x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Cristoiu: Vom avea un Guvern alcătuit din PNL-Cîţu, USR, UDMR şi PNL-Orban?

Ion Cristoiu: Vom avea un Guvern alcătuit din PNL-Cîţu, USR, UDMR şi PNL-Orban?

04 Noi 2021   •   10:20
Ion Cristoiu: Vom avea un Guvern alcătuit din PNL-Cîţu, USR, UDMR şi PNL-Orban?
Sursa foto: Captura Antena 3

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că refacerea coaliţiei în formula de dinaintea crizei guvernamentale ar aduce o premieră postdecembristă, şi anume existenţa în interiorul grupului parlamentar liberal al unui grup mai mic, al lui Ludovic Orban, care va servi USR şi va submina autoritatea lui Cîțu.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Din toate declaraţiile liderilor USR se degajă pariul pe Aripa Orban în cazul unei refaceri a Coaliţiei. Insistenţa pare a fi o replică la informaţiile, de altfel exacte, că prin plecarea unor parlamentari PNL din Grupul Partidului, o Coaliţie PNL-USR-UDMR n-ar mai face majoritatea cerută de un guvern plin. Cum informaţia asta e folosită ca o obiecţie la îndemnul refacerii Coaliţiei de către PNL (ce rost are să ne mai batem capul negociind, să mai cedăm la întîlnirile cu USR cînd şi aşa alianţa cu formaţiunea lui Dacian Cioloş nu ne asigură majoritatea?), concomitent cu asigurările date de Dacian Cioloş că Grupul Orban va vota doar un Guvern de Dreapta, Ludovic Orban, tulburentul de serviciu al politicii româneşti din vremea trecerii mustului în vin, se întrece pe sine în avertiza că Grupul său, chiar dacă neoficializat, va vota doar un Guvern PNL, USR, UDMR. Fostul preşedinte al PNL şi fostul cicisbeu al lui Klaus Iohannis pare a fi un crîncen duşman al PSD în prezent, luînd locul fostului său idol de la Cotroceni. Cum şi pe vremea cînd îl cînta pe Generalul care tace şi face Ludovic Orban se manifestase ca un cruciat anti PSD, ai crede că anti PSD-ismul său de azi dovedeşte o consecvenţă de poziţii neîmpărtăşită în cazul Klaus Iohannis. În realitate, campania lui Ludovic Orban împotriva unei alianţe PNL-PSD, susţinută şi de alde Grindă, zis Ion Ştefan din podgoriile Vrancei, ţine de interes şi nu de convingeri politice. Ludovic Orban şi-a făcut un grup parlamentar în interiorul Grupului parlamentar al PNL. O premieră în istoria politicii europene, posibilă din cauza balamucului care defineşte azi realităţile din PNL. La Congres Florin Cîţu s-a arătat incapabil să controleze o sală. Acum se dovedeşte incapabil să spargă buboiul numit Ludovic Orban. Grupul cu pricina l-a urmat pe Ludovic Orban nu pentru că acesta i-ar încînta pe membrii săi prin îndemînarea cu care mănîncă paharele cu vin cu tot, ci prin credinţa că, urmîndu-l, vor obţine ciolanul pierdut după debarcarea lui Orban de la toate şefiile.

Calcul cu care i-a sedus Ludovic Orban pe cei care l-au urmat e acesta:

Facem un Grup parlamentar în cadrul Grupului parlamentar al PNL. Prin plecarea voastră din Grupul PNL, partidul condus de Florin Cîţu pierde voturi în Parlament. Un guvern PNL trebuie să treacă doar cu votul nostru. În schimbul votului nostru, PNL va fi obligat să ne dea posturi de miniştri şi de înalţi funcţionari. Acest calcul pică dacă PNL se aliază cu PSD. PNL nu mai are nevoie de voturile Găştii lui Orban. Ca să nu mai spunem că un Guvern PNL-PSD riscă să ducă la destrămarea Grupului zis şi al Dezafiliaţilor. Cum membrii Grupului au dat fuga sub pulpana lui Ludovic Orban simţind în nări mirosul de friptură, un Guvern PNL-PSD ar fi un dezastru pentru fostul preşedinte al partidului. Toţi cei din Grup ar fi atraşi de conducerea PNL cu posturi de nerefuzat.

Un Guvern PNL-USR-UDMR ar fi dependent de voturile Grupului. De aceea pledează Ludovic Orban pe toate canalele, inclusiv pe cele ale televiziunilor de ştiri plătite de el pe sub masă, pentru refacerea Coaliţiei.

Dar Dacian Cioloş de ce pariază şi el pe Ludovic Orban?

Nu ştie că Ludovic Orban face asta de dragul fripturii?

Ba da.

Locurile din Guvern date Grupului lui Orban ar fi din zestrea PNL-Cîţu. USR vrea locurile deţinute pînă la criza din septembrie 2021. Sprijinul dat de Orban nu afectează halca de putere care i-ar reveni USR în urma negocierilor.

Dar nu numai atît.

Dacă se reface Coaliţia, Grupul Orban e indispensabil în obţinerea majorităţii cerute de investire, dar şi în obţinerea majorităţii la diferite proiecte de legi. În cadrul Coaliţiei, care va sta mai departe sub semnul cotonogelilor reciproce, miniştrii lui Orban i-ar fi de folos USR în confruntarea cu PNL-Cîţu. Nu de puţine ori, ceea ce vrea USR ar fi transferat oficial Grupului lui Ludovic Orban. Acceptarea sprijinului dat de Grupul Orban ar însemna însă sfîrşitul lui Florin Cîţu ca autoritate în PNL. Împărţirea fripturii cu cel care i-a sfidat i-ar scoate din minţi pe membrii echipei cîştigătoare. Mulţi dintre ei ar trece la Grupul Ludovic Orban.

Oricum refacerea Coaliţiei ar duce la o premieră politică postdecembristă:

Am avea un Guvern în care un partid e reprezentat în Parlament de un Grup parlamentar care conţine un alt Grup parlamentar, mai mic. Asemenea unui ou care conţine în interiorul albuşului gălbenuşul.

Am avea astfel un Guvern PNL-Cîţu, USR, UDMR şi PNL-Orban.

Să mai spună cineva că viaţa politică de la noi nu e secretoare de umor absurd!”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ion Cristoiu