Ion Iliescu nu renunta la Polul Soci-al. Cei care se tem de aceasta ini-tiativa sunt speriati de fapt de poli-tica, spune el si dezminte ca ar vrea sa scindeze PSD. De aceea, Va-sile Dancu ar fi "impertinent", "indecent" si "irespon-sabil" cand face astfel de declaratii.
La usa lui Ion Iliescu, in sediul din Str. Atena nr.11, e vanzoleala mare de cand cu Polul Social. Vechiul sau consilier si strajer, Victor Opaschi, imi sufla plin de entuziasm ca de dimineata si pana acum (ora 13:00) au fost mai bine de 30 de persoane, printre care si tinerii lui Geoana din "Generatia 2008". Pe Ion Iliescu il gasesc insa sobru si calculat. Ma avertizeaza din start ca nu vrea sa dea replica actualilor lideri ai PSD, iar interviul reflecta aceasta nota concilianta. Pana la un punct. "Nu eu trebuie sa plec din PSD, ci altii". Jurnalul National: Domnule presedinte, dupa ce ati tinut fraiele PSD, sunteti astazi in situatia de a fi amenintat cu excluderea din partid. Cum credeti ca s-a ajuns aici?
Ion Iliescu: Nu am auzit sa se fi pus aceasta problema...
Dl Lazar, consilierul lui Mircea Geoana, a lansat aceasta chestiune...
Nu cred ca se referea la mine. Cred ca a fost o reactie cu totul nefireasca la o idee foarte generoasa pe care nimeni, nici un om serios din PSD, nu poate sa nu o aprecieze: stimularea unei coagulari, a unui front foarte larg de forte politice si ale societatii civile care sa aiba un program comun si sa fie o alternativa la politica de dreapta si la efectele ei asupra economiei, asupra oamenilor, asupra situatiei sociale foarte grave...
Ceea ce PSD-ului ii lipseste cu desavarsire astazi...
Nu ca ii lipseste cu desavarsire, insa trece printr-un proces deloc simplu dupa socul pe care l-a reprezentat rezultatul alegerilor. E un proces de reorganizare, de refacere a mesajului, de castigare a credibilitatii slabite in urma acestui soc. Iar o asemenea organizare a fortelor de stanga nu poate fi decat benefica principalului partid a stangii romanesti. De aceea nu am inteles reactia unora de a respinge aceasta idee. Temerea, spaima ca s-ar putea naste o altenativa la PSD e fara temei.
De unde spaima asta, inclusiv a lui Geoana?
Cred ca pana la urma au inteles despre ce e vorba. Chiar dintr-o luare de pozitie a domnului Geoana se vede o deschidere foarte larga catre o astfel de constructie a societatii civile. Ceea ce m-a surprins a fost reactia domnului Dancu, nastrusnica si periculoasa. Face chiar supozitia ca Iliescu ar putea sa paraseasca partidul. Eu am spus ca daca voiam sa plec, puteam sa o fac. Dar nu eu trebuie sa plec din acest partid. Si nu eu voi pleca. Vor pleca poate cei care nu isi vor gasi consonanta corespunzatoare intr-un partid pe care nu l-au cunoscut, pe care inca nu il cunosc si a carui consonanta cu ceea ce asteapta societatea romaneasca nu o inteleg. Deci asa se vor pune problemele daca trebuie sa discutam despre asemenea idei. Nici vorba sa plec si mi se pare hazardata afirmatia domnului Dancu, care manifesta si un orgoliu nemasurat si lipsa de pertinenta si decenta in aceasta apreciere. Nu il confund insa pe dl Dancu cu oamenii responsabili din acest partid.
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din Los Angeles. A fost cumpărată în 2021, cu 8,4 milioane $
Geoana, oarecum influentat
Citește pe Antena3.ro
Teama este de Ion Iliescu sau de acest Pol Social?
