x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Judecătorii numără greşelile lui Predoiu

Judecătorii numără greşelile lui Predoiu

de Adriana Duţulescu    |    22 Dec 2009   •   00:00
Judecătorii numără greşelile lui Predoiu
Sursa foto: Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL

Magistraţii îl acuză pe Cătălin Predoiu, nominalizat din nou la Justiţie, de incompetenţă şi cer măsuri de reformă. Mona Pivniceru susţine că vor urma represalii la adresa magistraţilor după un scenariu politic care vizează compromiterea unor judecători incomozi.



Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a lansat ieri Carta albă a Justiţiei, solicitând semnarea unui Pact pentru Justiţie şi acuzând lipsa de viziune a ministrului Predoiu. UNJR arată în documentul dat publicităţii că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, "nu a reuşit să propună o strategie publică de continuare a reformei, pe care să o fi discutat cu componentele justiţiei şi societatea civilă". "Această atitudine a determinat lipsa de coerenţă, de obiective pentru sistem şi a constituit o dominantă a acţiunii guvernamentale în aceşti doi ani", acuză UNJR, enumerând şi alte greşeli făcute de Predoiu: gestionarea deficitară a justiţiei din punct de vedere financiar, incapacitatea de dialog instituţional a Ministerului Justiţiei în raport cu instanţele, judecătorii şi asociaţiile profesionale ale acestora, gestionarea defectuoasă a resurselor umane la nivelul Ministerului Justiţiei. În acest context, Uniunea Naţională a Judecătorilor cere "recunoaşterea justiţiei ca domeniu strategic al României şi asumarea de către Guvern a Pactului pentru Justiţie alături de Parlament şi puterea judecătorească, semnarea pactului de către premierul Emil Boc, asumarea independenţei magistraţilor, regândirea sistemului de numire a judecătorilor la ICCJ, raţionalizarea instanţelor şi parchetelor nerentabile, liberalizarea profesiei de expert criminalist, trecerea bugetelor instanţelor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, trecerea patrimoniului în care funcţionează instanţele ca şi patrimoniul constând în alte imobile (Eforie Sud, Sovata) pe care-l administrează Ministerul Justiţiei în patrimoniul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu titlu definitiv, tocmai pentru a asigura independenţa şi autonomia administrării Justiţiei de către puterea judecătorească".

Contactată de Jurnalul Naţional, Mona Pivniceru, preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor, a declarat că a fost deja semnat un pact pentru Justiţie şi că toate solicitările UNJR figurează în raportul Comisiei speciale din Parlament, înfiinţată în 2009.

SCENARIU DE COMPROMITERE A MAGISTRAŢILOR

Mona Pivniceru susţine că, atâta vreme cât tot Cătălin Predoiu a fost nominalizat pentru portofoliul Justiţiei, prevederile Pactului nu vor fi puse în practică şi demersurile asociaţiilor profesionale ale magistraţilor sunt inutile. "L-au pus tot pe Predoiu la Justiţie şi am văzut acum că l-au trecut în categoria tehnocraţilor. Sunt absolut oripilată de ce se întâmplă. Nu se prevede absolut nimic bun pentru Justiţie. Asta nu e reformă", a spus Mona Pivniceru. Mai mult decât atât, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România afirmă că există o strategie politică a preşedintelui Băsescu  de a demara acţiuni de compromitere a unora dintre magistraţii de la instanţele superioare pentru a se trece puterea de la ICCJ la Ministerul Justiţiei. "Există o listă cu vreo 10 judecători care trebuie compromişi, ca să treacă după aceea puterea de la Înalta Curte la Minister, care este evident politic. Ăsta este scenariul. Şi, având în vedere ce se întâmplă deja, nu mă miră", a spus Mona Pivniceru referindu-se la faptul că Florin Costiniu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost chemat la DNA zilele trecute, pentru a fi audiat în dosarul în care este anchetat senatorul PSD Cătălin Voicu. Mona Pivniceru a mai spus că se aşteaptă ca şi ea însăşi să aibă de suferit conform scenariului menţionat. "Eu sunt pe lista neagră a lui Băsescu demult, sunt pe lista neagră în orice guvernare", a spus preşedintele Asociaţiei Magistraţilor, ţinând să precizeze că "această strategie de asmuţire a populaţiei împotriva judecătorilor ţine o vreme, dar nu la infinit".

×
Subiecte în articol: politic