Fostul sef al statului Ion Iliescu a declarat, marti, la RFI, ca Legea lustratiei este "discriminatorie, aberanta si total inutila".
"Ar fi fost oarecum rational sa se discute despre o asemenea lege in primii ani de dupa caderea dictaturii, dupa 1989, anii '90. Asa incat mie mi se pare in general aberanta si inutila o asemenea lege intr-un cadru democratic de politica deschisa si cand se pronunta fiecare si este mai ales cenzura populara care decide asupra tuturor lucrurilor. Mi se pare absolut inutila o asemenea lege astazi, la 22 de ani dupa revolutie", a declarat Ion Iliescu.
Intrebat daca se simte direct vizat de Legea lustratiei, Ion Iliescu a raspuns: "Este inutila! Eu am 82 de ani, mi-am indeplinit toate misiunile de om ales prin scrutin popular fundamental si decisiv, cu 85% in 1990, cu 60 si ceva la suta in anul 2000. Care e chestiunea?".
Ion Iliescu se indoieste ca Legea lustratiei poate fi privita ca o reparatie morala.
"Reparatie fata de ce? Toti exponentii vechiului regim au fost inlaturati de Revolutia din decembrie si s-a intrat intr-un regim deschis, firesc, de democratie activa, asa incat asemenea masuri administrative prin legi discriminatorii sunt total inutile in asemenea cadru. Cei care au savarsit crime in vechiul regim sunt supusi actiunilor justitiei", sustine presedintele de onoare al PSD.
Ion Iliescu declara ca Legea lustratiei este "total aberanta in zilele noastre". "Total inutil! Este o actiune tipic propagandistica, care tine de regimuri trecute si depasite de istorie", considera Iliescu.
Camera Deputatilor a adoptat, marti, Legea lustratiei, care impune restrictii ale unor drepturi pentru o perioada de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse functii in regimul comunist.
Proiectul de lege a fost adoptat de plenul Camerei cu 167 de voturi "pentru" si patru abtineri, in absenta opozitiei.
Legea prevede, printre altele, ca vor fi lustrate persoanele care au avut functii politice de conducere retribuite de PCR, in aparatul central, regional, raional, al Partidului Muncitoresc Roman, membrii si membrii supleanti ai Comitetului central al PCR, membri ai Consiliului de stat, de ministri, directorii de editura.
La dezbaterile in plen, deputatii au decis, la propunerea deputatului UDMR Mate Andras Levente, introducerea procurorilor comunisti in categoria personalelor lustrate.
Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestui act normativ.