

"Am fost invitat, am evaluat, am acceptat. Nu sunt dispus să folosesc această popularitate crescută pentru a depune o candidatură pentru preşedinţie. Eu sunt, probabil, o soluţie pentru guvernul României, de aceea am şi fost invitat şi mi s-a făcut propunerea", a explicat primarul Sibiului, referindu-se la susţinerea sa pentru postul de premier de către PSD, PNL şi UDMR.

Iohannis a prezentat condiţiile pe care le-a negociat cu aceştia pentru acceptarea acestui post: mână liberă în numirea miniştrilor şi secretarilor de stat, schimbarea termenului legal de 15 zile pentru a opta pentru funcţia de edil sau cea de premier în condiţiile în care nu este dispus să dea primăria doar pentru 2 luni de guvernare, înfiinţarea unui consiliu format din liderii formaţiunilor politice care-l susţin cu care să se consulte săptămânal pe toate problemele importante.

"În cazul în care voi ajunge premier nu am de gând să ajung un premier de paie", a afirmat Iohannis referindu-se la posibilele încercări de influenţare a deciziilor sale de către politicinii care-l susţin pentru Palatul Victoria.

El a recunoscut că în momentul în care a primit propunerea de nominalizare ca premier s-a gândit şi la eventualele câştiguri de imagine pe care le-ar aduce involuntar partidelor şi candidaţilor lor prezidenţiali care şi-au manifestat sprijinul pentru el ca soluţie de premier independent.

"Când am plecat la Bucureşti, ieri m-am gândit că aceasta ar putea fi o posibilă motivaţie, dar ajuns acolo am constatat că oamenii chiar doresc această nominalizare, care poate însemna desigur un câştig de iamgine, dar şi un minus pentru că anumiţi cetăţeni ar putea considera că s-ar fi refăcut o anumită coaliţie, fals, pentru că include partide care au candidaţi la prezidenţiale şi care vor concura ca atare", a arătat edilul Sibiului.

Iohannis a sugerat că se simte dezamăgit că nu a fost invitat la discuţii de către preşedintele Traian Băsescu, informează Antena3.

"Nu m-am aşteptat să nu dorească să vorbească cu mine. Fiindcă are altă opţiune nu înseamnă neapărat că este împotriva mea, ci pentru că există alte persoane care în viziunea sa ar fi mai bune. Dacă nu voi fi nominalizat înseamnă că are alte preferinţe pe care domnia sa le va expune la momentul potrivit", a susţinut Iohannis, întrebat de presă despre realaţiile pe care le are cu şeful statului în acest moment. (V.A.)

×
Subiecte în articol: politic klaus iohannis