Noii parlamentari au depus ieri juramantul de credinta fata de tara si popor in plenul Camerei si Senatului.
DANA PICIU, ANIELA NINE, OANA STANCU, SILVIU SERGIU
|
SOLEMNITATE. Inaintea depunerii juramantului, deputatii au stat drepti pentru intonarea imnului national
|
Proaspetii deputati, care au inceput sa se mai familiarizeze cu locul, au fost intampinati ieri la nivelul P1 al Palatului Parlamentului, chiar in fata salii de plen, de un brad urias, impodobit cu globulete si beteala. Au primit chiar si cadouri de la Mos Craciun, care anul acesta a fost Monitorul Oficial, cate un calendar si cate o agenda.
Ieri s-a produs o mica reasezare pe locurile din sala. Deputatii UDMR s-au deplasat pe extrema stanga, alaturi de reprezentantii Aliantei, acestia din urma pastrandu-si locul din legislatura trecuta, numai ca Alianta ocupa acum mai multe randuri de scaune. Si deputatii PSD si-au pastrat in mare parte locurile, dar
s-au deplasat putin de la centru catre dreapta pentru a face loc intre ei si Alianta parlamentarilor PUR. Depunerea juramantului a debutat cu intonarea imnului Romaniei, dupa care, unul cate unul, deputatii au trecut pe la tribuna Camerei pentru a da citire juramantului "pe onoare si constiinta", cu mana pe Biblie si pe Constitutie, care se incheie cu "Asa sa ma ajute Dumnezeu".
Pentru ca procedura este destul de greoaie, depunerea juramantului le-a luat celor 332 de deputati aproape sase ore, cu o pauza de o ora. Pre-sedintele de varsta al Camerei, deputatul minoritatilor Aurel Vainer, a propus o pauza dupa ce jumatate dintre parlamentari depusesera juramantul, insa alesii nu au acceptat. La nici o jumatate de ora dupa, Vainer a spus ca intrerupe sedinta pentru o pauza, fara a mai supune la vot.
TELEFOANE. Depunerea juramantului i-a plictisit in general deputati, cei mai multi studiind telefoanele mobile pe care tocmai le primisera de la noul lor loc de munca. Tinerii de la PSD au incercat sa iasa in evidenta, cel mai sugubat dovedindu-se a fi Victor Ponta. Dupa ce colega lui blonda Daciana Sirbu a depus juramantul, Ponta a inceput sa o aplaude, dand startul unui ropot de aplauze venite de la ceilalti pesedisti. Pentru a-i intoarce serviciul, Daciana Sirbu a facut si ea acelasi lucru dupa ce Victor Ponta a depus juramantul. Catre final, Daciana Sirbu a inceput sa se plimbe prin sala de plen impartind invitatii la petrecerea TSD, care a avut loc ieri seara. Deputatii UDMR au venit cu o Biblie in limba ma-ghiara, pe care au asezat-o peste Biblia in limba romana, si pe care au folosit-o cu totii. De asemenea, ei au spus "Asa sa ma ajute Dumnezeu" in ambele limbi.
|
|
CANDIDATI. Adrian Nastase (PSD) si Mona Musca (Alianta PNL-PD) se bat pentru presedintia Camerei Deputatilor.
|
CONDUCEREA CAMEREI. Tot ieri, liderii de grupuri parlamentare de la Camera au hotarat sa-si aleaga presedintele si Biroul Permanent. Pana la ora inchiderii editiei, la functia de presedinte al Camerei Deputatilor existau doi candidati: Adrian Nastase, propus de PSD, si Mona Musca, propusa de Alianta PNL-PD.
SENAT. Nicolae Vacaroiu era ieri dupa-amiaza, inainte de inchiderea editiei, la un pas de a-si fi adjudecat al doilea mandat consecutiv de presedinte al Senatului. Celor 46 de senatori ai PSD li se adaugasera cei 11 ai PUR. De partea cealalta, cei 49 de senatori de PD si PNL contau pe cele 10 voturi ale UDMR. In aceste conditii, voturile PRM deveneau arbitru, putand sa incline balanta decisiv in favoarea unuia dintre cei doi competitori: Nicolae Vacaroiu (PSD) sau Radu Berceanu (Alianta D.A). In sedinta de grup parlamentar, peremistii au decis prin vot sa-l sprijine pe Vacaroiu. Favorabil au votat 19 senatori, iar doi s-au abtinut: Mihail Lupoi si Viorel Duca. Lupoi a invocat faptul ca PRM intentioneaza sa se afilieze Partidului Popular European, formatiune de dreapta, si, in consecinta, ar trebui sa-l sprijine pe candidatul D.A.
