x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: Nu este momentul introducerii în relaţia româno-ungară a unor subiecte superinflamate

Kelemen Hunor: Nu este momentul introducerii în relaţia româno-ungară a unor subiecte superinflamate

06 Feb 2013   •   17:15
Kelemen Hunor: Nu este momentul introducerii în relaţia româno-ungară a unor subiecte superinflamate
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu este momentul introducerii în relaţia româno-ungară a unor subiecte "superinflamate", referindu-se la situaţia creată de arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice din România, informează agerpres.ro.

"Eu vă propun o altă abordare şi este vorba despre acele simboluri comunitare, care stau în mijloc în acest moment al acestui scandal supreinflamat. Aceste simboluri, nici prin ordin, nici prin decrete, nici prin decizii guvernamentale, nu pot fi interzise, nu pot fi scoase din memoria comunităţilor locale. Există multe comunităţi care au simboluri comunitare în această ţară şi folosesc aceste simboluri. Eu aş pleca de la respectul reciproc faţă de trecut, faţă de simbolurile comunităţilor naţionale şi nu numai în România. Aceste simboluri nu lezează în nici un fel nici interesele generale ale României, nici interesele particulare ale cetăţenilor români. Nimeni nu va fi mai puţin fericit, nimeni nu va câştiga mai puţin dacă aceste simboluri sunt folosite în limitele bunului simţ şi ăsta trebuie să fie punctul de plecare pentru noi, pentru fiecare om, cu calm, cu dialog, aşa cum am rezolvat până acum toate aceste probleme, să încercăm să le rezvolvăm şi în continuare", a declarat deputatul Kelemen Hunor la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, "prin declaraţii publice de la Budapesta nu pot fi rezolvate problemele la Bucureşti".

"Dar un un secretar de stat are toate instrumentele diplomatice, toate instrumentele politice, dacă doreşte să rezolve o astfel de problemă, să găsească soluţii bune. Din acest punct de vedere, eu cred că nu neapărat declaraţiile publice sunt cele mai adecvate forme pentru a aduce în atenţia autorităţilor un anumit lucru, un anumit subiect. Aşa cum a fost reacţia, aşa era şi contrareacţia, deci, din acest punct de vedere, eu cred că în ziua de azi ar trebui să terminăm aceste chestiuni publice pe acest subiect şi ar trebui cu foarte multă responsabilitate şi cu foarte mult mult calm să ne aplecăm asupra acestor probleme şi să nu ne inflamăm absolut degeaba. Aceasta este poziţia mea, poziţia noastră, şi nu e momentul ca în relaţiile româno-ungare să introducem astfel de subiecte superinflamate mai ales prin declaraţii publice, prin reacţii şi contrareacţii în acest moment", a mai spus preşedintele UDMR.

Premierul Victor Ponta a cerut miercuri Ministerului Afacerilor Externe să dea un răspuns "ferm" la acuzaţiile Guvernului de la Budapesta vizând interzicerea arborării steagului secuiesc pe clădirile publice din România, şeful Executivului român subliniind că "nu acceptă niciun fel de lecţii de la nimeni" referitoare la funcţionarea autorităţilor locale.

Ulterior solicitării premierului, Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, a afirmat că declaraţiile lui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi a precizat că ambasadorul Ungariei la Bucureşti va fi convocat de urgenţă la MAE.

"Declaraţiile dlui Zsolt Nemeth sunt inacceptabile şi contravin spiritului de bună-vecinătate şi Parteneriatului strategic pentru secolul XXI dintre România şi Ungaria.

Autorităţile române nu acceptă şi nu vor accepta astfel de interferenţe regretabile care contravin cadrului constituţional şi legal din România. Practic, îndemnul oficialului ungar echivalează cu susţinerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisă de Constituţia României şi nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecţiei persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers", spune Aurescu. 

×