Cred ca le e frica de politica. Cand intri in politica trebuie sa fii pregatit pentru toate imprejurarile si sa fii capabil sa iti sustii, in fapte, nu doar in vorbe, cauza. Ceea ce se asteapta acum de la PSD este sa isi afirme cu putere identitatea de partid de stanga, legat de interesele celor multi. Sa fie exponentul lor, lumea sa ii perceapa astfel. Or, un asemenea forum de dezbatere, cu o prezenta atat de larga de formatiuni politice de stanga, sidicate, asociatii ale taranilor, organisme ale societatii civile este o oportunitate pentru PSD sa isi afirme mesajul de partid de stanga.
E valabila si pentru dl Geoana aceasta frica de politica?
Nu stiu. Am vazut ca a ezitat, s-a lasat cumva influentat...
Dl Geoana acuza intr-o declaratie tentativa de a se crea, pe sub masa, o alternativa la PSD prin acest Pol Social.
Nu as vrea sa rastalmacesc si sa interpretez asemenea supozitii. Fiecare are temerile lui si gandurile lui. Cu totul altceva este abordarea concreta.
Sunteti acuzat insa ca ati fi facut deja listele electorale ale Polului, ca ati stabilit functii...
Cine a spus asta?
Dl Dancu...
Dl Dancu face niste afirmatii fara nici un temei. Care oameni din jurul lui Iliescu? Care locuri? Care partid? Cred ca asemenea oameni nu ajuta cu nimic partidului. Asemenea pozitii sunt periculoase pentru un partid care vrea sa fie promotorul unei alternative credibile la actuala politica de dreapta. Asta ii infraneaza actiunea si il izoleaza de orice aliati posibili si necesari.
Grupul de la Cluj nu-l vrea pe Petre Roman. De ce credeti ca deranjeaza atat de mult apropierea dvs. de el?
Anumite retincente ale membrilor PSD fata de el sunt motivate. Intr-un dialog cu Petre Roman le-am si evocat si ca atare el stie si intelege. E vorba de istoria spargerii FSN, apoi a situarii politice pe baricade diferite.
Acesta nu ar fi mai degraba un motiv sa fiti dvs. reticent si nu ceilalti?
Bineinteles. Cel care ar avea mai multe motive de reticenta in privinta lui Petre Roman as fi eu si nu cei care au intrat in partid nu demult. Dar viata politica are dinamica ei si orice om realist trebuie sa tina seama de aceste evolutii in viata politica si in viata oamenilor politici. Cand vrem sa construim o alternativa nu avem voie sa excludem nici un posibil partener.
Roman, curtat de grupul de la Cluj
Nu cumva ceea ce sperie este de fapt cuplul Iliescu-Roman, nici unul cu dosare de coruptie in spate?
Acesta este un atu pentru oricine si asteptam sa se foloseasca de noi. Eu la varsta mea nu mai candidez nici la presedintie, nici la functii executive. Deci sunt argumente in favoarea cultivarii relatiilor cu asemenea persoane, nu indepartarea lor. Situatia este insa mai complicata. Cineva a spus ca Petre Roman i-ar fi curtat pe cei de la Cluj cu nu stiu ce intentii. Se pare ca a fost invers: cei de la Cluj l-au curtat pe el ca sa ii propuna o actiune conjugata, marcand separarea de Iliescu. Ma rog, eu nu vreau sa tratez pe nimeni cu retineri si cu ostilitate. In privinta celor care fac parte din asa- zisul grup de la Cluj n-as vrea sa pornesc de la premisa suspectarii lor de rea-credinta. Din contra. Trebuie sa manifestam si mai mult respect reciproc si mai multa atentie; sa promovam dialogul si un cadru in care sa ne clarificam.
Vorbeati de consonanta mai devreme... Ce va mai leaga de PSD?
Eu stau la originea, la radacina acestei structuri politice, ca membru fondator. In toate transformarile si scindarile pe care le-a cunoscut, eu am cautat sa sprijin partidul sa treaca prin toate aceste momente si sa se regenereze, indiferent ca eram prezent in conducerea partidului sau chiar de la distanta, cat am fost seful statului. Nu puteam sa parasesc aceasta formatiune.
