Decizia Guvernului Orban de a acorda drept de vot etnicilor maghiari din afara graniţelor Ungariei, care au dobândit dubla cetăţenie, a mutat campania electorală din ţara vecină şi în România. Practic, principalele partide de opoziţie, MSZP (Partidul Socialist Ungar) şi Jobbik au început deja atragerea de colaborări, simpatizanţi şi implicit voturi. În timp ce la Cluj-Napoca preşedintele MSZP, Mesterhazy Attila, a semnat un acord de colaborare cu UDMR, la Satu Mare, preşedintele departamentului Jobbik pentru politica naţională, Szavay Istvan, a anunţat că Mişcarea pentru Ungaria Jobbik a început să pună bazele unor filiale în România. “Am demarat dezvoltarea partidului şi în afara graniţelor. De acum înainte maghiarii care trăiesc în afara Ungariei pot deveni membri ai partidului Jobbik”, a subliniat Szavay la întâlnirea cu simpatizanţii din Satu Mare. El a adăugat că în prima fază nu vor fi create noi structuri ale partidului, însă la congresul naţional, care va avea loc la începutul verii, se vor produce modificări în interiorul Jobbik care vor duce la “posibilitatea unei reprezentări oficiale a maghiarilor de pe teritoriile neafiliate Ungariei”.
Un sfert dintre maghiari, în afara graniţelor Ungariei
Printre promisiunile făcute faţă de simpatizanţi s-a aflat şi “o atitudine mai fermă în relaţiile externe pentru protejarea maghiarilor din afara graniţelor”. “Am creşte bugetul destinat politicii naţionale, deoarece aproape un sfert dintre cetăţenii maghiari trăiesc în afara Ungariei. Iar pentru ei Guvernul ungar aloca doar 0.1% din buget. Am crea legi care să dea posibilitatea firmelor din Ungaria să creeze filiale în zonele locuite de maghiarii din afara graniţelor şi astfel să ofere locuri de muncă pentru aceştia”, a mai spus Szavay. El nu s-a ferit să atace “excursia de cunoaştere” a MSZP în România. “Este o nesimţire revoltătoare că MSZP a venit să înceapă campania în Transilvania, când ei au votat în Parlament împotriva legii de acorda drept de vot pentru cetăţenii din afara Ungariei, ba chiar s-au opus şi acordării de dublă cetăţenie. Gestul lui Mesterhazy de a-şi cere iertare pentru campania de a vota cu NU la referendumul din 2004 ar fi fost lăudabil, dacă ar fi fost sincer, dar nu este, fiindcă filiala socialistă din Miskolc ameninţă iar cu invazia ardelenilor”, a încheiat Szavay Istvan.
Propunere-şoc:UDMR, exclusă din PPE
Preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Toro Tibor, consideră că acordul dintre UDMR şi MSZP ar trebui să ducă la excluderea formaţiunii lui Kelemen Hunor din Partidul Popular European. “Votanţii UDMR pot vedea acum unde s-a dus încrederea acordată de ei. UDMR şi-a asumat public un acord cu cei care în 2004 au făcut campanie împotriva acordării dublei cetăţenii. În urma acestui acord se pune întrebarea dacă UDMR mai poate să rămână membru al PPE, sau ar trebui să adere la Internaţionala Socialistă... Cei ce se aseamănă se adună”, a subliniat Toro într-un comunicat.