x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis vrea să impună numele viitorului comisar european. Deși este atributul Guvernului

Iohannis vrea să impună numele viitorului comisar european. Deși este atributul Guvernului

de Ion Alexandru    |    01 Oct 2019   •   09:12
Iohannis vrea să impună numele viitorului comisar european. Deși este atributul Guvernului

Implicarea lui Klaus Iohannis în operațiunea referitoare la procedurile blocate de numire a Rovanei Plumb în cadrul Comisiei Europene este confirmată de un anunț postat chiar de Palatul Cotroceni, pe pagina de internet a Administrației Prezidențiale. Conform acestui anunț, Klaus Iohannis o invită pe Viorica Dăncilă pentru mâine, 2 octombrie 2019, la ora 12.00, la consultări care vizează “aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru funcţia de membru al Comisiei Europene. Această chestiune reprezintă o problemă urgentă şi de importanţă deosebită pentru statul român. La această întâlnire puteţi fi însoţită de miniştrii de resort”. Aceste consultări au fost, practic, dictate atât de Dacian Cioloș, cât și de Ludovic Orban, prin ieșiri publice care sugerau că președintele trebuie să aibă un rol activ în această chestiune, în ciuda prevederilor legale care dau atribuții exclusive prim-ministrului pentru desemnarea candidatului din partea României pentru a prelua portofoliul de comisar european.

Astfel, Orban  i-a cerut imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă o nouă nominalizare “cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis şi cu respectarea condiţiilor legale de audiere a candidatului propus în Parlamentul României. Viorica Dăncilă şi PSD trebuie să înceteze imediat mascarada nominalizărilor pentru funcţia de comisar european care afundă şi mai mult România la nivel european şi să evite o nouă propunere penibilă şi ruşinoasă pentru România”.

Nu este exclus ca agenda lui Klaus Iohannis în această chestiune să fie doar parțial identică cu cea a PNL și, spun surse politice, președintele să încerce să impună nominalizarea Luminiței Odobescu, actualul ambasador al României la UE, pentru portofoliul Transporturi al Comisiei Europene. Reamintim, Luminiţa Odobescu este persoana sunată personal de Klaus Iohannis, înaintea votului din COREPER, căreia i-a cerut să voteze în favoarea Laurei Codruța Kovesi.

 

 

×