Nu tocmai aceasta este temerea actualilor lideri? Ca ati putea scinda PSD?
De ce sa il scindez? Din contra, eu vreau sa il salvez de la scindare!
Unde greseste PSD?
Sper sa se limpezeasca mintile si abordarile si sa gasim o platforma de actiune conjugata si in interiorul partidului si, ca actiune mult mai larga, a fortelor de stanga.
Originea derutei din partid
Cum a ajuns PSD in situatia asta?
Sunt consecintele unor greseli savarsite inca de pe vremea guvernarii, cand partidul a fost transformat intr-un fel de anexa a guvernului, iar oamenii din guvern au primit functii in partid fara sa fi avut o activitate politica propriu-zisa. Asta l-a birocratizat si a slabit viata si activitatea partidului. De aici s-a tras si deruta de dupa pierderea puterii.
Pe de alta parte, desi ati fost cel care a semnalat capitalismul de cumetrie in guvernarea PSD, la umbra dvs. au crescut cei care azi fac drumuri la DNA.
E adevarat. Dar in acelasi timp, asta inseamna sa atribui sefului statului niste puteri specifice statelor totalitare. Ceea ce nu e cazul.
Puteati face ca Basescu: sa aratati public neregulile din Guvern!
Vedeti ca nici Traian Basescu nu are succes foarte mare cu asta? Relatiile institutionale si regulile societatii democratice sunt mult mai complicate. Un sef de stat trebuie sa fie un factor de constructie a consensului, un om de echilibru si nu unul care sa provoace stari conflictuale.
Credeti ca Adrian Nastase isi merita soarta?
Nu stiu daca putem spune asa ceva. Pe de o parte, sigur, sunt responsabilitati pe care fiecare trebuie sa le ia in considerare. Pe de alta, sunt judecati pe care doar Justitia poate sa le duca pana la capat. Si nu doar in ceea ce ii priveste pe liderii PSD. Repet ceea ce am mai spus, ca nu exista coruptii nostri si coruptii lor. Sigur ca trebuia sa se ia o anumita pozitie, dar nu numai fata de Adrian Nastase. Conducerea partidului, oricare ar fi ea, are obligatia sa apere partidul atunci cand este vorba de cei care sunt perceputi ca au savarsit acte discutabile, fapte de coruptie sau ca s-au imbogatit in conjuncturi neclare. Dar, indiferent despre cine este vorba, daca sunt evidente incercarile de compromitere din partea adversarilor politici, este valabila si obligatia partidului de a fi solidar cu membrii sai. Ca sa nu mai vorbim de prezumtia de nevinovatie.
Mai sunt si altii deci fata de care ar fi trebuit procedat ca in cazul Nastase?
Sigur ca da.
Si de ce nu s-a intamplat?
Nu stiu, desi e o intrebare pe care trebuie sa ne-o punem mai des. In privinta lui Adrian Nastase s-a procedat asa pentru ca pozitia lui era una extrem de vizibila, a fost presedintele partidului, presedintele Camerei Deputatilor.
Nastase, indemnat la reflectie
Basescu regreta ca l-a pus premier pe Tariceanu. Dumneavoastra regretati ca l-ati pus premier pe Nastase?
Nu. Ca prim-ministru a fost chiar foarte bun. Eu cred ca a fost cel mai performant premier in ultimii 16 ani. Iar acum, prin comparatie, se poate vedea ca el a fost un prim-ministru eficient. Sigur, insa, ca sunt si lucruri asupra carora trebuie sa reflecteze.
Nastase tace de cand i-ati spus sa stea pe tusa un an. L-ati sfatuit si cum sa revina?
Intram in detalii si nu imi permit, dar cred ca procedeaza bine ca se abtine.
Exista un scenariu conform caruia ar urma sa revina in viata politica alaturi de dvs.
Eu nu ma conduc dupa scenarii.
