x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Josep Borrell: "Nu toti vor vota pentru Romania"

Josep Borrell: "Nu toti vor vota pentru Romania"

01 Mar 2005   •   00:00

POLITIC
VIZITA - Presedintele PE le-a tinut un discurs alesilor romani Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, i-a avertizat pe alesii romani ca este posibil ca in forul European sa nu existe un vot unanim in favoarea aderarii Romaniei la UE.
CARMEN VINTILA

MAJORITATE. Josep Borrell spune ca exista totusi o majoritate, in Parlamentul European , favorabila integrarii Romaniei in Uniunea Europeana
Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a declarat ieri in fata Camerelor reunite ca Parlamentul European va face eforturi ca la termenul prevazut, 25 aprilie 2005, sa se semneze tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. El a spus ca Romania trebuie sa incheiere reforma in Administratie si in Justitie si sa indeplineasca angajamentele luate la capitolele privind concurenta si mediul. "Parlamentul European a constatat ca ceea ce in luna decembrie am definit coruptie, ca o functionare ineficienta a administratiei, continua sa fie o problema", a spus el in fata alesilor romani, exprimandu-si speranta ca autoritatile romane vor continua eforturile necesare pentru a rezolva aceasta problema.

VOT. "Parlamentul European si-a manifestat dorinta si increderea ca Romania sa termine pregatirea pentru a intra in Uniunea Europeana in 2007. Parlamentul European a spus si a votat in plen. El este de acord cu acest lucru, dar nu va inselati, nu toata lumea o sa voteze in favoarea intrarii Romaniei in UE", a declarat presedintele PE.

Potrivit declaratiilor sale, opiniile separate ale parlamentarilor europeni reprezinta doar "opinii personale si care nu trebuie sa fie asimilate cu opiniile unei institutii, care se pronunta prin vot majoritar pentru intrarea Romaniei in Europa". "Eu cred ca exista o majoritate favorabila intrarii Romaniei. Ar fi pentru mine o mare satisfactie sa urez bun venit parlamentarilor care vor veni ca observatori europeni incepind din vara urmatoare", a mai spus Borell. "Veti fi un factor de stabilizare in regiunea Balcanilor, contribuind la asigurarea flancului Sud-Est European", a incheiat el.

NU SUNTEM DETECTIVI
Josep Borrell i-a dat si el o replica presedintelui Romaniei, Traian Basescu, care ceruse nominalizari atunci cand tara noastra va mai fi acuzata de coruptie. "Parlamentul European nu este agentie de detectivi privata, nici politie, ci reflecta o opinie, in general", a declarat Borrell, adaugand ca nu exista o diferenta majora intre opiniile sefului statului si cele exprimate de el. Borell a acceptat ideea ca, intr-adevar, cuvantul "coruptie" este unul care "suna prost si urat", dar ca institutia pe care o reprezinta foloseste acest cuvant in sensul de "practici administrative care nu respecta normele statului de drept".
×