x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Kelemen Hunor: Trebuie reguli și valori minimale ale UE în privința minorităților

Kelemen Hunor: Trebuie reguli și valori minimale ale UE în privința minorităților

18 Apr 2015   •   14:41

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, la încheierea lucărilor Congresului Uniunii, că este nevoie de un set de reguli și valori minimale pentru minorități care să fie stabilite la nivelul UE.

''Noi credem că în UE, unde suntem membri din 2007, foarte multe lucruri trebuie regândite. Sigur că perspectiva noastră este în primul rând perspectiva comunității maghiare. Există o parte a Europei, Vechea Europă, care nu a făcut parte din blocul comunist, care a avut o soartă mai bună, mai blândă, mai fericită, unde problematica minorităților etnice autohtone, minorităților lingvistice, religioase s-a rezolvat în diferite moduri. Și există o Europă, tot în interiorul UE, în primul rând aceste țări care vin din fostul bloc comunist, unde această problematică încă nu s-a rezolvat sau nu s-a rezolvat în așa fel încât acele comunități care trăiesc în aceste țări să spună că lucrurile sunt în regulă. Nici din acest punct de vedere nu trebuie să acceptăm, nu putem accepta că există o Uniune Europeană cu două viteze sau cu două etaje diferite. De aceea, noi considerăm că mai repede sau mai târziu, UE trebuie să se ocupe și de aceste aspecte. Trebuie să spună care sunt acele reguli și valori minimale care trebuie să fie obligatorii pentru toate țările membre. În acest moment, UE nu spune așa ceva. Noi considerăm că trebuie să ajungem acolo unde și aceste lucruri vor fi stabilite de comun acord și asta ar fi în interesul UE, pentru că, totuși, vorbim de 60 de milioane de persoane la nivelul UE', a menționat Kelemen Hunor.

El s-a referit și la politica externă a României și a spus că un scut al NATO pe teritoriul României va întări rolul țării noastre în zonă, dar că poate să însemne și o amenințare.

''În același timp, rolul României în regiune este extrem de important din punct de vedere geostrategic. România și-a asumat niște parteneriate extrem de importante, care necesită un efort suplimentar din partea statului și un efort și o înțelegere suplimentară din partea societății. Fiindcă un scut—ceea ce în aceste zile se construiește și care va avea un rol important și va întări rolul României în regiune—înseamnă în același timp, așa cum am văzut în aceste zile, prin declarațiile oficialilor ruși, poate să însemne și o amenințare. Trebuie să fim conștienți de acest lucru și acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunțăm la aceste parteneriate. Mai mult, trebuie să fim conștienți că securitatea noastră, siguranța noastră înseamnă întărirea parteneriatului cu NATO și cu SUA', a subliniat Kelemen Hunor.

De asemenea, el a spus că România trebuie să atragă mai multe fonduri europene, care să ajute la dezvoltarea fiecărei regiuni.

''În același timp, România trebuie să fie și trebuie să fim cu toți conștienți că ceea ce nu am reușit să facem între 2007-2014 în ce privește fondurile europene trebuie să resetăm, să reconfigurăm, și instituțional, și mintal, încât bugetul UE să fie folosit pentru dezvoltarea României, pentru dezvoltarea fiecărei regiuni și pentru dezvoltarea echilibrată. Din acest punct de vedere, eu cred că valorile asumate și parteneriatele asumate trebuie întărite și trebuie duse mai departe', a completat președintele reales al UDMR.

×