x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Judecătoarea Dascălu: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Judecătoarea Dascălu: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

de Marius Gîrlașiu    |    20 Sep 2017   •   08:50
Judecătoarea Dascălu: pentru unii mumă, pentru alţii ciumă
Sursa foto: DIANA OROS

Judecătoarea Ana Maria Dascălu, a cărei cerere de pensi­onare a provocat reluarea judecării în procesele lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, a judecat, ieri, ultimul termen din dosarele de corupţie în care sunt implicaţi foştii parlamentari PSD Dan Şova şi Sebastian Ghiţă. Magistratul s-a retras, însă, din completul care îl judeca pe fostul vice­premier Gabriel Oprea în dosarul „Limuzina”. Judecata fostului lider UNPR va fi reluată de la zero.

 

Judecătoarea Ana Maria Dascălu, a cărei retragere din dosarele lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ca urmare a pensionării, a provocat reluarea proceselor celor doi politicieni, a intrat ieri în completul care a judecat ultimul termen din dosarul CET Govora la Instanţa supremă. În acest caz, DNA îl acuză pe fostul senator PSD Dan Şova că a luat mită 100.000 de euro pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o anumită societate de avocatură. Procu­rorii anticorupţie susţin că, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins şi a primit în total suma de 100.000 de euro de la o persoană denun­ţătoare, în schimbul intervenţiei sale pe lângă directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să încheie contracte de asistenţă juridică în valoare de 10.000 de euro lunar cu casa de avocatură a denunţătoarei. Potrivit DNA, Şova a pretins în mod direct 5.000 de euro pe lună de la denunţătoarea din acest dosar, primind în total, până în luna iulie 2014, suma de 100.000 de euro. Procurorul DNA a cerut ieri condamnarea lui Dan Şova la închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, confis­carea specială a sumei de 100.000 de euro reprezentând produsul traficării influenţei şi menţi­nerea sechestrului asigurător pe bunu­rile fostului senator. Pronunţarea în acest dosar a fost programată pentru 25 septem­brie, iar dintr-o eventuală condamnare cu executare va fi scăzută perioada reţinerii şi arestării preventive a fostului senator. „Pentru mine, tot acest dosar a fost una dintre cele mai dure lecţii de viaţă. Am trăit o excludere din societate din 2015. Aceste acuzaţii nefondate mi-au distrus viaţa şi cariera definitiv. Trăiesc de doi ani de zile o consternare perpetuă. Cred că o să scriu o carte despre ce am trăit în aceşti ani”, s-a plâns Dan Şova în instanţă, la ultimul cuvânt. El s-a declarat nevinovat şi le-a spus judecătorilor că doreşte să-şi recapete demni­tatea pierdută acum doi ani. Cazul a fost trimis în judecată în ianuarie 2016, iar procesul a avut 14 termene de judecată.

Completul Anei Maria Dascălu, din care mai fac parte magistraţii Ştefan Pistol şi Geanina Arghir, a judecat ieri şi ultimul termen din procesul fostului deputat PSD Sebastian Ghiţă, acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu şi spălare de bani pentru că l-ar fi mituit pe fostul primar al Ploieş­tiului, Iulian Bădescu.

DNA cere zece ani pentru Ghiţă

DNA susţine că, în anul 2013, Bădescu a acordat ilegal clubului Asesoft Ploieşti (deţinut de Ghiţă) o finanţare nerambursabilă supli­mentară în valoare de 1,5 mili­oane de lei, de la bugetul local. În schimbul acestei finanţări, Bădescu ar fi primit de la Ghiţă o casă în Ploieşti, în valoare de peste un milion de lei. Procurorul DNA a cerut, ieri, pedeapsa maximă pentru Sebastian Ghiţă, ceea ce înseamnă zece ani de închisoare cu executare pentru cea mai gravă infracţiune, cea de spălare de bani. Instanţa va pronunţa pe 25 septembrie sentinţa în acest dosar. Cazul se află pe rolul Curţii Supreme din iulie 2015 şi a avut, în total, 31 de termene de judecată.

Pe 5 septembrie, magistraţii de la Instanţa supremă au decis ca dosarele liderilor PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, să fie reluate de la zero, pe motiv că unul dintre membrii completului, judecătoarea Ana Maria Dascălu, se va pensiona la data de 31 octombrie. În acest sens, a fost invocată o decizie CEDO potrivit căreia judecătorii care dispun hotărârea trebuie să fie aceiaşi care au participat la administrarea tuturor probelor de-a lungul procesului.

×