x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: PPE va merge mai departe cu Manfred Weber pentru Comisia Europeană

Iohannis: PPE va merge mai departe cu Manfred Weber pentru Comisia Europeană

28 Mai 2019   •   19:47
Iohannis: PPE va merge mai departe cu Manfred Weber pentru Comisia Europeană

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Partidul Popular European va merge mai departe cu Manfred Weber candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene, el subliniind că nimeni nu poate forma însă o majoritate în Parlamentul European fără Popularii Europeni şi că negocierile trebuie purtate cu fermitate.

Înainte de reuniunea informală a Consiliului European, care are loc la Bruxelles, Iohannis a fost întrebat cum vede faptul că unii lideri manifestă opoziţie faţă de Manfred Weber.

"Fiind vorba de poziţii extrem de importante, toţi actorii încearcă să se poziţioneze cât mai bine şi atunci nu trebuie să vedem aceste afirmaţii altfel decât un joc de afirmare. PPE merge din 2014 pe aşa-numita soluţie a spitzenkandidat, candidat de vârf, care este vârful de lance în campanie. Pentru Populari a fost, în această campanie, Manfred Weber şi candidatul va fi mai departe promovat pentru poziţia de preşedinte al Comisiei Europene şi la PPE demult s-a luat această decizie că aşa se va merge şi astăzi s-a discutat dar foarte scurt, fiindcă nu a avut nimeni o altă opinie şi PPE va merge cu Manfred Weber mai departe", a precizat Iohannis.

El a spus că în procedura de numire a preşedintelui Comisiei Europene "trebuie mers cu calm şi cu multă înţelepciune".

"Numai PPE singur nu poate, nici împreună în coaliţia PPE cu socialiştii cum a fost în mandatul trecut nu este suficient. Este nevoie de cel puţin încă o grupare politică. Rămâne încă deschis cu cine se va negocia. Este clar că pentru o majoritate suficientă în Parlamentul European este nevoie de cel puţin trei grupuri politice. Asta complică întreaga ecuaţie, dar (...) nimeni nu poate să formeze o majoritate fără PPE şi de aceea suntem decişi să intrăm în aceste negocieri cu fermitate, cu calm şi cu deschidere faţă de propunerile care vor veni", a spus şeful statului român.

Klaus Iohannis a arătat că reuniunea informală a Consiliului European este una importantă, pe ordinea de zi aflându-se analiza alegerilor pentru Parlamentul European şi o primă discuţie pentru a găsi cele mai bune proceduri de selectare a persoanelor care vor ocupa funcţiile de conducere în instituţiile europene, în special preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European.

"Cum vom aborda alegerea pentru aceste poziţii va fi o temă importantă astăzi", a spus Iohannis.

AGERPRES

×