|
|
CANDIDATI. Nicolae Vacaroiu (PSD) si Radu Berceanu (Alianta PNL-PD) pentru cea a Senatului
|
Argumentele lui Vadim Tudor au fost de alta natura. "Va dati seama cum ar exploata asta presa? Cutremur in PRM! Se strange latul!", i-ar fi avertizat Vadim pe peremisti, somandu-i sa dea un vot unitar, sustin surse din partid. "Noi trebuie sa mergem cu cei care suntem convinsi ca pot oferi mai mult pentru partid. Cu astia de la Alianta o sa pierdem. Nu ne-au luat pe nicaieri, nici la Bruxelles⦠Berceanu nu ne-a trimis scrisoare prin care sa ne ceara votul⦠E clar, nu ne vor!", ar fi continuat Vadim. Liderul PRM si-a informat colegii ca si la Camera PRM voteaza cu Nastase, fapt confirmat de prim-vicepresedintele Corneliu Ciontu. In acest context, voci grele din Alianta anuntau ieri in Senat ca, in absenta presedintilor celor doua Camere, solutia anticipatelor va fi inevitabila. Liderii Aliantei D.A. dadeau de inteles ca nici membrii PD si PNL nu vor mai sustine guvernul propus, ca sa se ajunga in cel mult trei luni la un nou scrutin. De altfel, votul de ieri din Parlament urma sa arate foarte clar pe ce voturi pot conta PD si PNL, nu atat pentru investitura unui Cabinet, cat pentru fiecare
proiect de lege si masura guvernamentala pe care sa le supuna aprobarii Parlamentului. Dupa sedintele de grup, cei 137 de senatori au inceput sa depuna juramantul. In timpul depunerii juramantului, care a durat aproape trei ore, unii parlamentari PRM, inclusiv CV Tudor, au facut comentarii ironice la adresa parlamentarilor UDMR in momentul in care acestia din urma se aflau la tribuna. Un alt incident a fost atunci cand a depus juramantul fostul presedinte Ion Iliescu. Unii parlamentari PNL-PD sustin ca nu l-au auzit pe Iliescu pronuntand "Dumnezeu" la sfarsitul juramantului.
BASESCU, ASTEPTAT LA JURAMANT IN PARLAMENT
|
|
|
Presedintele ales, Traian Basescu (foto), era asteptat aseara la ora 21:00 in plenul reunit al Parlamentului pentru a depune juramantul. Decizia a fost luata de liderii grupurilor parlamentare, prilej cu care reprezentantul Aliantei PNL-PD, Radu Berceanu, a spus ca mandatul presedintelui in exercitiu expira luni noaptea, la ora 24:00, ceea ce face necesar ca Traian Basescu sa depuna juramantul pana la ora respectiva. Berceanu a precizat ca regulamentul Parlamentului si Constitutia nu prevad necesitatea ca juramantul sa fie depus de presedintele ales dupa ce senatorii si deputatii isi aleg conducerile, asa cum au sustinut liderii grupurilor PSD. Liderii grupurilor parlamentare ale PD si PNL au solicitat, anterior, presedintilor de varsta ale Camerei Deputatilor si Senatului ca Basescu sa depuna juramantul luni, in fata Parlamentului, invocand prevederile constitutionale. Articolul 83 din Constitutie prevede ca "Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales. Mandatul presedintelui Romaniei poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa".
|
PUR
|
|
Senat. Dan Voiculescu a anuntat optiunea PUR
|
Partidul Umanist a hotarat sustinerea parlamentarilor Uniunii Nationale PSD+PUR la functiile de conducere in structurile alese ale Camerei Deputatilor si Senatului. "Am fost invitati de Alianta PNL-PD pentru a participa la constituirea unei majoritati parlamentare si la formarea Guvernului, dar, avand in vedere nevoia de moralitate in politica romaneasca, noi am decis sa sustinem candidatii Uniunii Nationale PSD+PUR", a declarat Ioan Codrut Seres, vicepresedinte al PUR. "Senatorii PUR vor vota pentru candidatura lui Nicolae Vacaroiu la presedintia Senatului", a declarat ieri liderul PUR, Dan Voiculescu, dupa sedinta grupului parlamentar umanist. "Pentru formarea guvernului inca nu ne-am hotarat. Nu este exclus sa sprijinim guvernul propus de domnul presedinte Traian Basescu", a spus liderul PUR. "O decizie in aceasta privinta urmeaza sa fie luata in cursul acestei saptamani, probabil miercuri sau vineri", a mai spus Dan Voiculescu.
|
JURAMANT
|
"Jur credinta patriei mele, Romania, jur sa respect Constitutia si legile tarii, jur sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei, jur sa-mi indeplinesc cu onoare si fidelitate mandatul incredintat de popor. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!"
juramantul depus de fiecare parlamentar
|