x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traseul pensiilor speciale. Kelemen Hunor: Ori eliminăm toate pensiile speciale, fiindcă toți suntem egali, ori nu eliminăm nimic

Traseul pensiilor speciale. Kelemen Hunor: Ori eliminăm toate pensiile speciale, fiindcă toți suntem egali, ori nu eliminăm nimic

de Georgiana Oprea    |    10 Feb 2021   •   10:45
Traseul pensiilor speciale. Kelemen Hunor: Ori eliminăm toate pensiile speciale, fiindcă toți suntem egali, ori nu eliminăm nimic

Vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat, miercuri, că UDMR dorește eliminarea tuturor pensiilor speciale, ci nu doar pentru o categorie de salariați. Tema pensiilor speciale a fost des folosită de parlamentari, cu atât mai mult de PNL, însă nu a dus la niciun rezultat concret. 

„Nu există << în special pentru parlamentari >> și << în special pentru alții >>. Ori eliminăm toate pensiile, fiindcă toți suntem egali, ori nu eliminăm nimic. Deci, noi suntem pentru a elimina toate pensiile speciale”, a declarat Kelemen Hunor.

De asemenea, acesta a precizat că asta include și pensiile magistraților.

„Ori eliminăm toate pensiile, fiindcă există decizii ale CCR pentru mai multe categorii, ori stabilim un plafon pentru toate pensiile speciale, ori ne batem joc de noi înșine și de banii publici”, a mai precizat vicepremierul.

Kelemen Hunor și alți membri ai Guvernului s-au vaccinat cu a doua doză anti-COVID, miercuri, la Spitalul Militar.

Traseul pensiilor speciale

În 2010, guvernul Emil Boc a reușit să elimine șapte dintre cele opt tipuri de pensii speciale, care au fost, ulterior, reintroduse de PSD-ul condus de Ponta și Dragnea, începând cu 2015.

În 2015, mai mulți parlamentari, inclusiv Marcel Ciolacu și Atilla Cseke, au inițiat modificarea statutului deputaților și senatorilor astfel încât să prevadă pensia specială pentru parlamentari.

Ludovic Orban a votat în favoarea reintroducerii pensiilor speciale pentru diplomați și pentru personalul de la birourile de comerț exterior, pentru piloți, cât și pentru militari.

Între timp, de când se află la putere, PNL a avut mai multe „încercări” de a elimina pensiile speciale, deși aceste încercări nu au vizat și eliminarea pensiilor militare, care reprezintă 95% din totalul pensiilor speciale plătite de statul român.

Încercările PNL au fost sortite eșecului, în contextul în care liberalii i-au dat lui Florin Cîțu, pe atunci ministru al Finanțelor, să rescrie un alt text de lege, în loc să se inspire din cel redactat de guvernul Emil Boc, care trecuse de CCR. Textul de lege al PNL a fost respins de CCR pentru vicii de formă.

Ulterior,  PNL a propus supraimpozitarea pensiilor speciale, însă această propunere nu rezolvă problema pensiilor speciale, după cum a arătat Rise Project.

Și acest text de lege a fost respins de CCR.

Prin urmare, pensiile speciale ar putea fi eliminate oricând, dacă cei aflați la conducere s-ar uita peste textul de lege al guvernului Boc, care, de altfel, a trecut de CCR. Astfel, ar putea fi eliminate pensiile speciale acordate militarilor, parlamentarilor, funcționarilor parlamentari, angajaților de la Curtea de Conturi, diplomaților, grefierilor și celor din aviația civilă.

×
Subiecte în articol: kelemen hunor pensii speciale