x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Jens Stoltenberg a reafirmat, în plenul AP NATO, clauza apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice

Jens Stoltenberg a reafirmat, în plenul AP NATO, clauza apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice

09 Oct 2017   •   12:33
Jens Stoltenberg a reafirmat, în plenul AP NATO, clauza apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat luni, în sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a NATO, clauza apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice şi a subliniat importanţa misiunii aliate din Afganistan. 

''NATO este o alianţă care îşi ţine promisiunile. Spunem ceea ce facem şi facem ceea ce spunem (...) Ne adaptăm la noile provocări de securitate cu care ne confruntăm, ne extindem prezenţa în estul Alianţei, sporind răspunsul nostru în faţa provocărilor, crescându-ne rezistenţa în faţa ameninţărilor, sprijinindu-ne partenerii şi aducând cooperarea cu Uniunea Europeană la un nou nivel. Am participat la toate discuţiile grupurilor multinaţionale şi m-am întâlnit cu membri ai trupelor aliate, în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Trupele operaţionale se află la faţa locului, sunt pe deplin operaţionale. Şi ştiu că un atac împotriva unuia dintre aliaţi va fi un atac împotriva tuturor'', a spus Stoltenberg în discursul său din sesiunea plenară a AP NATO, găzduită de Palatul Parlamentului. 

Pe de altă parte, oficialul aliat a ţinut să remarce importanţa creşterii prezenţei NATO şi în zona Mării Negre. ''Piloţii canadieni zboară alături de piloţii români şi cei italieni lucrează împreună cu colegii lor bulgari. Desfăşurările noastre de trupe sunt un răspuns direct la acţiunile şi ameninţările Rusiei faţă de Ucraina. Această reacţie a NATO este proporţională cu angajamentele noastre naţionale şi internaţionale'', a explicat Jens Stoltenberg. 

El a lansat un apel către Moscova de a se implica în angajamentele internaţionale, întrucât NATO nu vrea să izoleze Rusia şi nu doreşte un nou 'război rece', iar acţiunile Alianţei au drept scop să prevină şi nu să producă conflicte. 

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg s-a referit la situaţia din Afganistan, accentuând că instabilitatea din această ţară, din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii a inspirat atacurile teroriste din ţări membre ale NATO. 

''NATO a jucat un rol în lupta împotriva terorismului pentru mulţi ani şi operaţiunea noastră militară cea mai mare de până acum a fost în Afganistan, unde, astăzi, avem 13 mii de militari din 39 de ţări membre şi partenere ale NATO, care formează forţele din Afganistan pentru a stabiliza această ţară'', a menţionat secretarul general al NATO. 

Potrivit acestuia, situaţia din Afganistan este plină de provocări, mai ales în contextul în care, deşi prezenţa NATO presupune costuri umane şi financiare semnificative, costul plecării din această ţară ar fi mult mai ridicat. ''Dacă NATO pleacă prea devreme din zonă, atunci riscăm ca Afganistanul să se întoarcă la statutul său de stat marcat de haos şi acesta ar fi un paradis pentru terorismul internaţional'', a afirmat Stoltenberg. 

În plus, el a evidenţiat rolul Alianţei Nord-Atlantice în campania internaţională antijihadistă. ''Alianţa este acum un membru deplin al coaliţiei globale de luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI). Sistemele noastre de supraveghere ajută coaliţia, iar NATO antrenează forţe de securitate pentru a lupta împotriva SI în Irak, iar trupele din Irak antrenate de NATO sunt folosite în lupta de la Mosul şi în alte zone'', a mai spus oficialul NATO. AGERPRES

×