Dar scenariul unei guvernari PD-PSD il vedeti posibil?
Inteleg ca sunt exagerari in ce s-a spus despre acea intalnire. Altminteri in viata politica orice este posibil. Dar nu cred ca e realist sa se nasca un asemenea proiect PSD-PD in momentul asta. Nu poate fi vorba de asa ceva.
AVERTISMENT
"Nu eu trebuie sa plec din acest partid. Si nu eu voi pleca. Vor pleca poate cei care nu isi vor gasi consonanta corespunzatoare intr-un partid pe care nu l-au cunoscut, pe care inca nu il cunosc si a carui consonanta cu ceea ce asteapta societatea romaneasca nu o inteleg. Deci asa se vor pune problemele daca trebuie sa discutam despre asemenea idei" DANCU
"Reactia domnului Dancu este nastrusnica si periculoasa. Manifesta si un orgoliu nemasurat si lipsa de pertinenta si decenta in aceasta apreciere pe care o face" LAUDE
"Adrian Nastase a fost cel mai performant premier in ultimii 16 ani. Iar acum prin comparatie, se poate vedea ca el a fost un prim-ministru eficient. Sigur, insa, ca sunt si lucruri asupra carora trebuie sa reflecteze" PD-PSD
"Nu cred ca e realist sa se nasca un asemenea proiect PSD-PD in momentul asta. Nu poate fi vorba de asa ceva" SUSPICIUNI
"Se pare ca a fost invers: cei de la Cluj l-au curtat pe Petre Roman ca sa ii propuna o actiune conjugata marcand separarea de Iliescu. Ma rog, eu nu vreau sa tratez pe nimeni cu retineri si cu ostilitate. Iar in privinta celor care fac parte din asa zisul grup de la Cluj n-as vrea sa pornesc de la premisa suspectarii lor de rea-credinta" FARA SUCCES
"Vedeti ca nici Traian Basescu nu are succes foarte mare cu asta? Relatiile institutionale si regulile societatii democratice sunt mult mai complicate. Un sef de stat trebuie sa fie un om de echilibru si nu unul care sa provoace stari conflictuale" - Ion Iliescu, senator PSD, fost presedinte al Romaniei
"Nu eu trebuie sa plec din acest partid. Si nu eu voi pleca. Vor pleca poate cei care nu isi vor gasi consonanta corespunzatoare intr-un partid pe care nu l-au cunoscut, pe care inca nu il cunosc si a carui consonanta cu ceea ce asteapta societatea romaneasca nu o inteleg. Deci asa se vor pune problemele daca trebuie sa discutam despre asemenea idei" DANCU
"Reactia domnului Dancu este nastrusnica si periculoasa. Manifesta si un orgoliu nemasurat si lipsa de pertinenta si decenta in aceasta apreciere pe care o face" LAUDE
"Adrian Nastase a fost cel mai performant premier in ultimii 16 ani. Iar acum prin comparatie, se poate vedea ca el a fost un prim-ministru eficient. Sigur, insa, ca sunt si lucruri asupra carora trebuie sa reflecteze" PD-PSD
"Nu cred ca e realist sa se nasca un asemenea proiect PSD-PD in momentul asta. Nu poate fi vorba de asa ceva" SUSPICIUNI
"Se pare ca a fost invers: cei de la Cluj l-au curtat pe Petre Roman ca sa ii propuna o actiune conjugata marcand separarea de Iliescu. Ma rog, eu nu vreau sa tratez pe nimeni cu retineri si cu ostilitate. Iar in privinta celor care fac parte din asa zisul grup de la Cluj n-as vrea sa pornesc de la premisa suspectarii lor de rea-credinta" FARA SUCCES
"Vedeti ca nici Traian Basescu nu are succes foarte mare cu asta? Relatiile institutionale si regulile societatii democratice sunt mult mai complicate. Un sef de stat trebuie sa fie un om de echilibru si nu unul care sa provoace stari conflictuale" - Ion Iliescu, senator PSD, fost presedinte al Romaniei