x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu: După Băsescu, preşedintele să fie ales de Parlament

Ion Iliescu: După Băsescu, preşedintele să fie ales de Parlament

de Adriana Duţulescu    |    19 Dec 2010   •   10:47
Ion Iliescu: După Băsescu, preşedintele să fie ales de Parlament

143311-20101006125528006.jpgIon Iliescu a declarat, în cadrul emisiunii “După 20 de ani”, la Pro TV, că după “experimentul Băsescu” se va ajunge la o modificare constituţională, astfel încât preşedintele României să nu mai fie ales de popor, ci de Parlament. Fostul şef de stat a comentat că alegerea lui Traian Băsescu drept preşedinte al României reprezintă “marea enigmă şi marea slăbiciune a societăţii româneşti”. “Arată nivelul de educaţie civică, de educaţie politică a cetăţeanului. Omul la nevoi se lasă ademenit, cumpărat”, a explicat Ion Iliescu. “Domnul Băsescu şi-a permis, cum îşi permite el cu mare uşurinţă, o apreciere, că această Constituţie este după chipul şi asemănarea lui Iliescu. Eu aş putea să-i replic în acelaşi fel. Ce-ar fi dacă ar fi după chipul lui Băsescu această Constituţie? În orice caz, experimentul Băsescu cred că va duce probabil la o modificare pe care o susţineau cândva liberalii – preşedintele să fie ales de Parlament”, a spus Iliescu.

El a declarat că în acest moment un referendum pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu ar avea succes, însă a precizat că nu îi sfătuieşte pe liderii de opoziţie să pornească suspendarea acum, ci să aştepte o nouă configuraţie a Parlamentului. “Acum, un referendum pentru suspendarea şi pentru încetarea mandatului preşedintelui Băsescu ar avea succes, pentru că populaţia este profund nemulţumită”, a spus Iliescu duminică la Pro TV. Întrebat dacă i-ar sfătui pe Victor Ponta şi pe Crin Antonescu să iniţieze acum suspendarea şi demiterea lui Băsescu, Iliescu a răspuns că nu ar trebui făcut un astfel de demers în acest moment. “Aşa ceva se poate face numai după o schimbare a structurii Parlamentului. Ar trebui în perioada următoare o suspendare a Guvernului prin procedurile parlamentare şi alegerile anticipate şi o nouă componenţă a Parlamentului ar putea să ia în discuţie suspendarea”, a arătat preşedintele de onoare al PSD.

Acesta a explicat totodată că PSD, PC şi PNL ar putea să vină în alegeri cu un program electoral comun, nefiind o problemă coabitarea PNL şi PSD, deoarece până la urmă liberalii vor fi “obligaţi” să accepte impozitarea diferenţiată. Iliescu a spus că PSD nu este obligat să obţină 51% în alegeri pentru a garanta intrarea la guvernare, fiind posibilă şi o variantă de alianţă, cu actualele partide de opoziţie. “Se poate gândi şi o formulă de alianţă. Acum e o opoziţie unită a celor trei partide, care într-o campanie electorală vor veni cu un program electoral comun, nu trebuie o coaliţie neapărat juridică, înscrisă la tribunal”, a spus fostul preşedinte.

×