x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Istorie - Congresul lui Iuliu Maniu

Istorie - Congresul lui Iuliu Maniu

de Sidonia Silian    |    22 Ian 2007   •   00:00
Istorie  -  Congresul lui Iuliu Maniu

Taranistii au avut ieri Congresul extraordinar pentru alegerea noii conducerii a partidului. Dupa o ora si jumatate de discursuri care mai de care mai carnavalesti, s-a putut trage o concluzie de prim-plan: Iuliu Maniu este cel care ii uneste pe toti.

Taranistii au venit sa-si aleaga noua conducere. Taranistii au avut ieri Congresul extraordinar pentru alegerea noii conducerii a partidului. Dupa o ora si jumatate de discursuri care mai de care mai carnavalesti, s-a putut trage o concluzie de prim-plan: Iuliu Maniu este cel care ii uneste pe toti.

Congresul a inceput fara incidente deosebite. Cateva sute de taranisti s-au pus pe fluieraturi si huiduieli in timp ce un coleg de-al lor s-a incapatanat sa vorbeasca neinvitat de la tribuna, taman dupa ce fusese respinsa propunerea lui Victor Ciorbea de a se vota uninominal conducerea partidului. Taranistul a insistat sa-si faca publica parerea, sala, intr-un cor prelung si onomatopeic, nu s-a lasat mai prejos. I-a raspuns cu atitudine. Presedintele partidului, Gheorghe Ciuhandu, a intervenit. Si intr-un final, vacarmul s-a potolit. La presedintie au candidat trei nume cu state vechi in PNTCD. In ordine alfabetica, acestia au fost: Marian Milut, fost candidat si la presedintia tarii, Ioan Avram Muresan si Serban Radulescu. Fiecare a avut la dispozitie o jumatate de ora ca sa-si prezinte discursul menit sa le aduca voturi din partea celor 775 de delegati prezenti in sala. Primul care a luat cuvantul a fost

Aurelian Pavelescu, propus de motiunea Milut, prim-vicepresedinte al formatiunii. Acesta a spus: "Am vazut un lucru grozav, casa lui Iuliu Maniu, o casa in paragina, o casa in care ninge, ploua si bate vantul. Si m-am intrebat: cum e posibil asa ceva!? Mai sus este mormantul fara trup al lui Iuliu Maniu. Si mi-am zis ca trebuie sa incepem reconstructia acestui partid cu mistria si lopata". Pavelescu a promis ca daca grupul Milut va fi ales, se va ocupa de restaurarea casei fostului taranist si ca o data cu asta "o sa construim intregul partid". Apoi si-a incheiat speech-ul cu o "deviza personala", spusele lui Iisus inainte de a urca drumul crucii: "Indrazniti, eu am biruit lumea!".

Apoi a luat. cuvantul Milut, cel care s-a bucurat de sustinerea lui Gheorghe Ciuhandu pentru castigarea functiei de presedinte al partidului. Inainte de a citi o scrisoare lunga din partea Lordului David Craft, presedintele "European Building Confederation", Milut a tinut sa salute reprezentantii Uniunii Patronatului prezenti in sala: "Ei sunt garantia faptului ca patronii sunt langa noi!" A terminat apoteotic, pe un ton rastit la adresa PD-ului: "Nu vom face alianta cu un produs al FSN, imbracat in haine europene".

SERBAN RADULESCU... in schimb, a fost de parere ca "trebuie sa normalizeze relatia cu PD dar si cu PNL". Intrucat el crede ca "intr-o epoca a informatizarii" nu mai trebuie sa faca "politica de unii singuri". In sala, unul manca pofticios dintr-un sandvis, un altul citea un ziar, un altul picotea, aplaudacii dadeau de zor din maini. S-a rostit pana la obsesie numele lui Maniu. Apoi a aparut in scena Ioan Avram Muresan care, in replica la scrisoarea lui Milut, a citit un mesaj din partea a patru "congressmani americani". Ca si ceilalti, a invocat numele lui Iuliu Maniu. In traducere libera, a fost congresul politicienilor rumegand necontenit nume sonore din trecut, convinsi ca au efectul unei trufandale exotice. In final, a castigat Milut cu 522 voturi, Radulescu si Muresan ramanand in urma cu putin peste suta. Pavelesu a ajuns prim-vice, iar Ciuhandu presedinte al Consiliului National de Coordonare.
Tariceanu, un nou atac la Basescu
Congresul PNTCD a constituit pentru premierul Tariceanu (foto centru), invitat la reuniune, prilejul sa lanseze un nou atac in directia Palatului Cotroceni. Basescu incearca sa instaureze un regim de autoritate personala, dupa modelul celui din Belarus, a comentat Tariceanu. "Asa ceva nu este posibil si, de aceea, partidele cu vocatie autentic democratica au datoria sa se ridice si sa o spuna raspicat", a facut un apel seful executivului, adaugand ca, in acest moment, se incearca acreditarea ideii conform careia vremea partidelor istorice, precum PNL si PNTCD, a trecut. Condamnarea tentativelor de "decredibilizare" a PNL s-a regasit si intr-un interviu acordat de Tariceanu Mediafax. Intr-o tara in care scena politica este "dupa chipul" lui Basescu, adica aproape de isterie colectiva, spune Tariceanu, cine incearca sa destabilizeze PNL va avea parte de un razboi cu el. Pe de altaparte, Tariceanu a apreciat ca suspendarea lui Basescu si declansarea alegerilor inainte de termen sunt in acest moment "doar exercitii retorice", intrucat nu exista nici fundament si nici perspective pentru astfel de initiative. Cat priveste sustinerea acestui demers de catre PNL, Tariceanu a spus ca el nu va recomanda partidului o astfel de actiune dar adauga ca "nici nu pot garanta pentru ceea ce va face Traian Basescu pana atunci". Premierul mai vrea ca granita constitutionala dintre seful statului si partidele politice pe de-o parte si dintre Presedintie si Guvern pe de alta parte sa fie respectata.

"Romania nu trebuie sa devina o masina fara sofer, doar pentru ca unul din pasageri vrea cu orice pret sa o conduca, desi sta pe locul din dreapta si are centura pusa", a comentat premierul. (A.N.)
×
Subiecte în articol: tariceanu politic maniu iuliu maniu milut