x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Italia: Rasism la funeralii, pe stadion, la supermarket

Italia: Rasism la funeralii, pe stadion, la supermarket

05 Noi 2007   •   00:00
Italia: Rasism la funeralii, pe stadion, la supermarket
Sursa foto: FERDINANDO MEZZELANI/

Potrivit La Repubblica, sămbătă, in timpul meciului Fiorentinei, galeria echipei Lazio l-a injurat pe romănul Adrian Mutu şi l-a numit "ţigan", apoi a strigat insulte rasiste la adresa romănilor, in general. • Mandat de la Băsescu:MAE să sesizeze CE
Umanitate - Organele unei romănce vor salva vieţile a trei italieni • DJ Syto, compozitor al unei piese cu versuri impotriva romănilor, judecat

Romănii cinstiţi din Italia speră că italienii vor face distincţie intre oamenii oneşti şi infractori.

După funeralii, in care preoţii şi rudele Giovannei Reggiani, italianca ucisă de un romăn, au condamnat intoleranţa, sămbătă, in momentul in care sicriul a fost scos din biserică, s-au auzit şi vocile rasiste. "Ai grijă, popor romăn" - a ţipat o femeie, care s-a rugat să coboare o catastrofă asupra intregului popor romăn. "Asasinii!", "Ruşine", "Plecaţi acasă" - au strigat alţi italieni. Cu numai căteva ore in urmă, căţiva romăni fuseseră atacaţi in parcarea unui supermarket din Roma de italieni acoperiţi de cagule.

Potrivit La Repubblica, sămbătă, in timpul meciului Fiorentinei, galeria echipei Lazio l-a injurat pe romănul Adrian Mutu şi l-a numit "ţigan", apoi a strigat insulte rasiste la adresa romănilor, in general.

"NE TEMEM, DAR NU PLECĂM". Mulţi sunt ingrijoraţi şi se tem, dar puţini par să intenţioneze să-şi facă valizele şi să plece in ţara de origine - au concluzionat jurnaliştii de la Il Giornale, după ce au intervievat romăni care-şi făceau cumpărăturile chiar in supermarketul lăngă care fuseseră agresaţi vineri seară compatrioţii lor. "După uciderea acelei biete femei, in Tor din Quinto, situaţia s-a schimbat şi sunt ingrijorat", a declarat un romăn de 36 de ani, aflat de 12 ani la Roma.

"Nu se poate să ne facem dreptate de unii singuri, pentru că delincvenţi sunt şi printre italieni", a spus o romăncă, la ieşirea din acelaşi supermarket, din Torraccio di Torrenova. "Am doi copii mici care merg la şcoală şi eu muncesc legal, dar acum am un pic de teamă" - le-a povestit jurnaliştilor o tănără romăncă. "Această atmosferă care s-a creat e periculoasă. Noi suntem oameni cinstiţi, eu lucrez ca ingrijitoare, iar cei care se ţin de infracţiuni sunt o minoritate; trebuie făcută o distincţie!"

CEI CINSTIŢI. "Am muncit dintotdeauna, sunt şofer. Trăiesc la Roma de 11 ani şi copiii mei aici s-au născut. Eu sper că italienii ştiu să distingă intre oamenii cinstiţi şi infractori. Imi pare foarte rău pentru ceea ce s-a intămplat, in special pentru povestea de la Tot di Quinto (...). Am auzit de la prieteni că ar vrea să se intoarcă in Romănia. Eu nu vreau să mă intorc, pentru că viaţa mea e aici", a spus un romăn de 40 de ani, aflat la cumpărături cu soţia şi copiii. Papa Benedict al XVI-lea a indemnat ieri la bună convieţuire intre italieni şi imigranţi.

"Ne-au spus că ne omoară pe toţi!"

După 24 de ore de mers, mama lui Nicolae Mailat, romănul acuzat că a ucis-o pe Giovanna Reggiani, a ajuns ieri acasă, la Avrig. Elena Tincu era insoţită de concubinul său, Cornel, şi de doi nepoţi. "Am plecat ingrozită de la Roma, pentru că acolo nu mai este de trăit. Italienii nu mai fac diferenţă intre ţigani şi romăni. Ne-au spus că ne omoară pe toţi şi atunci am plecat", a spus femeia. Elena Tincu a ajuns la Avrig cu tot ce a mai putut strănge din barăcile in care locuia. In trei geamantane şi o cutie, femeia a adus lucrurile mai valoroase pe care le-a agonisit din martie, de cănd a ajuns in Italia. Casa in care s-a reintors Elena Tincu este de fapt o baracă, pe care a deschis-o cu ajutorul unui topor. "Eu am muncit in Italia la cules de castane şi măsline", a spus mama

lui Nicolae Mailat. Femeia a recunoscut că uneori mai mergea cu alţi romi din tabără la furat fiare vechi. Elena Tincu este ingrijorată că nu a fost lăsată deloc să comunice cu fiul ei de cănd a fost arestat. "Viaţa era mai uşoară şi mai bună in tabăra din Roma decăt in Romănia", a concluzionat femeia. (Dan Tomozei)

Noi jafuri

Doi romăni de 17 şi de 19 ani au fost arestaţi sămbătă seară, după ce au agresat şi au jefuit un cuplu in apropiere de Piaţa Poporului, din Roma, informează RaiNews 24. Cei doi au fost prinşi de poliţie după puţin timp, iar italienii jefuiţi şi-au recuperat lucrurile care le fuseseră furate. Prefecţii din mai multe oraşe italiene au semnat zeci de ordine prin care cetăţeni romăni vor fi repatriaţi, pe motive de siguranţă. Asociaţia avocaţilor in drept penal din Italia a anunţat că protestează impotriva decretului care permite expulzarea romănilor, considerăndu-l un act inutil şi dăunător.

Ultimatum

Mişcarea politică de extremă dreaptă Forza Nuova a anunţat că se simte indreptăţită să ia măsuri dacă nu vor fi desfiinţate taberele de romi din Genova, a anunţat Primocanale. "Dacă in zece zile tabăra din via San Giovanni d’Acri şi cea din via Greto di Cornigliano nu vor fi desfiinţate (...) vom fi nevoiţi să luăm măsuri. De astăzi, militanţii noştri şi toţi italienii sunt autorizaţi moral să utilizeze metode care merg dincolo de simple manifestaţii de protest, pentru a ne apăra compatrioţii", spune Forza Nuova.

carmen.plesa@jurnalul.ro

Citiţi şi • Mandat de la Băsescu:MAE să sesizeze CE

×
Subiecte în articol: politic