x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Justiţia, dezbătută în PE

Justiţia, dezbătută în PE

de Adrian Ilie    |    08 Feb 2018   •   08:40
Justiţia, dezbătută în PE
Sursa foto: Karina Knapek

Situaţia sistemului judiciar din România a fost dezbătută, ieri, la Strasbourg, într-o sesiune plenară a Parlamentului European. Prezent la dezbatere, ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, nu a putut lua cuvântul, în pofida cererii exprese formulată de către europarlamentarul PSD, Dan Nica.

Conferinţa preşedinţilor liderilor de grup din Parlamentul European decisese încă din 18 ianuarie formatul în care se va desfăşura dezbaterea. După intervenţiile reprezentantului preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene şi a comisarului european pentru Justiţie, urmau să ia cuvântul reprezentanţii grupurilor parlamentare. La începutul dezbaterii, Dan Nica a cerut să-i fie permis lui Tudorel Toader să răspundă întrebărilor. „Am arăta că prezenţa ministrului este un lucru pe care îl respectăm, iar românii ar aprecia acest lucru”, a spus Nica. Preşedintele PE, Antonio Tajani, a respins solicitarea motivând că acest lucru este permis doar şefilor de guverne care se află în plen. În discursul său, comisarul pentru Justiţie, Vera Jourova, a reînnoit apelul adresat anterior Parlamentului României de către preşedintele CE, Jean-Claude Juncker şi de vicepreşedintele Timmermans, anume „să deschidă dezbaterea în linie cu recomandările Comisiei şi să construiască un consens prin care să se reformeze sistemul judiciar”. „România şi românii au trecut printr-un maraton, iar sosirea se întrevede la orizont şi ar fi o mare dezamăgire un pas înapoi, îndeosebi pentru români”, a afirmat Jourova. La închiderea ediţiei, dezbaterea continua cu punctele de vedere ale grupurilor parlamentare.

Tudorel Toader a sosit de luni la Strasbourg unde s-a întâlnit cu mai mulţi oficiali europeni, printre care şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Întrebat de către jurnalişti dacă are impresia că există dezinformări la nivel european privind situaţia României, Toader a răspuns: „N-am senzaţia, am convingerea. Nu ştiu din ce provine, dar cu siguranţă – din moment ce mai mulţi discută aceeaşi problemă – e ceva. Din necunoaştere sau din dezinformare, poate şi din alte considerente”, spunea Toader.

×
Subiecte în articol: tudorel toader