x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor, la reuniunea CRU: Reorganizarea teritorială trebuie scoasă de pe ordinea de zi

Kelemen Hunor, la reuniunea CRU: Reorganizarea teritorială trebuie scoasă de pe ordinea de zi

25 Iun 2011   •   08:48
Kelemen Hunor, la reuniunea CRU: Reorganizarea teritorială trebuie scoasă de pe ordinea de zi

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) s-a reunit, astazi, la Targu Mures, pentru a decide o alternativa la propunerea de regionalizare a presedintelui Traian Basescu, respectiv impartirea tarii in 8 regiuni + 2 judete, Harghita si Covasna. Maghiarii nu sunt de acord cu aceasta varianta si nici cu cea de opt regiuni.

Citeste si Secuii catre UDMR: Nu adoptati nicio hotarare care afecteaza negativ comunitatea noastra nationala

De la tribuna Consiliului Reprezentantilor Unionali, presedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat ca problema reorganizarii administrative trebuie scoasa de pe ordinea de zi a Parlamenului pentru ca Romania risca o criza politica.

"Trebuie sa avem o reforma administrativa si trebuie sa gandim in continuare reforma de reorganizare. Daca partenerul nostru nu este in masura sa fie pentru recomandarile noastre, atunci recomandarea noastra este sa luam aceste probleme de pe ordinea de zi a Parlamentului pentru ca altfel vom ajunge la o criza politica pe care noi nu dorim deloc sa o demaram", a declarat liderul UDMR.

"Intreaga reorganizare s-a concentrat pana acum in jurul secuimii si a demarat intr-o retorica anti-secuime. In ultimele zile nu am vornit decat despre judetele Covasna, Harghita, Mures si despre comunitatea maghiara si acestea sunt manevre de camuflaj, pentru ca problema adevarata a Romaniei nu sunt judetele Harghita si Covasna", a afirmat Kelemen Hunor.

"E o iluzie sa crezi ca daca parasim guvernul si coalitia, in opozitie vom putea face mai multe. E o iluzie ca am ajunge in cateva saptamani la guvernare, cu opozitia din prezent. Trebuie sa mentinem aceasta coalitie de guvernare si este in interesul comunitatii noastre, nu am facut toti pasii, mai avem sarcini pe care le putem rezolva. Exista insa o limita de care nu putem trece, acestea vizeaza interesele comunitatii noastre. Daca ajungem la o solutie care exclude comunitatea maghiara, comunitatea noastra, este inacceptabil pentru noi", a mai spus liderul Uniunii.

Hunor a subliniat ca daca UDMR poate ajunge cu reforma la un punct in care se poate continua descentralizarea, va continua, insa daca partenerii de coalitie 'se tin scai' de propunerea de regionalizare in format 8+2, trebuie sa renunte deocamdata la acest subiect.

"Nici partenerii nostri nu vor criza politica. Daca nu ajungem la o solutie, atunci sa fim mai intelepti. Opozitia ne-a trimis doua scrisori in ultimele doua luni prin care ne roaga sa ducem tratative cu dansii, reforma Constitutiei si legea minoritatilor. Niciodata nu am respins posibilitatea unui dialog cu opozitia. Am mentinut dialogul cu dansii. Presedintele a trimis Parlamentului modificarea Constitutiei. Noi trebuie sa ajungem la un acord. Cei care vor sa modifice Constitutia nu pot asigura doua treimi. Va trebui sa dezbatem si cu opozitia, nu respingem un dialog, dar trebuie sa dizolvam. UDMR a luat in considerare intotdeauna interesele comunitatii si a ajuns la decizii intelepte", a spus Kelemen Hunor.

Adoptarea legii minoritatilor ar putea fi amanata daca nu corespunde cerintelor UDMR

"Este adevarat ca in aceasta perioada am avut greutati in privinta legii minoritatilor, ca in Parlament s-au dezbatut catva articole, iar in comisii s-au luat unele decizii, dar nu vom avea o lege adoptata pana in 30 iunie. Trebuie sa adoptam o lege care creeaza cadre institutionale, care creeaza autonomie culturala. Pana pe 30 iunie vom incerca sa incepem noi dezbateri si sa intocmim un raport ca proiectul de lege sa corespunda acestor asteptari. Guvernul din 2005 - PD si PNL - Partidul Liberal daca nu doreste sa se contrazica ar trebui sa fie pentru acest raport. Daca partenerii nu sunt in masura sa adopte pozitia noastra, atunci trebuie amanata, ca si altele, si trebuie sa adoptam in timp o varianta care corespunde asteptarii minoritatilor", a spus Kelemen, potrivit Agerpres.

Acesta a subliniat ca dupa o serie de dezbateri si amanari si legea educatiei a ajuns la o varianta care a fost acceptata, iar directia UDMR trebuie sa fie "directia consecventei, a rabdarii, pentru ca nu trebuie sa intram in niciun acord care nu este conform asteptarilor noastre".

"Trebuie sa gasim o solutie in care acest proiect sa fie acceptat. Noi nu trebuie sa aparam o inscriptie bilingva, ci rezultatele din ultimii 20 de ani. Se creeaza inca o data senzatia ca prin reorganizare teritoriala s-ar fi facut ceva. Noi trebuie sa ne concentram sa nu pierdem ce am dobandit si sa adaugam cate ceva la acestea", a mai spus Kelemen Hunor.


×