x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică IPP îi cere lui Geoană să demisioneze

IPP îi cere lui Geoană să demisioneze

01 Sep 2009   •   00:00

Institutul pentru Politici Publice salută decizia lui Crin Antonescu de a demisiona din funcţia de vicepreşedinte al Senatului şi îi cere lui Mircea Geoană să solicite, în perioada oficială a campaniei pentru prezidenţiale, concediu fără plată, dacă nu chiar să demisioneze din poziţia de preşedinte al instituţiei.



"IPP salută (...) decizia candidatului PNL în alegerile prezidenţiale, domnul senator Crin Antonescu de a demisiona din funcţia de Vicepreşedinte al Senatului, admiţând astfel că atribuţiile unor funcţii înalte din conducerea instituţiilor publice nu se pot îndeplini eficient câtă vreme proiectele politice sunt prioritare. În toată sesiunea trecută, Crin Antonescu a avut 1% grad de prezenţă. În calitate de contribuabili, membrii IPP îi cer lui Mircea Geoană să ia o decizie similară, cel puţin solicitând în perioada oficială a campaniei să i se aprobe concediu fără plată dacă nu să demisioneze din funcţia de Preşedinte al Senatului, dovedind astfel că nu este legat de putere, de avantajele financiare sau de imaginea publică pe care funcţia de Preşedinte al Senatului o aduce", se arată într-un comunicat IPP remis Mediafax.

Cea mai gravă problemă căreia trebuie să îi facă faţă Parlamentul României este absenteismul la lucrări, date fiind activităţile electorale în care senatorii şi deputaţii vor fi implicaţi în timpul acestei sesiuni, susţine IPP.

"Ţinând cont de experienţa ultimilor ani, în care s-au succedat campanii electorale de toate tipurile, parlamentarii lipsind săptămâni întregi de la lucrări şi în contextul crizei financiare curente pentru care se cer sacrificii numai simplilor cetăţeni, IPP solicită conducerilor Camerei Deputaţilor şi Senatului României să stabilească, chiar de la începutul sesiunii curente, faptul că în luna noiembrie a.c., parlamentarii nu vor mai avea «activitate în teritoriu» (în fapt - liber pentru campanie electorală), ci îşi vor lua concediu fără plată, fiind astfel solidari cu cei 1,5 milioane de angajaţi din sectorul public cărora li se cere să facă acelaşi lucru", se arată în comuncatul IPP.

IPP propune reformarea programului de lucru al Parlamentului prin reorganizarea activităţii în Bucureşti şi în teritoriu după modelul Parlamentului European: o săptămână pentru şedinţe de plen, una de lucru în comisii şi una în teritoriu. În comunicat se arată că se optimizează astfel şi modul de lucru din birourile parlamentare.

"Reamintim că peste 100 de parlamentari nu comunicaseră adresele birourilor parlamentare din teritoriu nici măcar la finalul sesiunii trecute (iunie), ceea ce demonstrează cât de puţină consideraţie au aceştia pentru alegători. Printre altele, lipsa unei continuităţi în activitate face ca munca parlamentarilor să fie atât de lipsită de eficienţă", afirmă IPP.

Institutul cere conducerii celor două Camere să folosească permanent sistemul de vot electronic prin cartelă, pentru şedinţele din plen.

"În sesiunea trecută, peste 50% dintre proiectele de lege au fost votate fără a se folosi sistemul de vot aflat la dispoziţia parlamentarilor, ceea ce a acoperit pe toţi cei care chiuleau la momentul votului şi în acelaşi timp a încălcat prevederile Regulamentelor Camerelor privind necesitatea cvorumului pentru adoptarea legilor în plen(...)", se arată în comunicat.

IPP propune extinderea sistemului de vot la comisiile permanente astfel încât discuţiile din comisii şi modul în care a votat fiecare deputat sau senator să fie date publicităţii în timp real, "după cum prevăd de altfel şi Regulamentele celor două Camere, eliminând orice suspiciune legată de anumite secrete care s-ar discuta în Parlament".

Crin Antonescu a anunţat, duminică, la Piatra Neamţ, că renunţă la funcţia de vicepreşedinte al Senatului, motivând că începe campania electorală şi că nu ar avea timp să se ocupe şi de aceasta şi de atribuţiile din Parlament.

Antonescu a spus, într-o conferinţă de presă, că nu vrea să fie bănuit că foloseşte logistica Senatului pentru a-şi derula campania electorală la Preşedinţie.

Antonescu, a fost, în sesiunea care s-a încheiat, senatorul cu cea mai scăzută prezenţă la voturile finale, cea mai bună prezenţă având-o senatorul PDL Gheorghe David, potrivit unui raport făcut public pe 7 iulie de Institutul pentru Politici Publice.

Potrivit raportului privind activitatea parlamentarilor în sesiunea februarie-iunie, Crin Antonescu a dat doar două voturi finale din cele 213 câte s-au aflat pe ordinea de zi a acestei Camere, în timp ce Gheorghe David a votat un număr de 210 legi.

×