x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică “Judecătorilor le e frică să nu supere sistemul”

“Judecătorilor le e frică să nu supere sistemul”

de Monica Iordache Apostol    |    14 Mai 2009   •   00:00

Artista Mihaela Mihai îi acuză pe judecătorii Curţii Constituţionale că le-a fost frică să nu supere "sistemul" acceptând că Legea alegerilor europarlamentare încalcă Constituţia, prin prevederile discriminatorii impuse candidaţilor independenţi.



Curtea Constituţională a respins marţi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de artista Mihaela Mihai în privinţa Legii alegerilor europarlamentare. Aceasta reclamase faptul că Legea încalcă principiul constituţional al egalităţii de şanse, obligând candidaţii independenţi pentru Parlamentul European să strângă 100.000 de semnături de susţinere, în timp ce un partid politic are nevoie de 200.000 de semnături.

"Un partid are 43 de candidaţi. Asta înseamnă că unui candidat de pe o listă de partid îi revin aproape 5.000 de semnături, iar unui candidat independent 100.000. Este în mod clar o încălcare a dreptului la egalitatea de şanse", a pledat Mihaela Mihai în faţa judecătorilor Curţii. Decizia membrilor CCR i-a fost însă defavorabilă artistei, aceştia respingând excepţia de neconstituţionalitate. "Pentru a da o decizie favorabilă acţiunii mele ar fi trebuit ca membrii Curţii Constituţionale să aibă ceva în pantaloni. Ori se pare că nu e cazul şi le-a fost frică să nu supere sistemul", a acuzat Mihaela Mihai după aflarea deciziei. Dezamăgită, artista spune că nu îşi va opri aici demersurile pentru corectarea Legii alegerilor europarlamentare, întenţionând să ridice aceeaşi problemă în faţa judecătorilor Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

×
Subiecte în articol: politic