x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică IPP: Referendumul din Capitală, sondaj PDL pe bani publici

IPP: Referendumul din Capitală, sondaj PDL pe bani publici

de Gabriela Antoniu    |    14 Apr 2011   •   17:58

Institutul de Politici Publice (IPP) consideră că referendumul iniţiat de PDL şi anunţat a se organiza în 19 iunie 2011 în Capitală este în fapt un sondaj de opinie pe mai multe teme legate de administrarea Bucureştiului, plătit din bani publici.

IPP acuză că, deşi legea referendumului vorbeşte despre o singură problemă per scrutin la care cetăţenii trebuie să răspundă prin DA sau NU, hotărârea adoptată ieri seară în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în care PDL deţine majoritatea, include 7 întrebări, unele dintre ele cu răspuns previzibil. “Întrebările propuse de PDL induc răspunsurile şi creează o stare de spirit favorabilă ideii de desfiinţare a actualelor sectoare şi de creştere a prerogativelor Primarului General”, susţine IPP într-un comunicat de presa. Potrivit IPP, ceea ce consilierii majoritari au decis să se întâmple în 19 iunie în Capitală nu este, în baza legii în vigoare, “un referendum autentic”. “PDL profită de faptul că are majoritatea în Consiliul General şi decide după bunul plac asupra banilor publici”, mai afirmă reprezentanţii IPP, acuzând totodată că “funcţie de interesele lor, partidele politice având candidaţi cu şanse pentru diferite funcţii alese din Bucureşti, greşesc fundamental faţă de alegători atunci când, în loc să explice cu argumente ce implicaţii

financiare, decizionale, etc. are reconfigurarea relaţiilor dintre Capitală şi sectoare, promovează mesaje intenţionat simplificate pentru a menţine un grad scăzut de cunoştinţe în rândul alegătorilor”.

Liderii USL ameninţă cu boicotarea referendumului şi cer o nouă hotărâre

Liderii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au  criticat  astăzi intr-o conferinta de presa referendumul din Capitala decis de consilierii majoritari. Crin Antonescu a spus ca  dacă referendumul va fi organizat cu cele şapte întrebări PSD, PNL şi PC le vor solicita susţinătorilor şi simpatizanţilor să nu participe la vot. "Dacă se va ajunge la un referendum cu aceste întrebări caraghioase vom boicota şi nu vom participa la o mascaradă de tip Băsescu-Udrea (...) Nu suntem toţi dresabili cum sunt acoliţii PDL, nu suntem în ograda lui Udrea sau Băsescu", a mai afirmat preşedintele PNL.

Victor Ponta a precizat că, din punct de vedere legal, întrebarea supusă referendumului trebuie să fie foarte clară şi să poată fi pusă în practică. "Cele şapte întrebări probabil au fost scrise de domnul Tălmăceanu, pentru că sunt de tip Caragiale", a adăugat el. Preşedintele PSD a precizat că USL, prin consilierii din CGMB, va solicita o nouă hotărâre în Consiliu prin care referendumul să aibă o întrebare clară, de genul "Doriţi desfiinţarea sectoarelor?".

×