Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe, însă propunerea trebuie votată de plenul Parlamentului. MRU are nevoie de votul a cel puţin 278 de parlamentari.
„Am intrat în cutuma nominalizării şefilor serviciilor de informaţii din partea opoziţiei”, a declarat Ungureanu, după ce a aflat că a fost nominalizat. Numirea lui Ungureanu a fost contestată de social-democraţi, care, prin vocea liderului de la Senat, Ilie Sârbu, susţin că nominalizarea nu a fost făcută legal.
„Nominalizarea e ilegală. Trebuia să treacă prin CSAT, însă propunerea nu s-a discutat”, a declarat Ilie Sârbu. Conform Constituţiei, preşedintele este cel care face propunerea pentru şefia serviciilor de informaţii, iar Parlamentul decide prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Însă, potrivit legii pentru organizarea şi funcţionarea SIE, directorul serviciului este numit de CSAT.
PSD a anunţat deja că nu va susţine nominalizarea preşedintelui şi că se aşteaptă ca şi ceilalţi parteneri de coaliţie să facă acelaşi lucru. Dacă demersul puterii va fi unul unitar, majoritatea poate să respingă numirea lui Ungureanu la SIE.
Totuşi, dacă UNPR va vota alături de PNL, UDMR (care a anunţat deja că va susţine propune-rea) şi de parlamentarii neafiliaţi ai lui Mircea Geoană, MRU ar putea fi votat la limită de Parlament. Astfel, votul Parlamentului va fi un test pentru actuala majoritate parlamentară.